- Η καθίζηση της ζήτησης σε τέτοια ανήκουστα επίπεδα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν είχε προηγούμενο ούτε στους μεγάλους παγκοσμίους πολέμους, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στη χθεσινή, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος σημείωσε ότι το κορυφαίο θέμα των επιχειρήσεων, μετά την προστασία των εργαζομένων, είναι η ρευστότητα ώστε να μείνουν όρθιες, να επιβιώσουν και να είναι παρούσες την επόμενη ημέρα που θα έρθει και θα είναι καλύτερη. «Οι χωρίς προηγούμενο νομισματικές και δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, «θα ωφελήσουν την κοινωνία, την οικονομία και τις επιχειρήσεις».
- Αυτή τη στιγμή το 80% των επιχειρήσεων βρίσκεται σε survival mode, τόνισε, και το παν είναι η διασφάλιση της ρευστότητας έως ότου οι συνθήκες ομαλοποιηθούν. Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η επόμενη ημέρα είναι πιθανό να κρύβει και ορισμένες θετικές εκπλήξεις για την Ελλάδα, καθώς το ύψος του χρέους και η δημοσιονομική κατάσταση δεν θα είναι πλέον μόνο ελληνικά προβλήματα. Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία των χαμηλών τιμών πετρελαίου για την ελληνική οικονομία.
- Στην ίδια συζήτηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να μην αποκλίνει οικονομικά στη διαχείριση της κρίσης από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Πρέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα να παραμείνει κοντά στο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης, να μην δώσουμε αφορμή για αμφισβητήσεις. Δεν πρέπει να χάσουμε στο οικονομικό πεδίο όλα όσα κερδίσαμε με την εξαιρετικά αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», υπογράμμισε.
- Άλλη μια εξαιρετική ενδιαφέρουσα παρατήρηση του κ. Καραβία ήταν για τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων στην πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε. Όπως σημείωσε, είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δεν έχουν ηγετικό ρόλο στη διαχείριση μιας μεγάλης κρίσης, ενώ εντελώς απούσα είναι η Ρωσία. Αντίθετα η Κίνα αναπτύσσει μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα, ενώ, σε ότι αφορά την Ευρώπη σημείωσε ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός ότι σε αυτή την κρίση η Ευρώπη αντέδρασε και αντιδρά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. «Στην προηγούμενη κρίση πήρε τέσσερα χρόνια μέχρι να πει ο Ντράγκι το "whatever it takes", τώρα η Λαγκάρντ το είπε μέσα σε τέσσερις ημέρες», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο γιγαντιαίο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ για την πανδημία.
- Εξαιρετικά θετική η χθεσινή εικόνα της αγοράς χθες, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει σε θετική τροχιά θα τρίτη συνεδρίαση παρά τις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν σε πολλές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αίσθηση προκάλεσε το +19,05% της Ελλάκτωρ, άνοδος που την απομακρύνει κάπως από τα ιστορικά χαμηλά στα οποία βρέθηκε η μετοχή την προηγούμενη εβδομάδα. Ξεχώρισε ακόμα η Βιοχάλκο με το εντυπωσιακό +9,33% ενώ ισχυρή άνοδο σημείωσαν ακόμα Μότορ Όιλ (+6,62%), ΔΕΗ (+2,37%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,32%) και Μυτιληναίος (+0,99%).
- Μεγάλα κέρδη και για τις τράπεζες (+3,10%), ωστόσο όχι όσα θα περίμενε κανείς μετά την εντυπωσιακή εξέλιξη της περασμένη Τρίτης και την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ.
- Αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής αδιαφορίας προς τους πολίτες και αυτοαπασχολούμενους -και μάλιστα με διαφορά- παραμένει ο ΕΦΚΑ. Όπως μεταφέρουν πολλοί αναγνώστες της στήλης, μεταξύ αυτών και επαγγελματίες λογιστές, είναι εντελώς, μα εντελώς αδύνατο να επικοινωνήσει κανείς με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Κανένας δεν σηκώνει τηλέφωνο και καμία απάντηση δεν υπάρχει στα email.
- Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε όμως μια κάποια συνέπεια στον ΕΦΚΑ, καθώς το ίδιο αδύνατο ήταν να επικοινωνήσει κανείς τηλεφωνικά ή με email και πριν την πανδημία.
- Για πολλά χρόνια, ο νόμος για την αισχροκέρδεια ήταν ουσιαστικά ανεφάρμοστος. Ως αισχροκέρδεια ορίζεται η εκμετάλλευση πνευματικής αδυναμίας για να αποκομίσει κάποιος υπερβολικά κέρδη. Έτσι, σπάνια έφθαναν σε δικαστήριο και στοιχειοθετούνταν επαρκώς υποθέσεις αισχροκέρδειας. Τώρα με την κρίση του κορονοϊού, όμως, υπάρχει ειδική νομοθεσία για την αισχροκέρδεια που… δαγκώνει. Αν οι ελεγκτές βρουν ότι ένας επιχειρηματίας αύξησε το περιθώριο κέρδους του πολύ πάνω από το επίπεδο όπου βρισκόταν στα τέλη Φεβρουαρίου, θεωρείται ότι έχει υποπέσει στο αδίκημα της αισχροκέρδειας και μπορεί να «φάει» πρόστιμο μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Με αυτό το νέο ορισμό της αισχροκέρδειας ήδη έχουν πέσει πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρεία παραγωγής αντισηπτικών, σε βενζινάδικα, ενώ φαίνεται να αποφεύγουν τα πρόστιμα μεγάλες εταιρείες ταχυμεταφορών. Το μήνυμα πάντως από την κυβέρνηση είναι σαφές και η αγορά καλά θα κάνει να το ακούσει: η κοινωνία δίνει δύσκολη «μάχη» με μια πανδημία και οι «αρπαχτές» δεν γίνονται ανεκτές.
Η αισιοδοξία Μυτιληναίου για την επόμενη ημέρα, οι «κομμένες» γραμμές στον ΕΦΚΑ και η αισχροκέρδεια
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.