ΓΔ: 2069.6 0.80% Τζίρος: 201.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης-Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Credits: ΣΕΒ

Χωρίς «λευκό καπνό» για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας η ΓΣ του ΣΕΒ

Χωρίς ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για μέτρα στήριξης ολοκληρώθηκε η Γ.Σ. του ΣΕΒ, παρά τις προσδοκίες της βιομηχανίας για μείωση του ενεργειακού κόστους, που πλέον θεωρείται ζήτημα επιβίωσης.

Χωρίς συκγκριμένα νέα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους ολοκληρώθηκε η χθεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, παρά το μπαράζ συσκέψεων και την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών. 

Μπορεί η βιομηχανία να περίμενε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συγκεκριμένες ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης, ωστόσο αυτές δεν ήρθαν, τη στιγμή που ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με τριπλάσιες τιμές ρεύματος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση με τον ΣΕΒ για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι βασικός συντελεστής κόστους παραγωγής, ειδικά για κάποιες ενεργοβόρες βιομηχανίες ενώ υπενθύμισε ότι οι ενισχύσεις του κλάδου από την κυβέρνηση ήταν το 2019 συνολικά ήταν κοντά στα 245 εκατομμύρια ευρώ και το 2024 στα 530 εκατομμύρια ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) και ο ΣΕΒ έχουν επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η ελληνική βιομηχανία συνεχίζει να λειτουργεί με διπλάσιο ή και τριπλάσιο ενεργειακό κόστος σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικές διυπουργικές συσκέψεις υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, με στόχο να οριστικοποιηθούν τα εργαλεία στήριξης της βιομηχανίας, στη βάση των προτάσεων που είχε καταθέσει ο ΣΕΒ και οι οποίες στηρίζονται στο ιταλικό μοντέλο. 

Ωστόσο, και οι δύο συσκέψεις δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, μεταθέτοντας τις προσδοκίες στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Ζήτημα επιβίωσης το ενεργειακό κόστος

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αναφερόμενος στις πρωτοφανείς αναταράξεις του διεθνούς περιβάλλοντος, με επιπτώσεις στο εμπόριο, την ενέργεια και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βιομηχανία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας μετά το εμπόριο, προσφέροντας μισθούς κατά 35% υψηλότερους από τον μέσο όρο της οικονομίας.

Ωστόσο, σημείωσε ότι παραμένουν κρίσιμες υστερήσεις έναντι της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών, η πολυνομία, η γραφειοκρατία, η αργή απονομή δικαιοσύνης, αλλά κυρίως το υψηλό και ασταθές ενεργειακό κόστος.

Μάλιστα, το τελευταίο το χαρακτήρισε «ζήτημα επιβίωσης» για τη βιομηχανία και επανέλαβε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις χώρες με το υψηλότερο κόστος ενέργειας στην Ε.Ε., γεγονός που «διαβρώνει οριζόντια την ανταγωνιστικότητα όλων των κλάδων και επηρεάζει αρνητικά τον πληθωρισμό».

Τόνισε ότι για τη βιομηχανία και ιδίως για την ενεργοβόρο η πρόσβαση σε ανταγωνιστική και με προβλέψιμο κόστος ενέργεια είναι όρος βιωσιμότητας, εκφράζοντας την προσδοκία ότι ο διάλογος που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ Πολιτείας και ΣΕΒ θα οδηγήσει σύντομα σε θετικά αποτελέσματα για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής.

Σημειώνεται ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε με έμφαση στην ομικία του ότι η ενίσχυση της παραγωγικότας πρέπει να αποτελέσει νέο εθνικό στόχο για την Ελλάδα.

Νέο ραντεβού για τις ανακοινώσεις

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα, αλλά έδωσε μια εικόνα της στρατηγικής κατεύθυνσης που θα ακολουθηθεί.

«Πολύ σύντομα θα καταλήξουμε. Η λύση πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, να είναι εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων και να στηρίζει πρωτίστως τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, αλλά να έχει και μια διευρυμένη περίμετρο ωφελουμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες πλέον καλύπτουν πάνω από το 50% των ετήσιων αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό, με το ποσοστό να αυξάνεται διαρκώς. Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που -όπως είπε- θα συμβάλει στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και στη μείωση του ενεργειακού κόστους στο μέλλον.

«Η κυβέρνηση είναι δίπλα στη βιομηχανία», δήλωσε, υπενθυμίζοντας τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως η αντιστάθμιση ρύπων και οι μειώσεις σε ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ και ΕΦΚ, τα οποία όπως είπε προσφέρουν σταθερά μειωμένες χρεώσεις συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τόνισε ότι η διεθνής ανταγωνιστικότητα είναι μια «συνεχής άσκηση», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις πρακτικές άλλων χωρών για να εντοπίσει τα κατάλληλα εργαλεία στήριξης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων το ιταλικό μοντέλο

Πάντως, όλο αυτό το διάστημα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το αποκαλούμενο «ιταλικό μοντέλο», αποτελώντας τη βάση πάνω στην οποία έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους οι βιομηχανικοί φορείς.

Το μοντέλο αυτό στηρίζεται στην έννοια του «ενεργειακού δανείου», παρέχοντας σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις φθηνή ηλεκτρική ενέργεια τα πρώτα τρία χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν την ωφέλεια μέσω επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Συγκεκριμένα, προβλέπει την παραχώρηση 23 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως – συνολικά 69 TWh σε τριετή ορίζοντα – με σταθερή τιμή 65 ευρώ/MWh, ώστε να καλύπτεται περίπου το 30% της ζήτησης της ιταλικής βιομηχανίας. Σε αντάλλαγμα, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να επιστρέψουν την ωφέλεια σε βάθος 20ετίας, επενδύοντας σε νέα έργα ΑΠΕ που θα αποδίδουν ισοδύναμη ποσότητα ενέργειας στο σύστημα.

Η πρόταση του ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ προτείνει μια παραλλαγή του ιταλικού μοντέλου, το οποίο ονομάζει «Energy Industrial Reset». Βασικά στοιχεία της πρότασης είναι η παροχή ενεργειακού «δανείου» 10 TWh ετησίως από τον ΔΑΠΕΕΠ προς τις βιομηχανίες με εγγυήσεις, η επιστροφή διπλάσιας ποσότητας ενέργειας σε διάστημα 20 ετών, η συμμετοχή μέσω συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) που χρηματοδοτούν νέα έργα ΑΠΕ και κάλυψη έως 100% της κατανάλωσης για τις πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Μάλιστα, η πρόταση καλύπτει περίπου 400 επιχειρήσεις, όχι μόνο τη βιομηχανία, αλλά και επιχειρήσεις μέσης τάσης όπως σούπερ μάρκετ.

Η πρόταση διαφοροποιείται από το  ιταλικό μοντέλο, που προβλέπει επιδότηση μόνο περίπου στο 25% της κατανάλωσης και αυστηρότερους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κρατικές ενισχύσεις, με τον ΣΕΒ να επιδιώκει ένα ευρύτερο σχήμα κάλυψης ενεργειακού κόστους με μεγαλύτερο όγκο ενέργειας και ευνοϊκούς όρους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της η ΕΒΙΚΕΝ επιμένει στην πιστή εφαρμογή του ιταλικού μοντέλου Energy Release, όπως εγκρίθηκε από την Κομισιόν, χωρίς αποκλίσεις που θα μπορούσαν να το καταστήσουν κρατική ενίσχυση.

Άγνωστη παραμένει η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, ωστόσο αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι έχει ασκηθεί ήδη κριτική στην πρόταση του ΣΕΒ τόσο για το ύψος των ενισχύσεων όσο και στο ότι προβλέπει 100% επιδότηση της απαιτούμενης ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό, οι επικείμενες ανακοινώσεις θα είναι μάλλον πιο συγκρατημένες σε σχέση με όσα έχει ζητήσει ο ΣΕΒ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το βλέμμα στραμμένο στη ΓΣ του ΣΕΒ για τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού, Κ. Μηστοτάκη, στη ΓΣ του ΣΕΒ με τον επιχειρηματικό κόσμο να περιμένει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Σε πρώτο πλάνο το ιταλικό μοντέλο.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος μας η νέα γενιά να ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ενισχύσεις στην ενέργεια, υπογραμμίζοντας τη μετάβαση της βιομηχανίας σε καινοτομία και έρευνα, την πρόοδο στις εξαγωγές, την ενίσχυση οικονομιών κλίμακας και την ψηφιακή εξέλιξη του κράτους.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Η παραγωγικότητα είναι ο μόνος δρόμος για ανταγωνιστικότητα

Ζήτημα επιβίωσης για την παραγωγική βάση το ενεργειακό κόστος, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου και επισήμανε ότι «προσδοκούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο με την Κυβέρνηση».