ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00 DATA
Φωτο: Sooc

Ο Νικήτας και η ΔΕΗ, το χαλασμένο στυλό του Δένδια και η νέα κόντρα στα τρένα

Ο Νικήτας Κακλαμάνης θέλει κοινωνική πολιτική με ζημιά της ΔΕΗ, γιατί ο Ν. Δένδιας είναι φειδωλός στις υπογραφές, οι μηχανοδηγοί επιτίθενται στην Hellenic Train και τα σχέδια για μεγάλο άλμα του IRIS.

Κάθε μέρα και μια έκπληξη επιφυλάσσουν στην κυβέρνηση οι βουλευτές της εσωτερικής αντιπολίτευσης -που, εδώ που τα λέμε, είναι και η μοναδική αντιπολίτευση αυτόν τον καιρό. Ο πολύπειρος Νικήτας Κακλαμάνης αποφάσισε να παίξει... man to man τον υπουργό Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, παρότι η πεντασέλιδη και αρκετά εμπεριστατωμένη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή είναι σίγουρο ότι θα μάζευε αρκετές ακόμη υπογραφές από βουλευτές «σαμαρικής» ή «καραμανλικής» επιρροής, όπως είχε γίνει με την πολυσυζητημένη ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια από 11 βουλευτές. Όσοι παρακολουθούν τα εσωκομματικά της ΝΔ πιθανολογούν ότι ο κ. Κακλαμάνης προτίμησε να κινηθεί σαν... μοναχικός ιππότης σε αυτή τη συγκυρία, για να μην επαναληφθεί ο ίδιος θόρυβος που είχε προκαλέσει η ερώτηση των «11».

-- Όσον αφορά την ουσία της ερώτησης, οι περισσότερες παρατηρήσεις του Ν. Κακλαμάνη για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας μετά την -υποχρεωτική, λόγω ευρωπαϊκών κανόνων- υιοθέτηση του ευρωπαϊκού Target Model είναι εύστοχες και αρκετά τεκμηριωμένες. Βέβαια, όσα αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς χονδρικής ξεπερνούν το επίπεδο αρμοδιότητας του Θ. Σκυλακάκη και της κυβέρνησης: η τιμολόγηση, για παράδειγμα, με βάση την παραγωγή από το φυσικό αέριο, είναι πολύ ενοχλητική, αλλά αποτελεί και βασικό στοιχείο του Target Model που δεν μπορεί να το αλλάξει ένας υπουργός Ενέργειας. Από την άλλη, πολύ σωστή είναι η πρόταση, όπως λένε και όλοι οι ειδικοί, για μείωση του ποσοστού παραγωγής ρεύματος που διακινείται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και αύξηση του ποσοστού που διακινείται με προθεσμιακά συμβόλαια και διμερείς συμφωνίες, ώστε να αποσυνδεθούν οι τιμές της λιανικής από τις υψηλές και ασταθείς τιμές χονδρικής.

-- Αυτό που ξενίζει, πάντως, στην ερώτηση είναι η αναφορά στη ΔΕΗ και, ειδικότερα, όσα λέει ο βουλευτής για διασφάλιση του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της, αλλά και τα περί συμβολής της ΔΕΗ στην αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος. Δεν είναι πολύ σαφές από την ερώτηση, αλλά αν εννοεί ο κ. Κακλαμάνης ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να κρατικοποιηθεί ξανά η ΔΕΗ και να πουλάει φθηνά, γράφοντας ζημιές, κάποιος θα πρέπει να τον ενημερώσει ότι αυτό το μοντέλο το είχαμε εφαρμόσει μέχρι και το 2019 και η ΔΕΗ κόντεψε να καταρρεύσει. 


Το χαλασμένο στυλό του Δένδια

Όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, μάλλον δεν περίμεναν τις δηλώσεις που έκανε πριν λίγες ημέρες (στην «Καθημερινή») για να καταλάβουν ότι έχει μεγάλες φιλοδοξίες ανόδου στον χώρο της μάχιμης πολιτικής και δεν προορίζει τον εαυτό του για μια τιμητική... απόσυρση στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό φαίνεται, λένε όσοι παρακολουθούν τα θέμα της εθνικής άμυνας, και από κάτι άλλο: όσο βρίσκεται στο υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας πολιτεύεται σαν να έχει... χαλάσει το στυλό του. Είναι εξαιρετικά φειδωλός στις υπογραφές του για εξοπλιστικά προγράμματα και άλλες προμήθειες, υπογράφοντας κάθε φορά μόνο ότι είναι απολύτως απαραίτητο. Σε μερικές περιπτώσεις, οι καθυστερήσεις υπογραφών από τον υπουργό προκαλούν νευρικότητα στους επιτελείς του Πενταγώνου. Πίσω από την τακτική αυτή, οι πιο οξυδερκείς παρατηρητές βρίσκουν ότι βρίσκεται η προσπάθεια του υπουργού Άμυνας να αποφύγει έστω και μία υπογραφή που θα μπορούσε να προκαλέσει επικρίσεις και αρνητική δημοσιότητα για το πρόσωπό του, γνωρίζοντας ότι αυτό θα λειτουργούσε μελλοντικά σαν «βαρίδι» στη φιλόδοξη πορεία του.

-- Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Ν. Δένδιας δεν θα αποφύγει και τις δύσκολες πολιτικές ισορροπίες, αφού σε ορισμένα θέματα έχει δικές του ιδέες, που δεν είναι σίγουρο αν έχουν πλήρη υποστήριξη από την κυβέρνηση, ενώ είναι από αυτές που σίγουρα θα προκαλέσουν νευρικότητα στη γειτονική Τουρκία, όπως όσα έχει πει περί ενίσχυσης των νησιών με ισχυρά πυραυλικά συστήματα.


Υψηλή διπλωματία από τη Λαγκάρντ

Τις διπλωματικές της δεξιότητες υποχρεώθηκε να δείξει χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν ανησυχεί την ΕΚΤ το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου. Η Λαγκάρντ έχει οξύτατο πολιτικό αισθητήριο και αμέσως είδε την... μπανανόφλουδα και έκανε τις σωστές κινήσεις για να την αποφύγει. Είναι γνωστό ότι ο Τραμπ είναι εξαιρετικά μνησίκακος και κρατάει προσωπικές πικρίες και έχθρες για χρόνια, ενώ έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία σε οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο για το πρόσωπό του. Στην απάντηση που έδωσε, η πρόεδρος της ΕΚΤ κατάφερε να μην πει ούτε μια φορά το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά σχολίασε εμμέσως πλην σαφώς τις προεκλογικές του διακηρύξεις για επιβολή βαρύτατων δασμών σχεδόν σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα. Όπως τόνισε η Λαγκάρντ, η ευρωπαϊκή οικονομία είναι μια ανοικτή οικονομία και θα πληγεί από οποιαδήποτε εμπόδια εγερθούν στο εμπόριο, τα οποία η ΕΚΤ αντιμετωπίζει σαν ένα καθοδικό κίνδυνο για την οικονομία. Ήταν τόσο προσεκτική η απάντηση, που μάλλον δεν θα μπει καν στον κόπο κάποιος συνεργάτης του Τραμπ να τον ενημερώσει για όσα ειπώθηκαν. Αυτός μάλλον είναι και ο στόχος: καλύτερα σε τέτοιες συγκυρίες να περνάς κάτω από τα ραντάρ.


Προετοιμασίες για το μεγάλο άλμα του IRIS

Για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προωθεί τις άμεσες πληρωμές μέσω IRIS στους επαγγελματίες, με στελέχη της αγοράς να εκτιμούν ότι το 2025 θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην υπηρεσία που είναι απαραίτητες για να αυξηθεί περαιτέρω η διείσδυση της στην αγορά. Τον Σεπτέμβριο περίπου το 20% των επαγγελματιών δέχθηκαν τουλάχιστον μια πληρωμή μέσω IRIS, με τα ποσοστά να έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς. Ωστόσο, για να αυξηθεί περαιτέρω η χρήση, η ΔΙΑΣ αναζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τρόπο που θα κάνει ακόμη πιο εύκολες τις συναλλαγές στα καταστήματα, εξίσου εύκολες με τις συναλλαγές μέσω POS. Ακόμη δεν είναι σαφές ποια θα μπορούσε να είναι η τεχνολογική λύση για γίνει αυτό, αλλά αν τη βρουν είναι βέβαιο ότι οι συναλλαγές του IRIS θα εκτοξευτούν σε μεγάλα ύψη.

-- Πάντως, χθες, οι δυνατότητες συναλλαγών με το IRIS πέρασαν σε ένα νέο πεδίο: η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι από τις 21 Οκτωβρίου θα γίνονται δεκτές άμεσες πληρωμές ακόμη και για την αγορά χρυσών λιρών Αγγλίας.


Οδηγοί τρένων με... ομπρέλα

Στα άκρα έχει φτάσει η κόντρα των μηχανοδηγών με τη Hellenic Train με κορύφωση τη φαρμακερή ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό της δρομολόγησης του συρμού του προαστιακού στις γραμμές του μετρό για το αεροδρόμιο. Συμβάν που κατήγγειλαν οι ίδιοι οι μηχανοδηγοί στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), όμως, μετά τις χθεσινές αντιδράσεις τόσο της εταιρείας όσο και του ΟΣΕ, βλέπουν απόπειρα να πέσουν και πάλι οι ευθύνες σε μηχανοδηγούς, αποδίδοντας στην Hellenic Train απόπειρα να «αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα υπαρκτά προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου». Η συνέχεια, δε, της ανακοίνωσης της ΠΕΠΕ είναι λάβρα απέναντι στην εταιρεία, καθώς της καταμαρτυρά ότι εκδίδει εισιτήριο με δρομολογιακούς χρόνους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ότι από τα πέντε ETR470 που διαφήμιζε ως επένδυση σήμερα λειτουργικά είναι μόλις δύο ή τρία «και σε αυτά όταν βρέχει οι μηχανοδηγοί πρέπει να κρατούν ομπρέλα για να προστατευτούν από το νερό που εισέρχεται στις καμπίνες μηχανοδήγησης». Καταλήγουν μάλιστα ότι «αυτοί που θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα είναι οι Διοικούντες της Hellenic Train και όχι οι εργαζόμενοι».


Πώς θα κερδίσει 1,5 εκατ. τον χρόνο η ΕΥΔΑΠ

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την προαναγγελία για τη νέα στέγη της ΕΥΔΑΠ, η εταιρεία ύδρευσης της πρωτεύουσας ξεκινά την ωρίμανση του διαγωνισμού για το βιοκλιματικό κτήριο των 16.174 τ.μ. όπου θα μεταφερθούν οι διοικητικές υπηρεσίες, που σήμερα είναι σκορπισμένες σε επτά κτήρια. Για αυτό και η εξοικονόμηση για την εταιρεία από το νέο κτήριο εκτιμάται πως θα ανέλθει σε ετήσια βάση σε 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτό θα ανεγερθεί σε ακίνητο 243 στρ. πλάι στα ολυμπιακά ακίνητα Γαλατσίου, όπου σήμερα βρίσκεται το παλιό κεντρικό διοικητικό κτήριο της ΕΥΔΑΠ, το οποίο και θα κατεδαφιστεί. Ο διαγωνισμός για τις απαραίτητες προμελέτες και την προετοιμασία των τευχών προκήρυξης είναι στον αέρα, με προϋπολογισμό 1,17 εκατομμύρια πλέον ΦΠΑ.  Η υποβολή των προσφορών θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου.


Η Κίνα δεν μπορεί να πείσει τις αγορές

Όσο και εάν προσπαθεί να παρέμβει σχεδόν σε κάθε πλευρά της οικονομίας της η κινεζική κυβέρνηση δεν κατορθώνει να πείσει τους αναλυτές. Η πρόσφατη απόφαση να στηρίξει με ποσό άνω των 500 δισ. δολαρίων τα έργα real estate τα οποία έχουν μείνει στο… γιαπί, αν και φιλότιμη, εξακολουθεί να αμφισβητείται για την αποτελεσματικότητά της. Όπως σημειώνει, δε, η Nomura οι κατοικίες που έχουν πουληθεί μεν αλλά ακόμη δεν έχουν κατασκευαστεί φθάνουν στα 48 εκατ., ενώ όλα δείχνουν ότι το Πεκίνο τελικά θα αναγκάσει και τις τράπεζες να χαλαρώσουν τους κανόνες δανεισμού, τόσο προς τις κατασκευαστικές εταιρείες όσο και προς τους πολίτες που επιθυμούν να λάβουν στεγαστικό δάνειο.


Οι «ιδιόμορφες» απολύσεις της Meta

Σε απόλυση 24 υπαλλήλων της προχώρησε η Meta στη μονάδα της στο Λος Άντζελες. Όχι γιατί δεν ήταν αποδοτικοί στην εργασία τους ή δεν είχαν τα απαραίτητα προσόντα αλλά για κατάχρηση ειδικών προνομίων. Η κορυφαία εταιρεία προσφέρει σε ημερήσια βάση το ποσό των 25 δολαρίων σε κάθε υπάλληλό της, αποκλειστικά για την αγορά φαγητού. Οι εν λόγω υπάλληλοι, όμως, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Meta, σύμφωνα με τους "Financial Times", χρησιμοποίησαν αυτά τα «κουπόνια» για αγορά διαφόρων ειδών για τα σπίτια τους, από ποτήρια κρασιού έως και απορρυπαντικά. Η Meta ανακάλυψε την «απάτη» και τους έδειξε την έξοδο.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς η ΔΕΗ... γκρέμισε πολλές μετοχές, η αισιοδοξία για τη Mytilineos και το ράλι στο αέριο

Ποιες μετοχές δέχτηκαν πίεση από επενδυτές που μάζευαν ρευστότητα για να μπουν στην αύξηση της ΔΕΗ, γιατί η Mytilineos έχει πολύ ισχυρές προοπτικές αύξησης κερδών, ποιος κρατά ακριβό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μνηστήρες του Τειρεσία, το στρατόπεδο - φούρνος και το πριβέ δείπνο Ανδρουλάκη

Οι ενδιαφερόμενοι για τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στον Τειρεσία, το σχέδιο για τα στρατόπεδα και το συντηρητικό μανιφέστο Δένδια, ο Μ. Γουλφ διαβάζει Όμηρο, δυσλειτουργίες στο πόθεν έσχες και ΒΙΠΕ χωρίς συγκοινωνίες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ομιλία του Mr. Unicredit στην BofA, η super fast ΔΕΗ και το νέο χρέος

Ο Αντρέα Ορσέλ μιλά στο Λονδίνο για την... εφόρμηση στην Commerzbank, η άμεση εξυπηρέτηση από τη ΔΕΗ, πώς η Eurostat «φρέναρε» τη Moody's, «μάχες» για το αυτοκόλλητο στα ταξί και ο φόβος των Ελλήνων για το ρεύμα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς... ταπώσαμε τους Γερμανούς, η προεδρολογία στη ΝΔ και η ομιλία Θεοδωρόπουλου

Η Ελλάδα βάζει τα (δημοσιονομικά) γυαλιά στη Γερμανία, φουντώνει η συζήτηση για Δένδια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τι θα πει ο Σπ. Θεοδωρόπουλος στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του ΣΕΒ και η έκπληξη από την ΕΛ.ΑΣ.
mitsotakis_deth
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «δυνατή» παροχή Μητσοτάκη, η Πολακιάδα στον ΣΥΡΙΖΑ και ο CEO με τηλεργασία

«Σήμα» από τη ΔΕΘ περιμένουν οι τράπεζες για στεγαστικά 2 δισ., η άγνοια Πολάκη για τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες, το «μπόνους» 6 δισ. στα δημόσια έσοδα από τον πληθωρισμό και οι αποστάσεις της ΔΕΗ από τη Nova.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μάχη με Visa - Mastercard, τα 1,35 δισ. που «κάηκαν» και ο φόρος στο ρεύμα

Στα... όπλα οι επιχειρήσεις για τις προμήθειες Visa - Mastercard, το τέλος της λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα, το τέλος των επιστροφών κεφαλαίων της ΕΧΑΕ, οι απορίες για τον φόρο στο ρεύμα και η παράδοση της Αττικής Οδού.