ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Μυτιληναίος

Πώς η ΔΕΗ... γκρέμισε πολλές μετοχές, η αισιοδοξία για τη Mytilineos και το ράλι στο αέριο

Ποιες μετοχές δέχτηκαν πίεση από επενδυτές που μάζευαν ρευστότητα για να μπουν στην αύξηση της ΔΕΗ, γιατί η Mytilineos έχει πολύ ισχυρές προοπτικές αύξησης κερδών, ποιος κρατά ακριβό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Στις αγαπημένες της μετοχές συγκαταλέγει η Eurobank Equities τη μετοχή της Mytilineos και την προτείνει για αγορά με τιμή στόχο στα 22 ευρώ, ως μια μετοχή που, όπως και αυτή της ΔΕΗ, δίνει σε έναν επενδυτή την ευκαιρία να ποντάρει στην πράσινη μετάβαση. Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, η μετοχή ευνοείται από τις υψηλές τιμές του αλουμινίου, καθώς μάλιστα η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη σε αντιστάθμιση του κινδύνου τιμών (hedging) σχεδόν για το σύνολο του 2022. Επιπλέον, η Mytilineos έχει υψηλά περιθώρια κέρδους από την παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο και αυξάνει συνεχώς το αποτύπωμα της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα ξεπεράσει τα 2 GW ως το 2023 - 2024 και τα 3 GW μακροπρόθεσμα, έναντι λιγότερο από 250 MW σήμερα. Όσον αφορά την αποτίμηση, η σχέση επιχειρησιακής αξίας - λειτουργικής κερδοφορίας (EV/EBITDA) είναι χαμηλότερη από τις 7 φορές, με μια έκπτωση της τάξεως του 15% σε σχέση με άλλες ομοειδείς εταιρείες. Σημειώνουμε ότι η μετοχή αντέδρασε με ισχυρή άνοδο στη μεγάλη πτώση της Παρασκευής, κερδίζοντας στη χθεσινή συνεδρίαση 3,40%.

-- Γιατί πολλές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως ο ΟΛΠ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΑΔΜΗΕ αλλά και μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης όπως τα ΕΛΠΕ βρίσκονται κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων, έχοντας χάσει το τελευταίο διάστημα πολύ έδαφος; Η μετοχή του ΟΛΠ έκλεισε χθες στα 17,98 ευρώ έχοντας σημειώσει μέγιστη τιμή 52 εβδομάδων τα 22,10 ευρώ και ελάχιστη τα 17,88 ευρώ. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ χθες ήταν στα 7,23 ευρώ με μέγιστη – ελάχιστη 52 εβδομάδων τα 8,91 και 6,257 ευρώ αντίστοιχα. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, που χθες έκλεισε στα 2,5 ευρώ, τις τελευταίες 52 εβδομάδες έχει κινηθεί μεταξύ 2,32 και 2,84 ευρώ. Τέλος, τα ΕΛΠΕ βρίσκονται στα 5,86 ευρώ, έχοντας σημειώνει μέγιστη τιμή 52 εβδομάδων τα 6,59 ευρώ και ελάχιστη τα 5,18 ευρώ.

Πού οφείλεται λοιπόν αυτή η καχεξία, όταν ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σαφέστατα πιο κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων; Μία θεωρία υποστηρίζει ότι οι παραπάνω μετοχές, μαζί με αρκετές άλλες, είναι θύματα, ή πιο σωστά παράπλευρες απώλειες, των αυξήσεων κεφαλαίου της ΔΕΗ, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και των άλλων ΑΜΚ. Γιατί; Διότι πολλοί εγχώριοι επενδυτές για να συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου, και ειδικά της πολλά υποσχόμενα αύξησης της ΔΕΗ, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις άλλων μετοχών προκειμένου να φτιάξουν την απαραίτητη ρευστότητα. 

-- Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα τα αποτελέσματα της Ελλάκτωρ. Η αγορά περιμένει να δει τα νούμερα και την πρόοδο του σχεδίου εξυγίανσης του ομίλου, ειδικά στον τομέα της κατασκευής, δηλαδή στην Άκτωρ. Η διοίκηση της Ελλάκτωρ φιλοδοξεί μέχρι το τέλος του έτους η Άκτωρ να πετύχει την εξισορρόπηση εσόδων - εξόδων, με επόμενο στόχο μέχρι το καλοκαίρι του 2022 να περάσει σε κερδοφορία και ο τομέας της κατασκευής. Είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα του εννεαμήνου θα εκπέμψουν κάποια σήματα για την κατεύθυνση του ομίλου. Περιττό να σημειώσουμε ότι, αν η Ελλάκτωρ κερδίσει το στοίχημα της κερδοφορίας το 2022 για την Άκτωρ, η οποία έχει προκαλέσει μια τεράστια κεφαλαιακή αιμορραγία τα τελευταία χρόνια, θα μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.  

-- Στο μεταξύ συνεχίζονται τα μπλεξίματα Ολλανδών - εφοπλιστών. Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δέχθηκε με πλειοψηφία 6-1 τα στοιχεία της καταγγελίας (από πλευράς Greenhill) για συντονισμό μετόχων, και συγκεκριμένα της Reggeborgh Invest και του fund Atlas, καλώντας τους εκπροσώπους των δυο εταιριών να απαντήσουν στα περί συντονισμού. Οι δυο πλευρές θα πρέπει να απαντήσουν εντός 15ημερών και αν δεν αποκρούσουν τις κατηγορίες κινδυνεύουν με κυρώσεις. Σημειώνεται ότι οι δύο μέτοχοι αθροιστικά ελέγχουν πάνω από το 33% της Ελλάκτωρ (η Reggeborgh 29,9% και η Atlas 9,8%), που σημαίνει ότι θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει σε δημόσια πρόταση.

-- Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την καταγγελία για τη συμφωνία Reggeborgh – Μπόμπολα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επίσης με μεγάλη πλειοψηφία (5-2), την έθεσε στο αρχείο.

-- Σήμερα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της Alpha Bank, ολοκληρώνοντας τις δημοσιεύσεις εννεαμήνου των συστημικών τραπεζών.

-- iPhone, γιοκ στην Τουρκία. Την προηγούμενη εβδομάδα η Apple αποφάσισε να διακόψει την πώληση των προϊόντων της στη γειτονική χώρα λόγω της νομισματικής αστάθειας και της μεγάλης πτώσης της τιμής της λίρας έναντι του δολαρίου. Η διακοπή πώλησης προϊόντων της Apple αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για τους Τούρκους πολίτες και για έναν ακόμα λόγο: πολλοί αγόραζαν iPhone ως μέσο διαφύλαξης της αξίας των μετρητών τους, καθώς η αξία της λίρας έχει μειωθεί δραματικά την τελευταία περίοδο. Έτσι, αγοράζοντας κανείς ένα iPhone «κλείδωνε» την αξία των μετρητών του για σχεδόν ένα χρόνο.

-- Είχε και δυσάρεστες πλευρές το χθεσινό rebound στις αγορές. Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία είχε πέσει περίπου κατά 6% την Παρασκευή, στα 87 ευρώ τη μεγαβατώρα, αλλά χθες επανήλθε πάνω από τα 93 ευρώ, δηλαδή περίπου στα επίπεδα όπου βρισκόταν την προηγούμενη Πέμπτη. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας «φωτογραφίζει» τη Ρωσία ως κύριο υπεύθυνο για τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Όπως δήλωσε χθες ο διευθυντής της IEA, Φατίχ Μπιρόλ, η άνοδος οφείλεται στην αύξηση ζήτησης, τις ελλείψεις στην προσφορά και σε ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, «σε πολιτικές που σκόπιμα εφαρμόζουν παραγωγοί ενέργειας». Από διπλωματική λεπτότητα δεν ανέφερε τη Ρωσία και την Gazprom, αλλά όλοι κατάλαβαν ποιον «φωτογράφιζε» με αυτή την αναφορά.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Νικήτας και η ΔΕΗ, το χαλασμένο στυλό του Δένδια και η νέα κόντρα στα τρένα

Ο Νικήτας Κακλαμάνης θέλει κοινωνική πολιτική με ζημιά της ΔΕΗ, γιατί ο Ν. Δένδιας είναι φειδωλός στις υπογραφές, οι μηχανοδηγοί επιτίθενται στην Hellenic Train και τα σχέδια για μεγάλο άλμα του IRIS.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς τρέχει το 30ετές, η Intrakat, ο Γ. Στάσσης και η δυσεπίλυτη άσκηση

Αισιοδοξία για το 30ετές, τι είπε στην Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αλ. Εξάρχου και η επόμενη ημέρα της Intrakat, η Ideal γεμίζει ταμείο, το newsletter του politico για τον Ευ. Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και κλιματική αλλαγή και το πλήγμα στην Apple.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ταξίδι Ψάλτη – Ορσέλ, ενεργειακή επίθεση Mytilineos και μεταγραφές στη Βουλή

Η κοινή επίσκεψη στη Ρουμανία των επικεφαλής Alpha Bank - UniCredit, επίθεση τιμών από Mytilineos, τα κέρδη της Ελλάκτωρ, οι μεταγραφές στη Βουλή, κυβερνοεπιθέσεις στο Δημόσιο, ο πληθωρισμός βλάπτει delivery - ένδυση και το λιμάνι Καβάλας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σόου στον Βοτανικό, τα τραπεζικά επιτόκια και το θράσος παράνομων λεσχών

Ένα ακόμα μικρό προεκλογικό σόου, γιατί το «πάγωμα» επιτοκίων δεν πλήττει τις τράπεζες, παράνομες λέσχες αγοράζουν ρουλέτες του Καζίνο Ρίου, η συμμετοχή της Motor Oil στην Ελλάκτωρ και η αναβάθμιση της MYTILINEOS.