- Την ανάγκη «να σωθούν και να στηριχθούν κατά προτεραιότητα οι βιώσιμες επιχειρήσεις», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Πολύ σωστά ο διοικητής υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του παραγωγικού ιστού της χώρας, τόσο σε όρους απασχόλησης όσο και φυσικά παραγωγής. Διότι, αν η χώρα δεν συνεχίζει να παράγει, δεν θα μπορέσει να μείνει όρθια.
- Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα σταθούν στο πλάι των επιχειρήσεων, ωστόσο τονίζει ότι πρέπει και οι επιχειρήσεις να κατανοήσουν το νέο περιβάλλον και τις νέες προκλήσεις, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν σε μειωμένους ρυθμούς για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους.
- Ο διοικητής προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας δεν πρέπει να γίνει μέσω της αύξησης του δημοσίου χρέους, καθώς κάτι τέτοιο δημιουργεί κίνδυνο μιας νέας κρίσης χρέους στο μέλλον. Η τόνωση της ρευστότητας πρέπει να γίνει με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
- Τέλος, σημειώνω, ότι ο διοικητής της ΤτΕ σχολιάζοντας τις διαφωνίες στην ευρωζώνη για την έκδοση ειδικού ευρωπαϊκού ομολόγου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο αυτό!
- Δεν ξέρω τι είναι πιο φοβερό: το ότι σε διάστημα λίγων ημερών, από την επιβολή της καραντίνας η δημόσια διοίκηση κατάφερε να φτιάξει ένα σύστημα μέσω του οποίου όλοι μας μπορούμε, επιτέλους, να εξυπηρετούμαστε ηλεκτρονικά από δεκάδες δημόσιους φορείς (συγκεκριμένα 14 υπουργεία, 32 φορείς και οργανισμούς και 3 Ανεξάρτητες Αρχές) ή ότι τόσα χρόνια, δεκαετίες, ταλαιπωρούνταν τόσος κόσμος, τόσες επιχειρήσεις χάνοντας τόσο χρόνο για πιστοποιητικά καθώς κανείς, μα κανείς, δεν έμπαινε στον κόπο να ασχοληθεί με το αυτονόητο: πώς θα γίνει πιο εύκολη η ζωή του πολίτη.
- Όπως και να έχει, αξίζουν πολλά μπράβο στον κ. Πιερρακάκη. Και σίγουρα ο κορονοϊός αποτέλεσε έναν ακούσιο σύμμαχο του υπουργού, καθώς δύσκολα η δημόσια διοίκηση θα προχωρούσε τόσο γρήγορα σε κανονικές συνθήκες.
- Ξεκινά άλλη μια διαβολοβδομάδα για τις αγορές όπου όλα είναι πιθανά. Είτε νέες πιέσεις και πτώση, κάτι που μάλλον είναι το πιθανότερο, δεδομένου ότι η επιδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πλέον επεκτείνεται επικίνδυνα και στις ΗΠΑ, είτε νέα κέρδη, καθώς η μεγάλη κινητοποίηση των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο δημιουργεί προσδοκίες ανάσχεσης της εξάπλωσης της επιδημίας και των οικονομικών της επιπτώσεων.
- Τα χρηματιστήρια έχουν προεξοφλήσει μεγάλες επιπτώσεις στις οικονομίες και από εδώ και πέρα θα κινηθούν περισσότερο με βάση τα στοιχεία που θα έρχονται στο φως. Αν τα στοιχεία είναι χειρότερα των αναμενόμενων, οι πιέσεις θα συνεχιστούν, αν όμως είναι θετικότερα, τότε η πτωτική τάση θα αντιστραφεί. Δεν συζητάμε φυσικά τι θα συμβεί αν υπάρξουν ειδήσεις και βάσιμες προσδοκίες ότι ο πλανήτης βγαίνει ταχύτερα από το τούνελ της μεγάλης αυτής περιπέτειας.
- Η «βουτιά» της Παρασκευής πάντως, με τον Dow Jones να κλείνει με πτώση -4,06% και τον DAX στη Γερμανία με -3,68% δεν είναι ενδεικτικές των τάσεων, καθώς είχε προηγηθεί ένα ράλι ανακούφισης (+21% για τον Dow Jones) ενώ παραδοσιακά οι traders δεν θέλουν, σε περιόδους κρίσεων και αβεβαιότητας, να μένουν με πολλά «χαρτιά» το Σαβββατοκύριακο.
- «Η μάνα του Χοσέ δεν έκλεψε ποτέ», λέει η παλιά εγχώρια χρηματιστηριακή παροιμία. Διευκρινίζω ότι ο Χοσέ δεν έχει καμία σχέση με λατινοαμερικανικό όνομα αλλά παραπέμπει στο ελληνικότατο «χώσε», δηλαδή «πούλα» και εννοεί το χώσιμο (πούλημα) μετοχών στην αγορά.
- Σε ό,τι αφορά τα του οίκου μας, το Χρηματιστήριο Αθηνών, πολλοί επαγγελματίες της αγοράς έχουν την άποψη ότι έχουμε δει τα χαμηλά, κάτι βέβαια αρκετά σχετικό, δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργεί ο κορονοϊός.
- Σήμερα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του ομίλου Πειραιώς για το 2019, ενώ αύριο ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα ολοκληρώνοντας τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών.
- Περίεργο δεν είναι σε αυτές τις συνθήκες, αλλά έχει αξία να το επισημαίνουμε, για να γίνεται και περισσότερο κατανοητό πώς επηρεάζει αυτή τη κρίση την ελληνική οικονομία. Την Παρασκευή έγινε γνωστό (και το πληροφορήθηκε η διεθνής αγορά από το Reuters) ότι προσωρινά αναστέλλεται το πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
- Από αυτή την εξέλιξη, καταλαβαίνει κανείς μέσα από ένα πρακτικό παράδειγμα ποια είναι σημασία των ομολόγων κορονοϊού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί, με τις παρεμβάσεις που κάνει πλέον και για τα ελληνικά ομόλογα, να κρατάει χαμηλά τις αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά. Όμως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση, σε τέτοιες συνθήκες αβεβαιότητας, να ρισκάρει νέες εκδόσεις ομολόγων, γιατί οι επενδυτές αποτιμούν το ρίσκο των ελληνικών τίτλων πολύ διαφορετικά από την ΕΚΤ και πιθανότατα δεν θα δεχθούν να τους αγοράσουν στις τιμές που υπάρχουν σήμερα στη δευτερογενή αγορά. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιταλία, ή την Ισπανία. Γι' αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη, αν θέλουμε τα κράτη της Ευρώπης να χρηματοδοτηθούν με χαμηλό κόστος για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, να εκδοθεί κάποιου είδους ευρωομόλογο. Να δούμε αν θα το καταλάβουν και οι Γερμανοί φίλοι μας.
Η αισιοδοξία Στουρνάρα για τα corona bonds και το «θαύμα» Πιερρακάκη
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.