ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Kyriakos Mitsotakis, Kivernisi
Φωτο: Stringer / SOOC

Οι τακτικισμοί πληρώνονται, οργή Μαξίμου για το υπ. Ναυτιλίας και γκρίνια στη Vivartia

Το βαρύ τίμημα για τον πρωθυπουργό από τους εκλογικούς τακτικισμούς, οι χειρισμοί Στυλιανίδη στην απεργία της ΠΝΟ που προκάλεσαν δυσφορία στο Μαξίμου, ο «διάλογος» ΣΕΒ - κυβέρνησης για το ρεύμα και οι επιδόσεις της Vivartia.

Πρόκειται αναμφίβολα για κατόρθωμα. Ούτε ενάμιση χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, όπου η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια εντυπωσιακή νίκη με 41%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να προχωρά σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να προωθεί τα σχέδιά του και όραμά του για την Ελλάδα, βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά και σε κλεφτοπόλεμο με τον Κώστα Καραμανλή και αρκετούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Και όλα αυτά με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό διάλυση και το ΠΑΣΟΚ να εξακολουθεί να αναζητά τον νέο του εαυτό.

-- Για λόγους που πολλοί αδυνατούν να κατανοήσουν –άλλοι το αποδίδουν στην αλαζονεία της εξουσίας και της διαρκούς ανάγκης για επιβεβαίωση- ο πρωθυπουργός αντί να επικεντρωθεί στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα και στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού επικεντρώθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις. Αρχικά, στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε άμεση εμπλοκή στην εκλογική στρατηγική με «στόχο» να κλειδώσει η νίκη και αμέσως μετά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις αυτοδιοικητικές ότι από το αποτέλεσμα εξαρτιόνταν η… πολιτική σταθερότητα της χώρας.

-- Τα αποτελέσματα γνωστά. Και μπορεί τα περί πολιτικής σταθερότητας να ήταν μια υπερβολή, ωστόσο η άμεση εμπλοκή του πρωθυπουργού στα εκλογικά και οι χαμηλές επιδόσεις, σε συνδυασμό και με κάποιες άστοχες πολιτικές επιλογές, τον τραυμάτισαν δυσανάλογα, απελευθερώνοντας τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Αντιδράσεις που με το πέρασμα του χρόνου μόνο θα δυναμώνουν.


Τρικυμία για τον Χρ. Στυλιανίδη

Σε οριακό σημείο, όπως πληροφορούμαστε, έφτασαν οι σχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας με το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την αιφνιδιαστική απεργιακή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που έκοψε επί τέσσερις ημέρες την ηπειρωτική από νησιωτική Ελλάδα. Κυρίως αυτό που φέρεται να ενόχλησε τους επιτελείς της Ηρώδου Αττικού ήταν το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης δεν ανέγνωσε σωστά και έγκαιρα τις πραγματικές προθέσεις των συνδικαλιστών της ΠΝΟ, οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητοι κάτω από τα ραντάρ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και να προκαλέσουν πραγματικό χάος στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και μάλιστα παραμονές της μεγάλης εξόδου του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου.

-- Όταν τελικά όλα έγιναν αντιληπτά, τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά», με τον υπουργό να επιχειρεί να βρει σημείο επαφής με τους διοργανωτές της απεργίας και αφού προηγουμένως αυτοί είχαν μπλοκάρει όλες τις προγραμματισμένες αναχωρήσεις των πλοίων επί τρία 24ωρα.

-- Έξαλλοι με τον Χρήστο Στυλιανίδη ήταν - όπως είναι φυσικό - και όλοι οι συνάδελφοί του βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, αφού δεν σταματούσαν να δέχονται τα οργισμένα τηλεφωνήματα των ψηφοφόρων τους, επαγγελματιών του τουρισμού και παραγωγών, που έβλεπαν τα πλοία να παραμένουν δεμένα και την κυβέρνηση να σηκώνει τα χέρια.


«Διάλογος» ΣΕΒ - Μαξίμου για το ρεύμα

Να αναδείξει τους μύθους και να αποκαλύψει τις αλήθειες για το ρεύμα στην Ελλάδα επιχείρησε ο Νίκος Τσάφος, ενεργειακός σύμβουλος του πρωθυπουργού, με ένα μακροσκελές, σπονδυλωτό twit που ανέβασε την Κυριακή. Ακόμη και αν ο ίδιος δεν το επιδίωξε, ένας από τους μύθους που προσπαθεί να διαλύσει τον έφερε σε ενός είδους «διάλογο» με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Έγραψε, λοιπόν, ο Ν. Τσάφος ότι είναι μύθος πως «η ελληνική βιομηχανία χωλαίνει λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας». Και εξήγησε ότι «ο δείκτης μεταποίησης, που έπεσε 30% στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχει σχεδόν ανακτήσει όλο το χαμένο έδαφος, με μια σημαντική επιτάχυνση μετά το 2021».

-- Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε αναδείξει το υψηλό κόστος ενέργειας ως ένα από τα νέα και σοβαρά προβλήματα της βιομηχανίας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ενώ οι μεγάλες διακυμάνσεις εμποδίζουν την προβλεψιμότητα και δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις στη σύναψη συμφωνιών με πελάτες τους, ακόμα και διάρκειας μερικών μηνών. Οι επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν, όχι μόνον οι ενεργοβόρες, αλλά και εκείνες της μέσης τάσης. Χρειάζονται μέτρα, άμεσα και αποτελεσματικά, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς όπως όλοι καταλαβαίνουμε, οι δομικές παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα».

-- Μάλλον το Μαξίμου και ο ΣΕΒ θα χρειαστούν αρκετή προσπάθεια μέχρι να αρχίσουν να διαβάζουν την ίδια σελίδα στα θέματα της ενέργειας και των επιπτώσεων του ακριβού ρεύματος στη βιομηχανία.


Οι γκρίνιες στη Vivartia

Η απορρόφηση της Δωδώνη και κάποιες πωλήσεις στον κλάδο των γαλακτοκομικών «έφτιαξαν» τον ισολογισμό της Vivartia, κάτι που ήταν στόχος του βασικού μετόχου CVC. Όλοι οι τομείς (γαλακτοκομικά, χυμοί, εστίαση, κατεψυγμένα, τυροκομικά) κινήθηκαν ανοδικά πέρσι, υποβοηθούμενοι από τις ανατιμήσεις και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Οι γκρίνιες όμως παραμένουν, καθώς σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ο όμιλος βλέπει τους όγκους του να μειώνονται. Οι γκρίνιες αυτές αγγίζουν και ορισμένα μεγαλοστελέχη του ομίλου.

-- Σε ότι αφορά τις πωλήσεις ως καταναλωτές θα μπορούσαμε να επισημάνουμε ότι οι όγκοι είναι δύσκολο να ανέβουν όταν ένας χυμός πορτοκάλι στη συσκευασία του λίτρου, κοστίζει όσο δύο λίτρα βενζίνης. Ή όταν ένα λίτρο γάλα χωρίς τις προσφορές ξεπερνά σε αξία το 1 λίτρο βενζίνη (σ.σ. οι τιμές για το γάλα ισχύουν για το σύνολο της γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα). Η παρατεταμένη ακρίβεια είναι μοιραίο να οδηγεί σε μείωση κατανάλωσης και αυτό ξεπερνά τις δυνατότητες αντίδρασης μιας εταιρείας και ούτε αντιμετωπίζεται με γκρίνια.   


Ο Δούκας και ο Ζαχαριάδης πάλι μαζί

Μπορεί ο Χάρης Δούκας να επέστρεψε πλήρως στα καθήκοντα του Δημάρχου της Αθήνας, ωστόσο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε υποχρεώθηκε να απουσιάσει εκτός των τειχών, προκειμένου να ανταποδώσει για την παρουσία του Κώστα Ζαχαριάδη στο γάμο του στη Θήβα πριν από λίγες ημέρες. Όταν οι Ροδίτες είδαν τον Χάρη Δούκα με τη σύζυγό του Γεωργία Πολυτάνου στο διεθνές αεροδρόμιο «Διαγόρας», πίστεψαν αρχικά πως επρόκειτο για μια εξόρμηση εξπρές των νεόνυμφων στο νησί των ιπποτών. Στην πραγματικότητα, όμως, ο δήμαρχος της Αθήνας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του πολιτικού του «αντιπάλου» στο δήμο της Αθήνας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», για τη βάφτιση του γιου του Μάνου.

-- Το μυστήριο της βάπτισης τελέστηκε στον τόπο καταγωγής της συζύγου του Κώστα Ζαχαριάδη,  Ελένης, με καλεσμένους κυρίως από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον των δύο γονιών και ελάχιστα πρόσωπα από τον πολιτικό χώρο.

-- Η συνύπαρξη πάντως του Χάρη Δούκα και του Κώστα Ζαχαριάδη σε ένα ακόμα χαρμόσυνο γεγονός, ήρθε για πάλι να επιβεβαιώσει την κοινή τους πορεία και αλληλοϋποστήριξη, όχι μόνο στα δημοτικά πράγματα της Αθήνας, αλλά και στο ενδεχόμενο ενός κοινού τους βηματισμού στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς…


Το μεγαλύτερο δίλημμα του Χατζηδάκη

Σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη (στο Βήμα), ο Κωστής Χατζηδάκης αποκάλυψε όχι μόνο πιο ήταν το μεγαλύτερο δίλημμα της πολιτικής του καριέρας, αλλά και ποια ήταν πραγματική του στάση, ανεξάρτητα από το τι είχε κρίνει τότε σκόπιμο να ψηφίσει. Το δίλημμα αφορούσε το «ναι» ή «όχι» στο πρώτο μνημόνιο, το οποίο, ως γνωστόν, η ΝΔ του Α. Σαμαρά είχε καταψηφίσει, με μοναδική εξαίρεση την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε διαγραφεί τότε από το κόμμα. Ο κ. Χατζηδάκης αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι και ο ίδιος θα υπερψήφιζε το μνημόνιο, αλλά τελικά πρυτάνευσε στους συλλογισμούς του η ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Όπως λέει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Η πιο μεγάλη μου δυσκολία ήταν με την υιοθέτηση ή μη του πρώτου μνημονίου -τότε ακολούθησα για λόγους κομματικής πειθαρχίας κι επειδή πίστευα ότι δεν έπρεπε ν’ αποτελέσει αφορμή για την διάλυση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά και τότε προσπάθησα να εκφράζω τις απόψεις μου με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλώ πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία αλλά ούτε στον εαυτό μου με τις απόψεις μου».


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis, kyvernisi
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Ντράγκι πρωταγωνιστής στον ΣΕΒ, κίνδυνος στο μετρό και αγκάθι στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τι είπαν Μητσοτάκης και Θεοδωρόπουλος για την έκθεση Ντράγκι, το ατύχημα που περιμένει να συμβεί στο μετρό, τι καθυστερεί τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ένωση δυνάμεων στις κατασκευές και τα παραβατικά βενζινάδικα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Θεοδωρόπουλος «αγχώνει» τον ΣΕΒ, συναγερμός στο Μαξίμου και τα κρατικά ακίνητα

Η ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ και γιατί προκαλεί άγχη, η ανησυχία για την επόμενη παρέμβαση Καραμανλή, γιατί δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010, το πακέτο κινήτρων Θεοδωρικάκου και τα άγνωστα ακίνητα του κράτους.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ευεργετηθέντες πλούσιοι, ο ΣΕΒ υπέρ του Ντράγκι και τα έργα στο αεροδρόμιο

Οι business Βασιλάκη με την κρατική βοήθεια, η «ανάσα» στη βιομηχανία από την Έκθεση Ντράγκι, ο project manager για τα έργα επέκτασης στο αεροδρόμιο, το τέλος της Φιερατέξ, το επεισοδιακό δ.σ. στην ΕΑΣ, οι τιμές κατοικιών και η Google.
Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κυβερνητική επιστροφή Βαρβιτσιώτη, η σφραγίδα Μεγάλου και το εξώδικο Τσέτη

Το επόμενο βήμα του Θωμά Βαρβιτσιώτη, γιατί έφυγε το... «Τράπεζα» από την Πειραιώς, το εξώδικο σε Δασκαλάκη - Μυτιληναίου, Σ. Εφραίμογλου κ.α., φθηνά στεγαστικά, οι ξεχασμένοι τόκοι και ο Στ. Κασσελάκης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φουριόζα Ι. Τσέτη, «κόκκινο» στα ανασφάλιστα, οι Έλληνες και η Μεταπολίτευση

Με φόρα που θυμίζει κανονικό πολιτικό η Ιουλία Τσέτη στη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΕΒ, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, τα οφέλη του Τιτάνα από τις ΗΠΑ και η «κόκκινη κάρτα» σε ανασφάλιστα ΙΧ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η ντρίπλα Χατζηδάκη, το ξύλο στις τράπεζες, ο ΟΛΘ και ο Ιβάν

Το loud and clear μήνυμα Μητσοτάκη στις αγορές, πώς ο νέος ΥΠΟΙΚ απέφυγε τις τηλεοπτικές κάμερες, η ψυχρολουσία στις τράπεζες από τις αποπληρωμές δανείων, το ενδιαφέρον της HIG για τον ΟΛΘ και τα ευτράπελα με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης.