- Στην Ελλάδα έχουν δοθεί (και χαθεί…) πολλές μάχες για το αυτονόητο. Για παράδειγμα, αυτονόητο (θα έπρεπε να) είναι ότι όταν σου προσφέρουν ένα δάνειο μηδενικού επιτοκίου, χωρίς δυσβάστακτους όρους, και εσύ καίγεσαι για ρευστότητα, τρέχεις να το πάρεις. Φαίνεται ότι αυτό δεν είναι τόσο αυτονόητο, όταν πρόκειται για τα δάνεια πανδημίας του ESM, ένα εργαλείο χρηματοδότησης που θα μπορούσε να προσφέρει στην Ελλάδα 10ετές δάνειο με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο.
- Γι’ αυτό χθες στη Βουλή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έσπευσε να υπερασπιστεί μαχητικά το αυτονόητο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σταγόνα μηδενικού επιτοκίου που μας δίνεται», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε μνημόνιο». Και διατύπωσε το ρητορικό ερώτημα: «Για ποιο λόγο να δανειζόμαστε με παραπάνω επιτόκια, όταν μπορούμε να πάρουμε δάνειο με 0%»; Ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε και συμβούλευσε την κυβέρνηση, τώρα το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πάρει τις τελικές αποφάσεις.
- Είναι μια από τις πιο σημαντικές θέσεις στο χώρο της ενέργειας, συνδέεται με τις πλέον κρίσιμες αποφάσεις, όπως έκδοση και τροποποίηση αδειών, ρυθμιστικές παρεμβάσεις και γενικότερα έλεγχο της αγοράς. Ο λόγος για την θέση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Στις 22 Ιουνίου η θητεία του νυν προέδρου της Νίκου Μπουλαξή, διορισμένου επί ΣΥΡΙΖΑ, εκπνέει. Επισήμως υποψήφιοι μνηστήρες δεν έχουν ακουστεί. Ανεπισήμως, πολλά ακούγονται για επαναφορά στο πόστο παλαιότερων προέδρων της ΡΑΕ, αλλά και στελεχών με ακαδημαϊκή πείρα, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Όπως και να έχει, η θέση του διαδόχου του κ. Μπουλαξή, ο οποίος κατά την διάρκεια της θητείας του έκανε τόσο φίλους, όσο και αρκετούς εχθρούς, ενδιαφέρει τους πάντες. Την κυβέρνηση, προκειμένου να στελεχωθεί η ΡΑΕ με ένα πρόσωπο ανάλογο της σημασίας που αποκτά ο ενεργειακός κλάδος και φυσικά την αγορά, τόσο τους μικρούς, όσο και τους μεγάλους παίκτες. Οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν αρκετό παρασκήνιο.
- Όπως καταλαβαίνω σε εξέλιξη βρίσκεται και ενδοκυβερνητική κόντρα καθώς υπάρχουν κάποιες πλευρές που προκρίνουν την παραμονή του κ. Μπουλαξή, ενώ κάποιες άλλες δεν θέλουν ούτε να ακούσουν κάτι τέτοιο...
- Το σίριαλ του ΛΕΠΕΤΕ έχει τελειώσει οριστικά, εκτιμούν στην Εθνική Τράπεζα, μετά την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας. Πάντως, τα δικαστήρια δεν έχουν σιγήσει γι’ αυτό το θέμα. Τελευταία απόφαση, για την οποία ενημέρωσε χθες τους εντολείς του ο νομικός Γιάννης Κυριακόπουλος, ανατρέπει σε δεύτερο βαθμό την αρχική απόφαση που ήταν ευνοϊκή για την Εθνική, κάτι που σημαίνει ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Άρειος Πάγος. Εξάλλου, συνταξιούχοι ετοιμάζουν προσφυγές κατά της συνταγματικότητας του νόμου Βρούτση για τον ΛΕΠΕΤΕ. Φαίνεται ότι ένα καλό σίριαλ χρειάζεται και δεύτερο κύκλο.
- Έκανε το… νταμπλ χθες η ΔΕΗ («δίπλωσε το χαρτί», όπως έλεγαν οι παλαιότεροι): χωρίς μεγάλο θόρυβο, η μετοχή, μετά και τη χθεσινή άνοδο κατά 6,70%, έχει σχεδόν διπλασιάσει την τιμή της (99,2%, για την ακρίβεια), καθώς από το χαμηλό του 1,55 ευρώ στις 16 Μαρτίου βρέθηκε αισίως στα 3,088 ευρώ. Βέβαια, απέχει ακόμη αρκετά από τα 4,28 ευρώ των αρχών Ιανουαρίου, αλλά η συμπεριφορά της μετοχής δείχνει ότι οι επενδυτές δεν φοβούνται πλέον κάποια καταστροφή (π.χ. εξαιτίας μιας μεγάλης αύξησης ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της κρίσης, ή γενικότερα εκτροχιασμού του σχεδίου εξυγίανσης) και αρχίζουν να ποντάρουν σε μια καλύτερη προοπτική της ταλαιπωρημένης, κρατικής επιχείρησης. Θετικά φαίνεται ότι εξέλαβαν οι επενδυτές τόσο την προώθηση του σχεδίου για τη μεγάλη εθελουσία έξοδο προσωπικού του λιγνιτικού τομέα, όσο και την ανάθεση στην Goldman Sachs ρόλου συμβούλου για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που σημαίνει ότι αυτό το σημαντικό deal δεν θα αναβληθεί.
- Επί ξυρού ακμής είναι η δραστηριότητα στον Πρίνο και ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Χθες λοιπόν ο υφυπ. ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς προανήγγειλε από τη Βουλή την στήριξη της εταιρείας μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία θα λάβει η Ελλάδα. Δεν αναφέρθηκε σε ποσά. Διευκρίνισε ωστόσο ότι συζητεί με την ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα και η οποία έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη διάσωση της επένδυσης. Κεντρική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η δραστηριότητα να μην κλείσει και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κοντά σε εξεύρεση λύσης ώστε να διατηρηθεί εν ζωή το μοναδικό κοίτασμα στη χώρα μας.
Η υπεράσπιση του αυτονόητου, η «μάχη» για τη ΡΑΕ και το νταμπλ της ΔΕΗ
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.