ΓΔ: 1399.66 0.65% Τζίρος: 127.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
karavias fokion, eurobank
Φωτο: Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank.

Ασφάλεια αλά Γκρέκα, τα καμπανάκια Καραβία, το λιμάνι της Ραφήνας και οι ΑΠΕ

Αστυνομία που δεν παίρνει αποτυπώματα, ποιους κινδύνους «βλέπει» ο Φ. Καραβίας, το ΤΑΙΠΕΔ κάνει ένα βήμα πίσω για το λιμάνι της Ραφήνας, οι ιδεοληψίες για τις ΑΠΕ και τα πρόστιμα για τα data.

Αίσθηση και ανησυχία προκάλεσε το νέο τρομοκρατικό συμβάν με την κατά λάθος έκρηξη στους Αμπελόκηπους, που οδήγησε στον θάνατο ενός επίδοξου τρομοκράτη. Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι πάντα θλιβερό γεγονός, όμως δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι τουλάχιστον δεν την πλήρωσε κάποιος αθώος περαστικός. Όποιοι «παίζουν» με βόμβες μοιραία αναλαμβάνουν και το σχετικό ρίσκο. Ωστόσο μια πραγματικά εντυπωσιακή πτυχή της υπόθεσης είναι ότι ο 36χρονος που σκοτώθηκε από την έκρηξη αναγνωρίστηκε από αποτύπωμα που ήταν καταχωρημένο στη… Γερμανία. Αν δεν είχαν λάβει και καταχωρήσει οι Γερμανοί το αποτύπωμα του 36χρονου, το οποίο είχε ληφθεί μετά από προσαγωγή του στη Γερμανία εξαιτίας της συμμετοχής του σε κινητοποιήσεις, ίσως ακόμα να ψάχναμε την ταυτότητα του νεκρού.

-- Και εδώ η ιστορία μας οδηγεί σε έναν από αυτούς τους γνήσια ελληνικούς παραλογισμούς της σύγχρονης Ελλάδας, της Ελλάδας.02, όπως την οραματίζεται η κυβέρνηση! Η αναγνώριση του νεκρού έγινε με γερμανικό αποτύπωμα και όχι από την Ελληνική Αστυνομία διότι η ΕΛΑΣ δεν είχε ποτέ λάβει δακτυλικό αποτύπωμα του 36χρονου. Μα πώς γίνεται, ίσως αναρωτηθείτε, να μην έχει λάβει αποτυπώματά του, παρότι ότι ο 36χρονος είχε απασχολήσει αρκετές φορές την αστυνομία με τη συμμετοχή του σε ενέργειες του αντιεξουσιαστικού χώρου; Απλούστατα, διότι η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει σε ένα άτομο να αρνηθεί την καταγραφεί των αποτυπωμάτων του ακόμα και αν εμπλακεί σε επεισόδια! Η άρνηση το πολύ πολύ να επιφέρει ποινή για πλημμέλημα που σημαίνει λίγους μήνες θεωρητικής φυλάκισης. Οπότε τι πιο λογικό και φυσικό για κάποιον που παίζει με βόμβες και οραματίζεται να γκρεμίσει συθέμελα το σύστημα να αρνείται να δώσει αποτυπώματα;

-- Είναι πραγματικά θαύμα το πως στεκόμαστε, όπως στεκόμαστε, σαν χώρα δεδομένου όλου αυτού του θεσμικού χάους και του διοικητικού αχταρμά.


Οι προειδοποιήσεις Φ. Καραβία

Σε πρώτη ανάγνωση, η παρέμβαση του επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβία στο 7ο Athens Investment Forum ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη. Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η εγχώρια οικονομία «βρίσκεται σήμερα σε ανοδική τροχιά» με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ έκανε λόγο για άλματα σε σχέση με το χτες. Και μετά σιγά – σιγά, ξεδιπλώνοντας το περιτύλιγμα, ο επικεφαλής της Eurobank ανέδειξε τους σημαντικούς κινδύνους που θα μπορούσαν μας βάλουν σε περιπέτειες: ότι η οικονομία δεν έχει ξεφύγει από το καταναλωτικό μοντέλο, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την απειλή του δημογραφικού, την πρόκληση της συστηματικής και αποτελεσματικής προσέλκυσης επενδύσεων ώστε η χώρα να πετύχει μια «διαρκή επενδυτική άνοιξη που παρόμοια της δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1950». Και φυσικά υπογράμμισε το μέγα θέμα των θεσμών. «Σε ένα παγκόσμιο δείκτη για την πολυπλοκότητα στη λειτουργία επιχειρήσεων, η Ελλάδα παίρνει ένα καθόλου αξιοζήλευτο χρυσό μετάλλιο. Πρώτη μεταξύ 79 χωρών (TMF Global Business Complexity Index 2024) για τη φορολογία, τη γραφειοκρατία, την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, το υπερβολικό διαχειριστικό και ρυθμιστικό κόστος», τόνισε.

-- Πόσο μπορεί να αισιοδοξεί κανείς με όλα αυτά; Τέλος πάντων, να κρατήσουμε την αισιόδοξη εκτίμηση του κ. Καραβία ότι κάτι θα γίνει και το Ταμείο Ανάκαμψης και θα έχει συνέχεια, πιθανότατα, εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση των επενδύσεων στην ΕΕ.

-- Περιττό να σημειώσουμε ότι, αν δεν γίνει κάτι και δεν αλλάξει η δομή του RRF, όπως πάμε δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ούτε τους μισούς πόρους του Ταμείου. Διότι, δυστυχώς, διοικητικά δεν μπορούμε. Είναι το χρυσό μετάλλιο που επισήμανε ο κ. Καραβίας.


Κλειδί η εξωστρέφεια

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο. «Είναι κρίσιμο να στρέψουμε το παραγωγικό μας μοντέλο προς την ενίσχυση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας κατά τρόπο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και ταυτοχρόνως θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η προώθηση της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης, και η ψηφιοποίηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, καθοριστικής σημασίας είναι η ταχεία αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων».

 -- Όπως σημείωσε η Ελλάδα, η οικονομία και ο τραπεζικός τομέας έχουν κατορθώσει να κινούνται σε θετική τροχιά, παρά την έντονη αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον. Τόνισε, όμως, ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι έντονοι». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, των μεταρρυθμίσεων και της στροφής του παραγωγικού μας μοντέλου προς την ενίσχυση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας.


Ένα βήμα πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ στη Ραφήνα

Αναταράξεις στη Ραφήνα έφερε η αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Αττικής -ομόφωνη μάλιστα- για το masterplan του ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι της πόλης, που ούτε λίγο ούτε πολύ τριπλασιάζει την έκταση και τις εγκαταστάσεις. Τοπικοί φορείς κάνουν λόγο για «νίκη», αλλά η γνωμοδότηση είναι απλώς αυτό που λέει η λέξη: γνωμοδότηση, δηλαδή δεν είναι δεσμευτική. Τότε γιατί έκανε αίσθηση; Μα, για τι άλλο; Ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς σήκωσε «κόκκινη κάρτα» και με βαρείς χαρακτηρισμούς περί «εκτρωματικού» σχεδίου σε μία στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, στην οποία μετείχε μέχρι που έθεσε υποψηφιότητα για την περιφέρεια.

-- Επιχειρώντας να συγκεράσει τις αντιδράσεις, κυρίως της δημοτικής αρχής της Ραφήνας, με την αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού, το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει masterplan δύο φάσεων. Να γίνουν δηλαδή πρώτα οι παρεμβάσεις που δεν αυξάνουν τις θέσεις ελλιμενισμού, άρα δεν θα προσθέσουν νέο φόρτο στην ήδη επιβαρυμένη πόλη, που έχει μόλις έναν κεντρικό άξονα προς το λιμάνι και απαρχαιωμένες υποδομές, περιμένοντας για την επόμενη φάση τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του προαστιακού. Πρόταση που ισοδυναμεί, τουλάχιστον όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, με…βόλτα στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, αφού κανένα από τα δύο έργα δεν είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών.

-- Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, μπορούν σε πρώτη φάση να γίνουν παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του λιμανιού και τη ζωή των κατοίκων, όπως η κατασκευή σύγχρονου terminal επιφάνειας 2.800 τ.μ., με τέσσερις ορόφους, όπου στον τελευταίο θα στεγάζεται το κέντρο Vessel Trafic System, καθώς και τριώροφου πάρκινγκ για 210 οχήματα. Κι αυτά χωρίς να προκαλείται οπτική όχληση στην πόλη, αφού το μέγιστο ύψος που έχει δοθεί στους όρους δόμησης είναι χαμηλότερο από το πρανές που ήδη χωρίζει το λιμάνι από την πόλη. Ακόμη, μπορεί να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος με ζώνες πρασίνου τόσο στο δασάκι Σπορούλα, όσο και απέναντι από την πλατεία Ταχυδρομείου.


Πρόστιμα και σε ιδιωτικούς φορείς για τα data

Με μια αρκετά σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες ήρθε στη Βουλή η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά την επιβολή προστίμων στους φορείς που καθυστερούν να στείλουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ για να προσυμπληρώνονται οι φορολογικές δηλώσεις. Αρχικά, είχε δηλωθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι πρόστιμα για καθυστερήσεις θα επιβάλλονται μόνο σε δημόσιους φορείς και θα είναι προσωποποιημένα, δηλαδή θα επιβάλλονται στα στελέχη που έχουν την ευθύνη. Τελικά, όμως, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι πρόστιμα θα επιβάλλονται και σε φορείς του ιδιωτικού τομέα που πρέπει να στέλνουν στοιχεία, όπως οι τράπεζες και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Με μια σημαντική διαφορά, όμως: αυτά τα πρόστιμα δεν θα καταλήγουν στα φυσικά πρόσωπα, αλλά θα επιβάλλονται στα νομικά πρόσωπα. Θα είναι -αν μπορούμε να το πούμε έτσι- απρόσωπα πρόστιμα.


Ιδεοληψίες κατά των ΑΠΕ

Αν και όλοι συμφωνούν ότι χρειάζονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πολλοί είναι αυτοί που ακόμα αντιστέκονται και δεν θέλουν κανένα πράσινο έργο να βρίσκεται δίπλα τους. Έτσι, το υπουργείο Ενέργειας αναγκάζεται και βγάζει πάλι το πορτοφόλι του. Μιλώντας χθες στο Investment Forum,  ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι κινδυνεύουμε ως κοινωνία να χάσουμε την τεράστια ευκαιρία της πράσινης μετάβασης, αν παγιδευτούμε στις δικές μας ιδεοληψίες, οι οποίες ξεκινούν κατά βάση από το συναίσθημα ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει να κερδίσει από αυτό που έρχεται και ότι κάποιος άλλος θα βγάλει χρήματα. «Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Θα αλλάξουμε το σύστημα των ανταποδοτικών προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό να αλλάξει. Να γίνει πολύ πιο άμεσο, να αφορά πολύ περισσότερο τον πολίτη.  Ωστόσο, δεν μπορούν μόνο τα ανταποδοτικά να λύσουν το πρόβλημα της αποδοχής της καινούριας τεχνολογίας και των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει ως κοινωνία να καταλάβουμε ότι μπροστά μας έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα», πρόσθεσε ο υπουργός.


Κυβερνοεπιθέσεις στην ενέργεια

Η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας επίσης στο Investment Forum, αναφέρθηκε σε ένα κρίσιμο θέμα για το οποίο δεν ακούγονται πολλά: για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών. «Το θέμα της ασφάλειας των ενεργειακών υποδομών είναι υψίστης σημασίας. Βλέπουμε ότι περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων κατά κρίσιμων υποδομών και εταιρειών γίνονται όλο και πιο συχνές και σοβαρότερες τα τελευταίο χρόνια. Για αυτό το λόγο, πρέπει να έχουμε στα ραντάρ μας ως χώρα την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας σε ενεργειακές υποδομές, γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να συνιστά μια απειλή», υπογράμμισε η ίδια.


Κι όμως, το ρεύμα ακρίβυνε

Είχαμε την εντύπωση ότι το ρεύμα τον Οκτώβριο στην Ελλάδα έγινε λίγο φθηνότερο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Μια διαφορετική εικόνα, όμως, δίνει η μηνιαία έρευνα της VaasaETT και δύο ρυθμιστικών αρχών χωρών της Ε.Ε., που παρακολουθεί τα στοιχεία σε 33 χώρες. Μια έρευνα, στην οποία βασίζεται και η Κομισιόν για να έχει εικόνα των εξελίξεων στις τιμές στην Ευρώπη στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, δείχνουν ότι γενικά οι τιμές έμειναν σταθερές τον Οκτώβριο στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις εννέα χώρες όπου καταγράφηκε αύξηση των λιανικών τιμών, αν και σε μικρό ποσοστό (2%). Στη χειρότερη θέση βρέθηκαν οι Νορβηγοί, με μια αύξηση 39% και στην καλύτερη η Σλοβένοι με μείωση 17%. Πώς εξηγείται αυτή η μικρή αύξηση στην Ελλάδα, παρότι οι πάροχοι μείωσαν τις τιμές; Πιθανόν αυτό να έχει σχέση με την κατάργηση των επιδοτήσεων, τις οποίες έλαβαν μόνο οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου.


Ο Παπαθανάσης στον Καναδά

Στη δεύτερη πατρίδα του, τον Καναδά, θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, που έζησε και εργάστηκε στον Καναδά αρκετά χρόνια και έχει την καναδική υπηκοότητα. Ο Έλληνας υπουργός θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα στο Οικονομικό Φόρουμ του Τορόντο, που διοργανώνεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και με τη συνεργασία του The Hellenic Initiative Canada, του Ελληνο-Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Οττάβα. Το Οικονομικό Φόρουμ του Τορόντο θα μπορούσε να λεχθεί ότι είναι πνευματικό τέκνο του κ. Παπαθανάση, καθώς στον Έλληνα υπουργό πιστώνεται η αρχική ιδέα της δημιουργίας ενός Φόρουμ που θα δημιουργήσει επενδυτικές γέφυρες μεταξύ Ελλάδας και Καναδά.


Η Jackaroo στη Vivartia

Η Vivartia πουλάει τον Μπάρμπα Στάθη (κλάδο κατεψυγμένων) στην Ideal Holdings αλλά εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες ολοκλήρωσε μια εξαγορά, η οποία  θα συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιο εστίασης που διαθέτει (Goody’s, Everest, Flocafe, La Pasteria κ.α). Ειδικότερα, ο όμιλος τροφίμων απέκτησε την αλυσίδα Jackaroo που μετρά μόλις έξι χρόνια ζωής αλλά αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς προσφέρει ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές και είναι πολύ δημοφιλής στη νεολαία. Έγινε γνωστή για το burger της αλλά στην πορεία το προϊόν που πήρε κεφάλι στις πωλήσεις της αλυσίδας είναι το τηγανητό κοτόπουλο. Η εταιρεία δημιουργήθηκε από τον κ. Μιχάλη Ματζουράνη στον Πειραιά και σήμερα αριθμεί πέντε καταστήματα (δύο στον Πειραιά, ένα στην Κυψέλη, ένα στον Νέο Κόσμο και ένα στο Περιστέρι. Οι πωλήσεις της αλυσίδας το 2024 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 15 εκατ. ευρώ.


«Φρενάρουν» τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιβραδύνεται, σύμφωνα με έρευνα της EY, καθώς οι καταναλωτές ανησυχούν για την έλλειψη υποδομών φόρτισης, ενώ αποτρεπτικοί παράγοντες για αγορά είναι επίσης ο χρόνος φόρτισης και το κόστος αντικατάστασης της μπαταρίας. Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από την πέμπτη ετήσια έκθεση της ΕΥ, Global Mobility Consumer Index, ενώ το ποσοστό όσων επιθυμούν να αγοράσουν ηλεκτρικό είχε αυξηθεί κατά 25% το διάστημα 2020-2023, φέτος ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης περιορίστηκε στο 3%, με το 58% των καταναλωτών (από 55% προηγουμένως) να δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο  Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 59% των καταναλωτών στην Ευρώπη θα αγόραζαν κινέζικο ηλεκτρικό όχημα λόγω της σχέσης ποιότητας/τιμής.


Αύξηση μισθών 38% στην Boeing

Μετά από 53 ημέρες απεργίας οι εργαζόμενοι στη Boeing αποφάσισαν ότι έφθασε η στιγμή να αποδεχθούν την τελευταία, ακόμη πιο βελτιωμένη πρόταση της διοίκησης για αύξηση μισθών κατά 38% την επόμενη 4ετία. Παράλληλα η εταιρεία θα αυξήσει και τις εισφορές της στο ταμείο συνταξιοδότησης των εργαζομένων, με το 59% των μελών του συνδικάτου που τους αντιπροσωπεύει να δέχονται αυτές τις προτάσεις. Η λήξη της απεργίας θεωρείται ως μία νίκη για τον νέο επικεφαλής της εταιρείας, Κ. Όρτμπεργκ, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την αναδιάρθρωση της Boeing και τη βελτίωση του ρυθμού της παραγωγής της. Μάλιστα έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα προς τους εργαζόμενους, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά» και ευχόμενος ότι η πορεία της εταιρείας – που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τους τελευταίους μήνες από ατυχήματα, καθυστερήσεις παραδόσεων αεροσκαφών και φυσικά της απεργίας – θα βελτιωθεί με ταχείς ρυθμούς.


Η κατοικία των 80 εκατ. λιρών

Η αγορά πολυτελών σπιτιών στη Βρετανία και κυρίως στο Λονδίνο συνεχίζει ακάθεκτη την ανοδική της πορεία από την αρχή του 2024. Οι περισσότεροι αγοραστές προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα υπήρξε και το deal της χρονιάς. Ο γνωστός Αμερικανός σχεδιαστής μόδας, Τομ Φορντ απέκτησε μία πολυτελή κατοικία στο Τσέλσι, καταβάλλοντας το δυσθεώρητο ποσό των 80 εκατ. λιρών (περίπου 104 εκατ. δολ.). Όσο για τον πωλητή του σπιτιού, τα κέρδη του ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά, με δεδομένο ότι πριν από 20 έτη το είχε αποκτήσει έναντι 16 εκατ. στερλινών. Οι αγορές πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο από Αμερικανούς έχουν ενισχυθεί 6% στο α’ εξάμηνο του 2024, λόγω και σημαντικής μείωσης των τιμών, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και το 30%.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αστυνομικοί των 4.000 ευρώ, «ψεκασμένοι» κατά των ΑΠΕ και το ελληνικό supershoe

Η φάμπρικα στην Αστυνομία με τα τετραχίλιαρα, οι Έλληνες που πιστεύουν ότι οι ΑΠΕ βλάπτουν το περιβάλλον, η «βουτιά» τιμής της βενζίνης, το νέο ΠΔΕ του Ν. Παπαθανάση και το σούπερ παπούτσι Made in Greece.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κάμερες στους δρόμους από ιδιώτες, νέες φυλές στον ΣΥΡΙΖΑ και τα φρεάτια

Μοντέλο Κύπρου για τις κάμερες εξετάζει το Μαξίμου, οι «πράσινοι» της Κουμουνδούρου, οι υπεύθυνοι για τα φρεάτια στην Αθήνα, η απάντηση ΔΝΤ στον Ντράγκι, ο νέος κυρίαρχος στα logistics και η υπηρεσία της Eurobank για συνδικαιούχους.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Θεοδωρόπουλος «αγχώνει» τον ΣΕΒ, συναγερμός στο Μαξίμου και τα κρατικά ακίνητα

Η ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ και γιατί προκαλεί άγχη, η ανησυχία για την επόμενη παρέμβαση Καραμανλή, γιατί δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010, το πακέτο κινήτρων Θεοδωρικάκου και τα άγνωστα ακίνητα του κράτους.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ακίνητα των servicers, Χατζηδάκης με Ο. Σίμσον και το μπλέξιμο της Μουζάκης

Ρύθμιση υψηλής δυσκολίας για ακίνητα με πολεοδομικές παραβάσεις, πώς έστειλε μήνυμα ο Χατζηδάκης στο Δημόσιο με τον Όμερ Σίμσον, γιατί «κυνηγούν» οι τράπεζες τη Μουζάκης, το επίδομα στην Αστυνομία και το στρίμωγμα της Intrum.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ντρίπλες Σκυλακάκη, το θαύμα στην Κύπρο και η «νέα» Ελευθεροτυπία

Πώς απέφυγε να μιλήσει για την Τουρκία ο υπουργός Ενέργειας, η εξαιρετική πορεία του deal της Eurobank στην Κύπρο, πώς θα επιστρέψει στα περίπτερα η Ελευθεροτυπία και οι «πονηρές» ανατιμήσεις στις τηλεπικοινωνίες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «μπαζούκας» του Χατζηδάκη, η Eurobank και η Demetra και το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ

Η σαρωτική απάντηση Χατζηδάκη σε 11 βουλευτές της ΝΔ, πώς έμεινε εκτός δ.σ. της Ελληνικής ο εκπρόσωπος της Demetra, η υπερπαραγωγή για το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ και τα περσικά χαλιά του ελληνικού τουρισμού.