ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η στροφή για τον φόρο στα διυλιστήρια, σιδηροδρομικά έργα, η ΤτΕ και ο Ποινικός

Η μεταβολή 180 μοιρών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, η ΤτΕ σε ρόλο κριτή για τις τράπεζες, πού κολλούν τα σιδηροδρομικά έργα στη Θεσσαλία, η όρεξη για επενδύσεις σε ΑΠΕ και η αναδιοργάνωση της Alpha Leasing.

Ήταν μια από τις πιο απότομες στροφές πολιτικής που έχει κάνει η κυβέρνηση: Μόλις μέχρι πριν από λίγους μήνες, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, έλεγε στη Βουλή, όταν είχε δεχτεί σκληρή πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος στα διυλιστήρια και για το 2023, όπως επιτρέπει ο σχετικός Κανονισμός της ΕΕ, ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να επιβάλει τον φόρο στα κέρδη του 2022 γιατί εκείνη τη χρονιά είχαν ανεβεί οι τιμές της βενζίνης. Ξαφνικά χθες -και με τον κ. Θεοχάρη να έχει απομακρυνθεί στο μεταξύ από τη θέση του με τον ανασχηματισμό- το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή του φόρου.

-- Πώς έγινε αυτή η στροφή 180 μοιρών; Όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ζόρισε την κυβέρνηση και την οδήγησε στην απόφαση να δείξει το φιλολαϊκό της πρόσωπο και να συνδράμει τον Δεκέμβριο με μια οικονομική ενίσχυση όσους συνταξιούχους, λόγω προσωπικής διαφοράς, δεν θα ωφεληθούν από τη νέα αύξηση των συντάξεων στις αρχές του 2025. Άλλωστε, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης δεν επιτρέπει έκτακτες παροχές, εκτός εάν αντικρίζονται με ισόποσα έκτακτα έσοδα.

-- Υπενθυμίζουμε ότι για πρώτη φορά τα διυλιστήρια  φορολογήθηκαν  επιπλέον με συνεισφορά αλληλεγγύης για τα κέρδη του 2022 και το κράτος εισέπραξε εντός του 2023 το ποσό των 358 εκατ. ευρώ από τη Motor Oil και το ποσό των 304 εκατ. ευρώ από τη Helleniq Energy. Τώρα θα φορολογήσει τα κέρδη του 2023. Ειδικότερα, θα υπολογιστεί ο μέσος όρος κερδών της περιόδου 2018-2021, στο ποσό αυτό θα προστεθεί ένα 20%, το νέο ποσό θα αφαιρεθεί από τα κέρδη της χρήσης του 2023 και η διαφορά θα φορολογηθεί με 33%. Η άσκηση αυτή θα βγάλει φόρο 155 εκατ. για τη Helleniq Energy και 210 εκατ ευρώ για τη Motor Oil. Σύνολο 365 εκατ. ευρώ για τα κέρδη του 2023. Συνολικά δηλαδή τα δύο διυλιστήρια για τα υπερκέρδη του 2022 και του 2023 θα πληρώσουν επιπλέον φόρο πάνω από 1 δισ. ευρώ. Πόσο πιο αριστερά να βγει μια φιλελεύθερη κυβέρνηση;

-- Όλα αυτά, βέβαια, προκάλεσαν χθες μούδιασμα στο χρηματιστήριο και πολλοί άρχισαν αναρωτιούνται αν θα δούμε κι άλλες τέτοιες έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις. Μήπως έχουν σειρά και οι εταιρείες ενέργειας, που επίσης προβλέπεται από τον Κανονισμό της ΕΕ ότι μπορούν να επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης; Ή μήπως οι τράπεζες, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει επίσης να φορολογηθούν εκτάκτως; Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα δούμε τέτοιο ντόμινο επιβαρύνσεων, όμως ζούμε σε πολιτικά ύποπτους καιρούς και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.


Οι εισαγγελείς, οι τραπεζίτες και η ΤτΕ

Εδώ και μήνες, από τότε που άλλαξε (πάλι) ο Ποινικός Κώδικας και έγινε αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα η απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά τραπεζών ή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κυβέρνηση αναζητούσε μια λύση για να μην αρχίσουν να κατεβάζουν τα μολύβια τα τραπεζικά στελέχη, υπό τον φόβο ότι θα μπλέξουν με τον εισαγγελέα για μια χορήγηση ή ρύθμιση δανείου. Η λύση βρέθηκε, μοιάζει λογική και πήρε τη μορφή τροπολογίας που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Ο εισαγγελέας που θα διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για αυτό το αδίκημα θα ζητάει μια πραγματογνωμοσύνη από επιθεωρητές της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι θα γνωμοδοτούν για το αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, νόμοι και κανονισμοί. Με αυτό τον τρόπο, ο εισαγγελέας θα έχει στα χέρια του μια γνωμοδότηση - μπούσουλα από τους κατ' εξοχήν ειδικούς, που βεβαίως δεν θα είναι δεσμευτική (η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη), αλλά πάντως δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια να συρθεί στα δικαστήρια κάποιος που έχει κάνει σωστά τη δουλειά του -ή και να απαλλαγεί κάποιος που δεν την έκανε. Η Τράπεζα της Ελλάδος μετατρέπεται σε «φίλτρο» σε αυτές τις υποθέσεις, ώστε και να υπάρχει η δυνατότητα στους εισαγγελείς να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα αν υπάρχουν υπόνοιες τέλεσης κακουργήματος, αλλά και να μην αφήνονται περιθώρια να κατηγορούνται άδικα στελέχη τραπεζών, πολλές φορές επειδή και οι εισαγγελικοί λειτουργοί μας δεν έχουν την εξειδίκευση για να κατανοήσουν όλες τις διαστάσεις των τραπεζικών θεμάτων. Η λύση φαίνεται ικανοποιητική, αλλά πρέπει βεβαίως να δούμε και πώς θα λειτουργήσει στην πράξη, γιατί στην Ελλάδα ακόμη και οι καλύτεροι νόμοι μπορεί να παράγουν... τέρατα στην εφαρμογή τους.


Η αναδιοργάνωση της Alpha Leasing και τα σχέδια για την επόμενη ημέρα

Σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας φέρνει την Alpha Leasing, θυγατρική του Ομίλου Alpha Bank, η αναδιοργάνωση μέσω διάσπασης που ανακοίνωσε χθες η τράπεζα και η οποία προβλέπει την πώληση των NPEs της εταιρείας σε θυγατρική της Bain Capital, τη μεταβίβαση ακινήτων της στο Skyline και την παράλληλη μεταβίβαση του ενήμερου χαρτοφυλακίου σε μια νέα «καθαρή» Leasing εταιρεία που θα παραμείνει στον Όμιλο. Σκοπός είναι, με την ολοκλήρωση της διάσπασης και αδειοδότησης (που τελεί υπό την έγκριση της ΤτΕ) η νέα εταιρεία να βγει δυναμικά στην αγορά και, αξιοποιώντας το δυνατό franchise του Ομίλου και τις μακροχρόνιες ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης της τράπεζας με τον επιχειρηματικό κόσμο, να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της.

-- Όπως μαθαίνουμε, υπάρχει ιδιαίτερη ικανοποίηση στην Alpha Bank για την υπογραφή της συμφωνίας που αποτελεί σημαντικό milestone σε μια πολύ σύνθετη και απαιτητική συναλλαγή.


Όλα δύσκολα στα σιδηροδρομικά έργα

Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι μια δύσκολη υπόθεση, κι όταν πρόκειται για σιδηρόδρομο γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Αν και όπως λένε οι πληροφορίες τα τεύχη των τεσσάρων διαγωνισμών, ύψους άνω των 460 εκατ. ευρώ, είναι έτοιμα από καιρό - μάλιστα πολύ πριν ωριμάσουν τα έργα των 900 εκατ. για το οδικό δίκτυο για τα οποία ο δρόμος άνοιξε χθες-, το νερό δεν έχει μπει στο αυλάκι. Σε μεγάλη σύσκεψη που έλαβε χώρα χθες στο υπουργείο Υποδομών μεταξύ του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Νίκου Ταχιάου και των διοικήσεων των σιδηροδρομικών εταιρειών, αναζητήθηκε η λύση της σπαζοκεφαλίας. Γιατί μπορεί το νομοθετικό πλαίσιο να προβλέπει fast track διαδικασίες, το πράγμα όμως έχει κολλήσει προτού γίνει καν το βήμα. Κι αυτό με το υπουργείο Υποδομών να είναι αποφασισμένο να προχωρήσει εκείνο τους διαγωνισμούς, αντί του ΟΣΕ, με τις τριγύρω επιφυλάξεις όμως να φουντώνουν για το ποια διεύθυνση θα τρέξει τις διαδικασίες, με ποια εμπειρία, ποιος θα κάνει την εποπτεία των εργασιών.


Ακόρεστη η όρεξη για επενδύσεις σε ανανεώσιμες

Όταν πραγματικά θέλεις κάτι, τίποτα δεν σε σταματάει. Ακόμα και το ενδεχόμενο να φας ξύλο. Κάπως έτσι περιγράφει την κατάσταση στις ΑΠΕ, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης. Μιλώντας χθες στο 2ο Hydrogen & Green Gases Forum, ο γενικός γραμματέας εξήγησε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. «Έχουμε ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ. Και αυτό συμβαίνει γιατί η αγορά θυμάται τις παλιές επιδοτήσεις που ήταν γενναιόδωρες και τις ενσωματώνει σε ένα βαθμό στα επενδυτικά έργα που γίνονται. Από την άλλη πλευρά έχουμε μια τεράστια μείωση στον συντελεστή κόστος των ΑΠΕ», σημείωσε. «Επομένως έρχονται πάρα πολλές επενδύσεις. Και να τους δέρνεις σήμερα θα συνεχίσουν να έρχονται. Η αγορά μας μιλάει», πρόσθεσε ο ίδιος.

-- Στο ακροατήριο του συνεδρίου, όμως, άλλα έλεγαν. Όχι μόνο συνεχίζει η γκρίνια για τις μηδενικές τιμές και την υπερβολικά μεγάλη προσφορά ρεύματος που δεν μπορεί να διαχειριστεί το δίκτυο, αλλά ορισμένοι επενδυτές το πάνε ένα βήμα παραπάνω και έχουν αρχίσει να παγώνουν σημαντικές επενδύσεις, συγκεκριμένα στον τομέα των αιολικών πάρκων. Πρόκειται για επιβάρυνση του επενδυτικού κλίματος που επηρεάζει αρνητικά και τους άλλους νέους ανερχόμενους τομείς της πράσινης ενέργειας, όπως τα υπεράκτια αιολικά έργα. «Και στις άλλες χώρες υπάρχουν παρόμοια προβλήματα από την πράσινη μετάβαση αλλά βλέπεις και διορθωτικές κινήσεις. Στη Ελλάδα σέρνονται τα ίδια προβλήματα χωρίς καμία διάθεση για αλλαγή και αυτό δεν αρέσει στους επενδυτές», τονίζουν κύκλοι της αγοράς.


Λείπουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Πληροφορική

Σε πολύ μεγαλύτερο, από όσο φανταζόμαστε, πρόβλημα, αναδεικνύεται η έλλειψη προσωπικού στην Πληροφορική στην Ευρώπη, που κινδυνεύει να εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή πορεία προς τους ψηφιακούς στόχους που έχουν τεθεί το 2030, καθώς το κενό που θα υπάρξει πλησιάζει τον πληθυσμό της Ελλάδας. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UniSystems Γ. Λουμάκης που σημείωσε ότι οι ελλείψεις προσωπικού στην Πληροφορική είναι τεράστιες σε όλη την Ευρώπη, «καθώς υπάρχει τρομακτική ζήτηση για υπηρεσίες ενώ υπάρχει μικρή προσφορά θέσεων». Ο κ. Λουμάκης ανέφερε χθιες πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει σημάνει συναγερμός εν όψει του 2030 καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένα «κενό» 8 εκατ. εργαζομένων στον κλάδο αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Όπως δήλωσε, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα απαιτούνται 20 εκατ. εργαζόμενοι στον χώρο της Πληροφορικής σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο οι διαθέσιμοι εργαζόμενοι που θα υπάρχουν τότε θα φτάνουν μόλις τα 12 εκατ., προκαλώντας «πονοκέφαλο» στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του κλάδου.


Οι βασικοί φόβοι των ευρωπαϊκών τραπεζών

Ισχυρή ήταν η κερδοφορία των τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι. Όπως σημειώνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σύμφωνα με έρευνά της, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρούν ως βασικούς παράγοντες που μπορούν να πλήξουν την πορεία τους, την υποχώρηση της ποιότητας ενεργητικού που σχετίζεται με δάνεια στον τομέα του real estate, ακολουθούμενα από δάνεια σε ΜμΕ και ελαφρώς λιγότερο από καταναλωτικά δάνεια. Σημειώνουν ότι από αυτούς τους τρεις τομείς μπορεί να προκύψουν νέες επισφάλειες. Παράλληλα, παραδέχονται ότι θα υπάρξει χαλάρωση του ρυθμού ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ άνοιξε τον κύκλο μείωσης επιτοκίων.


Αγώνας Μπάιντεν για κατάκτηση των social media

Περί τα 10 εκατ. δολ. έχουν κατορθώσει να συγκεντρώσουν οι υποστηρικτές του νυν Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με βασικό στόχο να ανταγωνιστούν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ στα social media. Ο Τραμπ, όπως απέδειξε και την εποχή που κατόρθωσε να εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, χειρίζεται πολύ καλά αυτό το κομμάτι της επικοινωνίας, ενώ έχει αρκετά βίντεο που έχουν «κτυπήσει» υψηλά νούμερα θέασης. Ένα από τα αδύναμα σημεία του Μπάιντεν είναι το TikTok, καθώς ο λογαριασμός της εκστρατείας του άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2024 και έχει 380.000 ακολούθους, ενώ την ίδια ώρα ο αντίστοιχος λογαριασμός του Τραμπ, δηλαδή αυτός που αφορά την εκστρατεία και όχι ο προσωπικός, έχει 6,4 εκατ. ακολούθους.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Καραβίας για τα μερίσματα, η Ευρ. Εισαγγελία, ο ΑΔΜΗΕ και η Αριάδνη

Πώς απάντησε ο CEO της Eurobank στην κριτική για την υψηλή κερδοφορία των τραπεζών, η δικαστική αναμέτρηση Καρώνη - JPMorgan, η έρευνα για ευρωπαϊκά κονδύλια, οι μνηστήρες για την Αριάδνη και ο αποχαιρετισμός από τον Τσαμάζ.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι φοβούνται στην οδό Νίκης, δάνεια υπό το μηδέν και η καθυστέρηση στον ΒΟΑΚ

Οι πολεμικές συγκρούσεις και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό, η αρνητική πιστωτική επέκταση στην Ευρώπη, υπερπλεόνασμα – φάντασμα, το βιβλίο του Τσάρλς Νταλάρα, μάχη ΗΠΑ – Ρωσίας για το LNG και το σχόλιο Έλον Μασκ για την Ελλάδα.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΠΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι γίνεται με την Τέρνα Ενεργειακή, ο SSM, οι τράπεζες και cyber security

Η συνάντηση της νέας προέδρου του SSM με τις εγχώριες τράπεζες, οι εξελίξεις στην Τέρνα Ενεργειακή, ο Φ. Σαχινίδης για την ακρίβεια, τι θα κάνει το ΥΠΟΙΚ με τις παραλίες, το bitcoin, οι επιδόσεις του Υπερταμείου και το fintech.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο τραπεζικός θρίαμβος, οι χάκερ στην ΕΤΑΔ και η... γενναιοδωρία Βασιλάκη

Πώς η καλή χημεία Χατζηδάκη - Πατέλη έκανε τη διαφορά στις τράπεζες, η «χάρη» της Aegean στον φορολογούμενο, τα καρφιά Σκυλακάκη, οι επισημάνσεις Κ. Μαύρου στο Λονδίνο, οι χρυσές δουλειές με τα ταμπελάκια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ατύχημα που έρχεται, η νέα διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ και τα POS που δίνουν δάνεια

Η δυσοίωνη πρόβλεψη Ντράγκι για την απότομη αύξηση επιτοκίων, πράσινο φως από ΥΠΕΝ για νέα ενεργειακή διασύνδεση με Δ. Ευρώπη, πώς τα POS δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις, το πρώτο Eurogroup του Κ. Χατζηδάκη, τόκοι χωρίς φόρο και η ΑΝΕΚ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η ντρίπλα Χατζηδάκη, το ξύλο στις τράπεζες, ο ΟΛΘ και ο Ιβάν

Το loud and clear μήνυμα Μητσοτάκη στις αγορές, πώς ο νέος ΥΠΟΙΚ απέφυγε τις τηλεοπτικές κάμερες, η ψυχρολουσία στις τράπεζες από τις αποπληρωμές δανείων, το ενδιαφέρον της HIG για τον ΟΛΘ και τα ευτράπελα με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης.