ΓΔ: 2370.13 1.00% Τζίρος: 436.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:35
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Φώτο: Shutterstock

Κομισιόν: Ελευθερία έκφρασης ναι, αλλά οι νόμοι ισχύουν για όλους

Η Κομισιόν τόνισε πως η ελευθερία έκφρασης ισχύει για όλους, αλλά οι πλατφόρμες υποχρεούνται να τηρούν τη νομοθεσία της ΕΕ. Το πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στο X δεν αφορά ιδεολογία, αλλά μη συμμόρφωση με το νόμο.

Στη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάολα Πινό, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις δηλώσεις του Ίλον Μασκ μετά το πρόστιμο των 120 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην πλατφόρμα «X». Όπως σημείωσε, η ελευθερία της έκφρασης «επιτρέπει ακόμη και τις πιο ακραίες δηλώσεις».

Ο εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Τεχνολογίας, Τόμας Ρενιέ, υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί εφαρμόζονται ισότιμα σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες, ανεξάρτητα από το αν δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, την Ασία ή τις ΗΠΑ. Τόνισε ότι «ισχύουν για όλες τις πλατφόρμες, και πρέπει να το έχουμε πάντα υπόψη».

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, περί «επίθεσης στον αμερικανικό λαό από ξένες κυβερνήσεις» με αφορμή το πρόστιμο, ο Τόμας Ρενιέ σημείωσε ότι οι ακραίες δηλώσεις μπορούν εύκολα να προκαλέσουν εντάσεις. Διευκρίνισε ότι η Κομισιόν δεν θα εμπλακεί σε τέτοιου τύπου αντιπαραθέσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «από αυτό το βήμα θα μετριάσουμε διπλωματικά τις εντάσεις, γιατί έχουμε πολλές κοινές προκλήσεις με τους Αμερικανούς φίλους μας. Μπορεί να το θεωρήσετε αδυναμία, εγώ το θεωρώ δύναμη. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή δύναμη, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και με τους Αμερικανούς ομολόγους μας». Η Πάολα Πινό πρόσθεσε ότι το πρόστιμο αντικατοπτρίζει τη μη συμμόρφωση με τον νόμο και δεν σχετίζεται με ιδεολογικά ζητήματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία φον ντερ Λάιεν-Ζελένσκι για τις επικείμενες συνομιλίες ειρήνης

Η ΕΕ παραμένει σταθερή στη στήριξη της Ουκρανίας και ενισχύει τις πιέσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά από συνομιλία με τον Ζελένσκι, τονίζοντας νέο πακέτο κυρώσεων και ανθρωπιστική βοήθεια.
Βραβείο εταιρείας χέρια
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν απένειμε τα πρώτα βραβεία Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Μικρού Λιανικού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε τα βραβεία «Πρωτεύουσες Μικρού Λιανικού Εμπορίου 2026», αναδεικνύοντας πόλεις που στηρίζουν τις μικρές επιχειρήσεις και ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες. Νικήτριες φέτος ήταν η Σιλάντρο, οι Κάλντας ντα Ρέινα και η Βαρκελώνη.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Εγκρίθηκε το εθνικό αμυντικό σχέδιο της Ελλάδας στο πρόγραμμα SAFE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα εθνικά αμυντικά σχέδια 8 χωρών, μεταξύ τους και της Ελλάδας, στο πλαίσιο του SAFE. Το Συμβούλιο έχει 4 εβδομάδες για την τελική έγκριση και οι πρώτες πληρωμές αναμένονται τον Μάρτιο 2026.
Αποβάθρα Χελσίνκι ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Νέο κέντρο ναυτικής επιτήρησης για καλώδια στον Κόλπο Φινλανδίας

Η Φινλανδική Συνοριοφυλακή στήνει κέντρο επιτήρησης με κράτη Βαλτικής και την Κομισιόν στον Κόλπο της Φινλανδίας ενώ το ΝΑΤΟ ενισχύει περιπολίες για τα κρίσιμ. υποθαλάσσια καλώδια.
Σημαίες Ινδίας και Ελλάδας
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ινδία Φον ντερ Λάιεν και Κόστα για τη σύνοδο ΕΕ-Ινδίας την Τρίτη

Η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα επισκέπτονται την Ινδία με στόχο την ενίσχυση εμπορίου και άμυνας. Συμμετέχουν στους εορτασμούς της Ημέρας Δημοκρατίας και στη σύνοδο ΕΕ-Ινδίας για συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών δισ. ευρώ.