- Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το internet banking προσφέρει πολλές δυνατότητες: μας απαλλάσσει από περιττές ουρές, μας εξοικονομεί χρόνο και μας επιτρέπει να είμαστε πιο παραγωγικοί. Και πολύ καλά κάνουν οι τράπεζες και επενδύουν στον web banking και προβάλλουν τα νέα εργαλεία, όπως έκανε η Εθνική Τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας με περηφάνια τον ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας. Αρκεί βέβαια αυτά να δουλεύουν...
- Πελάτης της Εθνικής Τράπεζας προσπάθησε να κάνει επικαιροποίηση των στοιχείων του μέσω του web banking της ΕΤΕ «ανεβάζοντας» σύμφωνα με τις οδηγίες τα απαραίτητα έγγραφα. Ωστόσο το σύστημα δεν ολοκλήρωνε την ενέργεια. Ο πελάτης υπέθεσε ότι κάποιο προσωρινό πρόβλημα είχε το σύστημα και το άφησε. Μήνες μετά επιχείρησε ξανά να ολοκληρώσει την επικαιροποίηση, ωστόσο πάλι το σύστημα δεν «ανέβαζε» τα αρχεία. Έτσι αποφάσισε να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στην εξυπηρέτηση πελατών δηλώνοντας το πρόβλημά του.
- Δεκατρείς ημέρες μετά (με ταχυδρομικό περιστέρι υποψιάζομαι ότι οι χρόνοι απάντησης θα ήταν καλύτεροι), η Διεύθυνση Ψηφιακών Καναλιών της ΕΤΕ απάντησε: «Σε απάντηση του μηνύματός σας και κατόπιν ελέγχου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως προς το παρόν δεν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης ενέργειας μέσω του i-bank Internet Banking. Γίνεται προσπάθεια ώστε να σας προσφέρουμε ξανά τη συγκεκριμένη λειτουργικότητα το συντομότερο δυνατό. Μέχρι τότε μπορείτε άμεσα να εξυπηρετηθείτε μέσω του δικτύου των καταστημάτων μας».
- Και πάνω που είπαμε, μετά το +2,48% της Δευτέρας, ότι επιτέλους η αγορά ξεκολλάει και συντονίζεται με τις διεθνείς αγορές που έχουν καλύψει πολύ μεγάλο μέρος των κορονο-απωλειών, νέα τεχνικά προβλήματα έβγαλαν νοκ άουτ την εγχώρια αγορά για αρκετές ώρες.
- Ο Γενικός Δείκτης τελικά έκλεισε με κέρδη +1,79% με τις μετοχές των τραπεζών να ανεβάζουν στροφές, πετώντας όσους traders πούλησαν την προηγούμενη εβδομάδα τράπεζες, «ποντάροντας» σε νέες πιέσεις λόγω των εκροών που προκαλεί η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή.
- Ωστόσο, παρά τα σημαντικά κέρδη του τελευταίου διημέρου, η εγχώρια αγορά παραμένει πολύ πίσω σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια: από τα υψηλά του περασμένου Φεβρουαρίου, λίγο πριν το ξεπούλημα που πυροδότησε η πανδημία, ο DAX βρίσκεται -16,5% χαμηλότερα, η Πορτογαλία στο -20,9%, η Ιταλία που δοκιμάστηκε σκληρά από την πανδημία είναι στο -28%, ο S&P στις ΗΠΑ είναι στο -11% και η δική μας Σοφοκλέους (νυν Λεωφόρος Αθηνών) είναι στο -31%.
- Το «επιθετικό μάζεμα» που έγινε χθες στις τραπεζικές μετοχές δείχνει ότι οι short μάλλον θα αγχωθούν το επόμενο διάστημα. Καιρός ήταν...
- Δεν ξεκίνησε ευοίωνα η εστίαση. Τουλάχιστον στην Αττική. Μετά από ένα 15θήμερο καλοκαιρινού καιρού και ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, η επανεκκίνηση των καφέ και των εστιατορίων προχθές Δευτέρα ήταν υποτονική, ενώ η βραδινή βροχή διέλυσε την όποια αισιοδοξία. Ανάλογη ήταν η εικόνα και χθες, βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες, με τα περισσότερα εστιατόρια και καφέ να έχουν πολύ χαμηλή κίνηση.
- Διόλου ενθαρρυντικά δεν ήταν τα μηνύματα που μετέδωσαν χθες οι πρεσβευτές της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, για τον ελληνικό τουρισμό, στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ για τις προκλήσεις της πανδημίας. Οι πρεσβευτές, μεταφέροντας τις προσωπικές τους εκτιμήσεις, και όχι επίσημες προβλέψεις, ανέφεραν ότι μόλις ένα 10% των τουριστών των χωρών τους που θα επισκέπτονταν τη χώρα μας τελικά θα το κάνουν εφόσον αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Εκτίμησαν, επίσης, ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένας περιορισμός οι περισσότεροι θα επιλέξουν την ασφάλεια στη χώρα τους και όχι να ταξιδεύουν για καλοκαιρινές διακοπές.
- Εκτός από τους επόπτες και οι επενδυτές δίνουν πίστωση χρόνου στις τράπεζες. Αυτό σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas, Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για τα NPLs με αφορμή τις μεγάλες τιλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες έχουν «παγώσει» λόγω της επιδημίας. Όπως τόνισε, η αγορά των τιτλοποιήσεων θα «τρέξει», εκτός απροόπτου, προς τα τέλη του έτους - αρχές του 2021 και τότε οι επενδυτές θα επανεξετάσουν αναλυτικά τα νέα δεδομένα. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των νέων NPEs εξαιτίας της κρίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση, ωστόσο αυτή δεν θα είναι πολύ μεγάλη.
- Ούτε ένα, ούτε δύο: 75 εκατ. ευρώ θα επιστρέψει στους μετόχους του στις 12 Ιουνίου ο ΔΕΣΦΑ. Έτσι, οι ιδιώτες μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ, που ελέγχουν το 66% μετά την ιδιωτικοποίηση, θα πάρουν στο χέρι, ζεστά, 49,5 εκατ. ευρώ. Έτσι γίνονταν οι ωραίες ιδιωτικοποιήσεις σε καιρούς ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιδιώτες πλήρωναν 575 εκατ. ευρώ και, λίγο αργότερα, με μια κίνηση, τώρα παίρνουν πίσω τα 50 εκατ. ευρώ. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο: λέγεται ότι στους μυστικούς όρους του μεγάλου deal περιλαμβανόταν και δέσμευση ότι η ΡΑΕ, με μια ευνοϊκή απόφαση, θα αύξανε την απόδοση του ρυθμιζόμενου εσόδου, για να πάρουν ακόμη περισσότερα οι επενδυτές. Δώσε, δηλαδή, επενδυτή μου ένα εντυπωσιακό τίμημα, να λέω εγώ ότι έκανα επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση, και παίρνεις πίσω τα διπλάσια.
Οι αρρυθμίες του web banking της Εθνικής, η ΔΕΣΦΑ και η «μαύρη» πρόβλεψη για τον τουρισμό
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.