ΓΔ: 1392.41 -0.37% Τζίρος: 40.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:47:30 DATA
Φώτο: Pixabay

Το «γρηγορόσημο» για εγγυημένα δάνεια, το «άδειασμα» του Γ. Ζαββού και οι φήμες για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Σε κατάσταση χάους κινδυνεύει να βρεθεί το Εγγυοδοτικό, δημιουργώντας μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, εξαιτίας του τεράστιου ενδιαφέροντος επιχειρήσεων να ενταχθούν στο πρόγραμμα των εγγυημένων δανείων. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν υποβληθεί αιτήματα χρηματοδότησης, μέσω της Εγγυοδοσίας, ύψους… 18 δις. ευρώ όταν το σύνολο του προγράμματος είναι 3,5 δισ. ευρώ. Οπότε, όπως γίνεται αντιληπτό, καθένας προσπαθεί όπως μπορεί και κινητοποιώντας τους πάντες: πολιτικά μέσα, υπαλλήλους τραπεζών, άτομα που γνωρίζουν άτομα που δουλεύουν σε τράπεζες, ανθρώπους που έχουν πρόσβαση σε πολιτικούς κ.ο.κ. Μάλιστα, επειδή πολλοί επιχειρηματίες αισθάνονται «ριγμένοι», καθώς έμειναν εκτός του προγράμματος της εγγύησης επιτοκίου, τώρα ακολουθούν πολύ πιο επιθετικές τακτικές προώθησης των αιτήσεων.
  • Πολλοί επιχειρηματίες λένε ότι η απάντηση που λαμβάνουν από τράπεζες όταν προσπαθούν να κάνουν αίτηση είναι «έχει εξαντληθεί ο προϋπολογισμός», που το μεταφράζουν «μην κάνετε αίτηση»...
  • Μου μετέφεραν επίσης κάτι που δυσκολεύομαι να πιστέψω: ότι κάποιοι πονηροί υπάλληλοι τραπεζών ζητούν «γρηγορόσημο» 200 – 300 ευρώ προκειμένου απλά να βάλουν την αίτηση μιας επιχείρησης στο σύστημα. Εννοείται ότι αυτό το «συστηματόσημο» (υπέρ των ευρηματικών υπαλλήλων…) δεν εξασφαλίζει την χρηματοδότηση της εταιρείας, αλλά απλά την κατάθεση της αίτησης η οποία στη συνέχεια θα κριθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. 
  • Δεν είναι σπάνιο ένας υφυπουργός να «αδειάζεται» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου του. Αλλά αυτό που συνέβη στον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τα τραπεζικά θέματα, Γιώργο Ζαββό, ήταν μια σπάνια περίπτωση πολιτικού «αδειάσματος». Τρεις φορές πήρε το λόγο στη Βουλή ο κ. Ζαββός για να επιχειρηματολογήσει μαχητικά, έχοντας μάλιστα απέναντί του την αρμόδια διευθύντρια της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά της καθιέρωσης αυστηρών κανόνων ελέγχου από την ΤτΕ για την καταλληλότητα των μετόχων των υπό ίδρυση εταιρειών παροχής μικροχρηματοδοτήσεων (οι λεγόμενοι έλεγχοι "fit and proper"). Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, ήταν ο κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων Ζαββού, παρότι η διευθύντρια Εποπτείας της ΤτΕ, Σίσσυ Παπαγιαννίδου, υπογράμμισε την ανάγκη ελέγχων για την αποτροπή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Εκεί που νόμιζε ότι είχε κατατροπώσει, όμως, όσους αμφισβητούσαν τις θέσεις του, ο κ. Ζαββός μάλλον βρέθηκε προ εκπλήξεως, αφού την Παρασκευή το ίδιο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και ο ίδιος υπηρετεί, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, που όχι μόνο δίνει τις σχετικές αρμοδιότητες για το fit and proper των μετόχων των εταιριών παροχής μικροπιστώσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά είναι και αυστηρότατες. Φαίνεται ότι κάποιος ένοικος υψηλού ορόφου του υπουργείου μάλλον δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα του κ. Ζαββού και θεώρησε ότι ανάμεσα σε δύο κακά προτιμότερο είναι το «στραπατσάρισμα» ενός υφυπουργού, παρά να κατηγορηθεί το υπουργείο Οικονομικών ότι άνοιξε ευρύχωρο παράθυρο για την ευγενή τάξη των ξεπλυματιών χρήματος. "Better luck next time", θα ευχόταν ένας φλεγματικός Άγγλος στον κ. Ζαββό, αλλά δεν είναι απολύτως βέβαιο αν θα υπάρξει "next time".
  • Μεγάλη άνοδος, σε μια δύσκολη περίοδο για την αγορά, υψηλές συναλλαγές, περίεργα «κλεισίματα» και πολλές, πολλές φήμες έχουν επαναφέρει την μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο κέντρο της χρηματιστηριακής προσοχής. Η μετοχή σημειώνει άνοδο +96% από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου (0,5270 ευρώ) ωστόσο αυτό που ξεχωρίζει είναι οι «αγριάδες» στο ταμπλό τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω.
  • Όλη αυτή η κινητικότητα τροφοδοτεί, όπως είναι φυσικό μια έντονη φημολογία για το τι τρέχει με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Άλλοι ψιθυρίζουν για τους Ολλανδούς μετόχους της ΓΕΚ Τέρνα, άλλοι για τον όμιλο Μυτιληναίος, άλλοι κάνουν λόγο για κινήσεις - έκπληξη το επόμενο διάστημα (τρέχα γύρευε…). Στη ζωή ασφαλώς τίποτα δεν αποκλείεται, ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει ότι σπάνια έχουν βάση αυτού του είδους οι χρηματιστηριακές φημολογίες – τέτοιας εμβέλειας κινήσεις πρώτα γίνονται και μετά τις συζητά η αγορά.
  • Το όνομά της δεν πρόφερεται εύκολα από έναν Έλληνα: Άστριντ Βαλραμπενστάιν (Astrid Wallrabenstein). Αλλά καλό είναι να αρχίσουμε να το μαθαίνουμε, γιατί είναι η νέα δικαστής που αναλαμβάνει καθήκοντα στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Έχει προταθεί από τους Πράσινους και έχει πολύ διαφορετικές απόψεις από τα «γεράκια» που αναστάτωσαν την ευρωζώνη πρόσφατα, με την απόφασή τους, που αμφισβητεί τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Η αλλαγή στη σύνθεση του δεύτερου τμήματος του Δικαστηρίου έχει μεγάλη σημασία, γιατί προβλέπεται να υποβληθούν και άλλες προσφυγές που θα αμφισβητούν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ένα νέο πρόσωπο με διαφορετικές απόψεις μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση των αποφάσεων του Δικαστηρίου. Το ευχόμαστε και περιμένουμε να το δούμε.
  • Quo vadis Graecia? «Βλέποντας προς τα εμπρός, πρέπει να επιταχύνουμε επειγόντως. Ένας πληθυσμός που γερνάει, μια οικονομία που δεν επενδύει, μια κοινωνία που δεν αποταμιεύει και ένα κράτος που είναι υπερδανεισμένο». Αυτά τόνισε χθες, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο Μιχάλης Μασουράκης, βάζοντας σε τρεις γραμμές τον πυρήνα του προβλήματος της χώρας. Πάντως ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ που από 1ης Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ έσπευσε να ενισχύσει το ηθικό μας δηλώνοντας στη συνέχεια αισιόδοξος και ότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία ανάτασης. Μακάρι.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η στροφή για τον φόρο στα διυλιστήρια, σιδηροδρομικά έργα, η ΤτΕ και ο Ποινικός

Η μεταβολή 180 μοιρών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, η ΤτΕ σε ρόλο κριτή για τις τράπεζες, πού κολλούν τα σιδηροδρομικά έργα στη Θεσσαλία, η όρεξη για επενδύσεις σε ΑΠΕ και η αναδιοργάνωση της Alpha Leasing.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΠΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι γίνεται με την Τέρνα Ενεργειακή, ο SSM, οι τράπεζες και cyber security

Η συνάντηση της νέας προέδρου του SSM με τις εγχώριες τράπεζες, οι εξελίξεις στην Τέρνα Ενεργειακή, ο Φ. Σαχινίδης για την ακρίβεια, τι θα κάνει το ΥΠΟΙΚ με τις παραλίες, το bitcoin, οι επιδόσεις του Υπερταμείου και το fintech.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η ντρίπλα Χατζηδάκη, το ξύλο στις τράπεζες, ο ΟΛΘ και ο Ιβάν

Το loud and clear μήνυμα Μητσοτάκη στις αγορές, πώς ο νέος ΥΠΟΙΚ απέφυγε τις τηλεοπτικές κάμερες, η ψυχρολουσία στις τράπεζες από τις αποπληρωμές δανείων, το ενδιαφέρον της HIG για τον ΟΛΘ και τα ευτράπελα με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Intracom Vs Ideal, τα σκληρά διλήμματα της Κίνας, οι επιτοκιακές ζημιές και η ΤτΕ

Πώς η Τράπεζα της Ελλάδος, σε αντίθεση με άλλες κεντρικές, αποφεύγει τις ζημιές, το crash test των αποτιμήσεων δύο private equity, η τελική ευθεία του deal Ελλάκτωρ - Motor Oil και «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για την κινεζική ηγεσία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πέρασε» από το Δ.Σ. της ΕΤΕ το deal με την Evo, τα χαμόγελα για την ΕΚΤ και η Ελλάκτωρ

Η οριστικοποίηση της συνεργασίας Εθνικής - Evo στον τομέα των καρτών, τα χαμόγελα στην ΤτΕ για τις ανακοινώσεις της Λαγκάρντ, οι προσδοκίες των Ολλανδών για έξοδο των εφοπλιστών από την Ελλάκτωρ και η ανησυχία του Χ. Μπρουμίδη της Vodafone για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank και οι Ολλανδοί, το «στοίχημα» της Άκτωρ και ο πληθωρισμός

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κρίσιμη συνέλευση της Attica Bank, η «συμφωνία» Ολλανδών - εφοπλιστών για το πρόβλημα της Ελλάκτωρ και το φάσμα του πληθωρισμού.