- Επιτέλους όλα καταπράσινα! Η στήλη είχε επισημάνει ότι η αντίδραση όταν θα εκδηλωνόταν -επιτέλους, εκδηλώθηκε χθες- δεν θα ήταν συνηθισμένη: το χθεσινό +11,37% του Dow Jones ήταν η μεγαλύτερη ημερησία ποσοστιαία άνοδος από το 1933!
- Με τον Dow Jones στο +11,37%, τον DAX (Γερμανία) στο +11,49% και τον FTSE 100 (Ηνωμένο Βασίλειο) στο +9,35% το +7,68% στην Αθήνα μοιάζει, και είναι, φτωχό και μίζερο, δεδομένης της σχεδόν κατά 50% βαθύτερης «βουτιάς» του ΧΑ. Σύμφωνα με το κλείσιμο της 23ης Μαρτίου, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ υποχωρεί από τις αρχές του έτους κατά 44%, η Γερμανία -34%, η Γαλλία -34,5%, η Ιταλία -33,8%, η Ιαπωνία -28,6% και οι ΗΠΑ (Dow Jones) -34,9%.
- Η συγκρατημένη αντίδραση της ελληνικής αγοράς οφείλεται στην διάχυτη επιφυλακτικότητα: και άλλες φορές τα ξένα χρηματιστήρια επιχείρησαν να αντιδράσουν, χωρίς καθόλου επιτυχία. Χθες, όμως, η αντίδραση ήταν σαρωτική και από το απόγευμα, μετά το κλείσιμο της «δικιάς» μας αγοράς, τα κέρδη των ξένων κεφαλαιαγορών διευρύνθηκαν και ανήλθαν σε διψήφιο ποσοστό! Και με τη διαφαινόμενη συμφωνία για τη mega παρέμβαση των 2 τρισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση, η άνοδος είναι πιθανό να έχει και συνέχεια.
- Στο πλαίσιο αυτό, η στήλη θα στοιχημάτιζε άνετα ότι στη σημερινή συνεδρίαση το ΧΑ όχι απλά θα σημείωνε μεγάλη άνοδο, αλλά η άνοδος θα ήταν πολύ μεγαλύτερη της μεταβολής των ξένων χρηματιστηρίων. Δυστυχώς, το στοίχημα δεν μπορεί να μπει καθώς σήμερα γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου, προς μεγάλη ατυχία του ταλαίπωρου Έλληνα επενδυτή που τις τελευταίες εβδομάδες έχει υποστεί άνευ προηγουμένου απώλειες.
- Θα ήταν παράλειψη να μην αναγνωριστεί και υπογραμμιστεί η μεγάλη προσπάθεια των εργαζομένων στις τραπεζών, έναν από τους λίγους κλάδους που εξακολουθούν να λειτουργούν με συνθήκες που θυμίζουν κανονικότητα.Το δίκτυο των τραπεζών λειτουργεί κανονικά και οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες, ενώ άψογα λειτουργούν τα εναλλακτικά δίκτυα επιτρέποντας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να διεκπεραιώνουν κανονικά τις συναλλαγές τους σε μια καθόλου κανονική συγκυρία. Και εκτός από τους ανθρώπους του δικτύου, τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, μεγάλοι αφανείς ήρωες είναι οι τεχνικοί και τα τμήματα IT που φροντίζουν όλα αυτά τα γιγαντιαία πληροφοριακά συστήματα να λειτουργούν άψογα.
- Διπλή ήταν η ικανοποίηση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς από την κατάθεση προσφοράς για την MIG. Πρώτα πρώτα γιατί κατατέθηκε πρόταση, σε μια τόσο αβέβαιη περίοδο, και δεύτερον, και σημαντικότερον, διότι η προσφορά αποτελεί μια καλή βάση συζήτησης. Σε κάθε περίπτωση η MIG αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση, μια πολύπλοκη συναλλαγή, που θα απαιτήσει πολύ χρόνο συζητήσεων και διαβουλεύσεων έως ότου οδηγήσει σε τελική συμφωνία.
- Στην QQUANT MASTER SERVICER ανέθεσε η Attica Bank την διαχείριση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ποσού περίπου 435 εκατ. ευρώ, υπενθυμίζοντάς μας πως παρά το τσουνάμι του κορονοϊου κάποια πράγματα παραμένουν σε κίνηση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις εργάζονται, κάνουν συμφωνίες και προετοιμάζονται για την επιστροφή στην κανονικότητα, που ελπίζουμε να έρθει γρήγορα.
- Φαίνεται ότι σε ορισμένους άρεσαν τόσο πολύ τα capital controls, που τα βλέπουν μπροστά τους ακόμη και όταν δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς πώς φθάσαμε ξαφνικά να συζητούμε για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, με αφορμή μια ανακοίνωση της Ένωσης Τραπεζών, που αφορούσε ένα καθαρά πρακτικό πρόβλημα αυτής της δύσκολης περιόδου. Για να περιοριστεί η κίνηση στα τραπεζικά καταστήματα, ανακοινώθηκε ότι για ποσά έως 400 ευρώ οι αναλήψεις θα γίνονται μόνο στα αυτόματα μηχανήματα. Δεδομένου ότι όλοι πλέον έχουν κάρτες (μια… καλή κληρονομιά από την εποχή των πραγματικών capital controls) προφανές είναι ότι ουδείς θα στερηθεί την πρόσβαση στα μετρητά του. Απλώς δεν αυξάνονται οι κίνδυνοι μετάδοσης του ιού από την είσοδο πελατών στα καταστήματα για αναλήψεις μικρών ποσών. Όλα αυτά είναι απολύτως σαφή, αλλά κάποιοι, που μάλλον ανήκουν στους θιασώτες των παλιών και πραγματικών capital controls, άρχισαν να διακινούν στα κοινωνικά δίκτυα ανεύθυνες φήμες και φιλολογίες. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ποια πολιτικά, κομματικά ή άλλα οφέλη έχει κανείς, διακινώντας τέτοιες… μπαρούφες. Είναι σαφές, όμως, ότι τέτοια παιχνίδια είναι επικίνδυνα για όλους. Σε εποχές τόσο έντονης αβεβαιότητας και τεντωμένων νεύρων και μόνο η εμφάνιση των λέξεων “capital controls” μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.
- «Κοριό» στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup δεν είχε η στήλη, αλλά από όσα έχουν «διαρρεύσει» στα διεθνή πρακτορεία εύκολα φαντάζεται κανείς πόση μοναξιά θα ένιωσε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται ότι ήταν ο πιο θαρραλέος υποστηρικτής των "coronabonds" («κορονομόλογα», θα ήταν η κακόηχη ελληνική απόδοση της λέξης).
- Προφανώς θα εξήγησε στους Ευρωπαίους υπουργούς (περισσότερο για να το ακούσει ο Γερμανός, Όλαφ Σολτς), ότι αυτή είναι η μοναδική λύση που θα πείσει τις αγορές ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει την οικονομική πίεση της πανδημίας και να μην εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε χρηματοπιστωτική, όπως προειδοποίησε και ο Μάριο Σεντένο.
- Γιατί με την προληπτική γραμμή πιστώσεων από τον ESM, που προκρίνουν οι Γερμανοί, υπάρχουν δύο προβλήματα: για να βασιστεί η ΕΚΤ σε τέτοιο πρόγραμμα χρηματοδότησης και να αγοράσει ομόλογα μιας κυβέρνησης, χρειάζεται να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί πρόγραμμα προσαρμογής. Όμως η Ιταλία επιμένει, ως τώρα, ότι δεν θα δεχθεί τέτοιο πρόγραμμα («μνημόνιο», στη δική μας ορολογία).
- Επιπλέον, όποια χώρα ζητήσει την προληπτική πιστωτική γραμμή αναπόφευκτα θα στιγματιστεί από τις αγορές ως αδύναμη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ακόμη και αν αρκετές χώρες ζητήσουν πίστωση, βέβαιο είναι ότι κάποιες δεν θα ζητήσουν (π.χ. η Γερμανία) και η ευρωζώνη θα χωριστεί σε ισχυρούς και αδύνατους. Όμως, ό,τι και αν είπε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, το Βερολίνο φαίνεται ότι δεν θέλει ούτε να ακούσει για κοινή έκδοση ομολόγων στην ευρωζώνη. Μακάρι να μην αποδειχθεί αυτή η σκληρή γραμμή της Γερμανίας επικίνδυνη για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.
Η μεγάλη ατυχία του ΧΑ, οι ήρωες των τραπεζών και τα fake capital controls
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.