Τον Αντρέα Ορσέλ, ίσως τον πιο πολυζητημένο τραπεζίτη της Ευρώπης, τον άνθρωπο που τα έχει βάλει με τη γερμανική κυβέρνηση για να αποκτήσει την Commerzbank, θα έχει την ευκαιρία να ακούσει σήμερα το ακροατήριο του 29ου ετήσιου συνεδρίου της Bank of America στο Λονδίνο. Στο ακροατήριο θα βρίσκονται, βεβαίως, οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, ανάμεσά τους και επιτελικά στελέχη της Alpha Bank, στην οποία η Unicredit, μετά το μεγάλο deal για τη ρουμανική θυγατρική της ελληνικής τράπεζας, μετέχει με 10%.
-- Ο Ορσέλ προκάλεσε σοκ στο Βερολίνο, όταν ανακοίνωσε η Unicredit ότι ανέβασε τη συμμετοχή της στην Commerzbank στο 21%, μέσα από συναλλαγές στα παράγωγα. Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ευθέως ότι αυτό είναι επιθετική εξαγορά και «δεν είναι κάτι καλό για τις τράπεζες και αυτός είναι ο λόγος που η γερμανική κυβέρνηση έχει σαφώς τοποθετηθεί» (σ.σ.: εναντίον του deal).
-- Θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον όσα πει ο Ορσέλ σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη φάση της προσπάθειάς του να ολοκληρώσει μια πολύ μεγάλη διασυνοριακή τραπεζική εξαγορά, τη μεγαλύτερη από το 2009, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερα επιχειρηματικά και τραπεζικά μεγέθη για να σταθεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αλλά βλέπουμε ότι, όταν φτάνει η ώρα να γίνει κάτι, αμέσως εμφανίζονται όλες οι ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες που δυσκολεύουν τις διασυνοριακές συμφωνίες.
-- Η αντίσταση που συναντά η Unicredit στη Γερμανία ήταν, βεβαίως, αναμενόμενη: ελέγχει ήδη την HVB και, αν εξαγοράσει την Commerzbank, η Unicredit θα γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης της γερμανικής αγοράς, κάτι που βεβαίως δεν αρέσει στο γερμανικό πολιτικό και τραπεζικό κατεστημένο. Ακόμη χειρότερα για τους Γερμανούς, βέβαιο θεωρείται ότι η εξαγορά θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι πολιτικές αντοχές της τρικομματικής κυβέρνησης εξαντλούνται.
-- Ο Ορσέλ, από την πλευρά του, έχει αποδείξει ότι δεν τα παρατάει εύκολα και όλα δείχνουν ότι δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της Commerzbank. Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες παρακολουθούν το εγχείρημα με πολλή προσοχή γιατί αποτελεί ένα πολύ μεγάλο τεστ, ίσως καθοριστικό για αρκετά χρόνια, από το οποίο θα κριθεί αν μπορούν πράγματι να «περπατήσουν» στην Ευρώπη μεγάλα διασυνοριακά deals.
Σούπερ εξυπηρέτηση από τη ΔΕΗ
Το success story της ΔΕΗ είναι γνωστό και λίγο πολύ από όλους αναγνωρισμένους: Η εταιρεία βρέθηκε στο παρά ένα ενός χωρίς επιστροφή αδιεξόδου (θυμίζουμε τις εποχές που διατυπώνονταν εκτιμήσεις ότι μια χρεοκοπία της ΔΕΗ θα μπορούσε να συμπαρασύρει και το τραπεζικό σύστημα), όμως μετά το 2019 η νέα διοίκηση όχι μόνο κατάφερε να ανασχέσει την καταστροφική αυτή πορεία αλλά πέτυχε γρήγορα την πλήρη ανάκαμψη ανακτώντας τον ηγετικό ρόλο της. Σήμερα, με αιχμή τις επενδύσεις, όχι μόνο στη χώρα αλλά στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης η ΔΕΗ μετασχηματίζεται σε ισχυρό περιφερειακό παίχτη.
-- Αυτό που ίσως είναι κάπως λιγότερο γνωστό (τουλάχιστον όχι στους πελάτες της) είναι η θεαματική αλλαγή που έχει πραγματοποιηθεί στην εξυπηρέτηση πελατών αλλαγή, που ίσως να μην έχει προηγούμενο. Πολύ περισσότερο σε μια εταιρεία που για… αιώνες ήταν σφιχτά εναγκαλισμένη με το ελληνικό Δημόσιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Να πούμε μόνο ότι δεν είναι πολύ πίσω η εποχή που αν κάποιος δεν πλήρωνε το λογαριασμό του έγκαιρα ήταν υποχρεωμένος να απευθύνεται στα πολύ λίγα τότε καταστήματα της ΔΕΗ με ατελείωτες ουρές αναμονής.
-- Είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό το γεγονός ότι η τηλεφωνική εξυπηρέτηση της ΔΕΗ λειτουργεί, εδώ και καιρό, αδιάλειπτα 24/7 – δηλαδή και τις 7 ημέρες της εβδομάδας, 24 ώρες το 24ωρο. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν υπάρχει αναμονή. Η ανταπόκριση είναι άμεση, τουτέστιν σηκώνουν το τηλέφωνο αμέσως και κάνεις τη δουλειά σου.
-- Καλό θα ήταν οι τράπεζες να αναζητήσουν περισσότερα για το παράδειγμα της ΔΕΗ, ειδικά στο κομμάτι της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, όπου σήμερα η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πελάτες των τραπεζών είναι επιεικώς άθλια, με αναμονές που συχνά αγγίζουν τα 30 ή και τα 40 λεπτά.
Η Eurostat φρέναρε τη Moody's
Μετά την αλληλογραφία Eurostat και υπουργείου Οικονομικών προέκυψε ότι στο δημόσιο χρέος θα εμφανιστούν οι δεδουλευμένοι τόκοι μέχρι και το 2024 του δανείου (94 δισ. ευρώ) από τον ESM του δεύτερου μνημονίου, ύψους 13,6 δισ. ευρώ. Η ετήσια επιβάρυνση το διάστημα 2025-2032 θα είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το δημόσιο χρέος κατά 5 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Εντός του Οκτωβρίου όμως αναμένεται αναθεώρηση του ΑΕΠ του 2023 από τη Eurostat και εκτιμάται ότι η άνοδος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μετριαστεί σημαντικά. Μέχρι σήμερα οι τόκοι αυτοί δεν εμφανίζονταν, καθώς το ποσό δεν ήταν απαιτητό αλλά επειδή το σύμφωνο σταθερότητας έγινε πιο αυστηρό η Eustostat για λόγους διαφάνειας αποφάσισε να εμφανίζονται στο χρέος αυτοί οι τόκοι. Η αποπληρωμή τον τόκων θα αρχίσει το 2032 για αυτό και από το υπουργείο σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η στατιστική ενσωμάτωση των τόκων δεν μεταβάλει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου.
-- Η εξέλιξη αυτή πάντως εκτιμάται ότι ήταν και ο βασικός λόγος που η Moody's στην τελευταία της αξιολόγηση δεν μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα. Υπάρχει επίσης και μια άλλη διάσταση της πρωτοβουλίας αυτής από τη Eurostat, που δεν επιβεβαιώνεται: Πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε πολιτικός δάκτυλος ώστε η Ελλάδα με ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ στο 165% να παραμείνει στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ώστε να μην μας ξεπεράσει η Ιταλία που έρχεται με φόρα από πίσω.
-- Πάντως, ο Κωστής Χατζηδάκης προέβλεψε χθες (στο Bloomberg) δραστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2028, που αν γίνει πραγματικότητα θα μας φέρει σε καλύτερη θέση από την Ιταλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου.
Ο πόλεμος... του αυτοκόλλητου
Δεν είναι περίεργο ότι στους ταξιτζήδες δεν αρέσουν καθόλου τα αυτοκόλλητα της ΑΑΔΕ, που λένε ότι πελάτης έχει δικαίωμα να πληρώσει με κάρτα. Σίγουρα είναι πολύ καλύτερο για αυτούς να έχουν μια... ευελιξία να αρνηθούν αυτό το δικαίωμα στον πελάτη και αυτό το αυτοκόλλητο θα κάνει ζημιά. Κάπως έτσι, άρχισαν οι πιο πιθανές και απίθανες δικαιολογίες για να μην τοποθετηθεί το αυτοκόλλητο: ότι είναι πολύ μεγάλο, ότι μπορεί να κόβει τη θέα του οδηγού όταν κοιτάζει πίσω και άλλα που δεν αντέχουν σε λογική επεξεργασία. Άλλωστε, όπως λέει και το υπουργείο, τέτοια αυτοκόλλητα έχουν μπει στα ταξί σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Βαρκελώνη, Στοκχόλμη, Βουδαπέστη, Μαδρίτη. Η αντίσταση των συνδικαλιστών του κλάδου υποχρέωσε το υπουργείο να «σφίξει τα λουριά», καθιερώνοντας ακόμη και πολύ βαριά πρόστιμα, 1.000 ευρώ, σε όποιον οδηγό δεν κολλήσει το αυτοκόλλητο.
-- Οι ταξιτζήδες κάνουν αυτό που νομίζουν ότι είναι το σωστό για τον κλάδο τους, αλλά ο χειρισμός της υπόθεσης αφήνει μια εύλογη απορία σε μας τους υπόλοιπους: Γιατί έμπλεξε, άραγε, το υπουργείο Οικονομικών σε μια διαδικασία παράδοσης των αυτοκόλλητων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) για να τα μοιράσει στα μέλη της; Και ποια λογική έχει η πρόβλεψη της υπουργικής απόφασης που λέει ότι αν δεν τα μοιράσει η ΠΟΕΙΑΤΑ θα τα μοιράσουν τα τοπικά σωματεία; Γιατί πρέπει η κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά του κράτους με μεσάζοντες συνδικαλιστές και δεν μοιράζει απευθείας στους οδηγούς τα σήματα; Πώς συμβιβάζεται να εμφανίζεται από τη μια ο κ. Κ. Χατζηδάκης αυστηρός, να απειλεί με πρόστιμα, και από την άλλη να αναθέτει τη δουλειά του κράτους σε συνδικαλιστές -στους ίδιους συνδικαλιστές που λένε ότι δεν θέλουν τα αυτοκόλλητα!
-- Ίσως αυτή να είναι και η πιο δύσκολη ακροβασία ενός Έλληνα πολιτικού: Να προσπαθήσει να πείσει ότι είναι σοβαρός και εκσυγχρονιστής, αλλά να έχει ταυτόχρονα ικανοποιημένη και την κομματική πελατεία...
Ο εφιάλτης του κεντρικού τραπεζίτη
Η λογική λέει ότι τα άσχημα όνειρα των κεντρικών τραπεζών θα έχουν θέμα τον πληθωρισμό που ξέφυγε, ή το νόμισμα που κατέρρευσε. Ο Πιέρο Τσιπολόνε, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ που έχει αναλάβει να «τρέξει» το ψηφιακό ευρώ, βλέπει λίγο διαφορετικούς εφιάλτες. Όπως έλεγε τη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο, «ας πάμε μπροστά στο έτος 2030. Φανταστείτε ότι βρίσκεται στο Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου της Ισπανίας. Θέλετε να αγοράσετε ένα ποτό, αλλά μπορείτε να πληρώσετε μόνο με Alipay. Αυτό το σενάριο δεν είναι τόσο μακρινό όσο μπορεί να φαίνεται: αυτό το καλοκαίρι, για να αγοράσεις εισιτήρια για το Euro της Γερμανίας μπορούσες να το κάνεις μόνο με κινεζικά ή αμερικανικά μέσα πληρωμής». Η μόνη λύση για να γλιτώσουμε από αυτόν τον εφιάλτη και να αποκτήσει η Ευρώπη το δικό της ψηφιακό μέσο πληρωμής είναι να προχωρήσει το εγχείρημα του ψηφιακού ευρώ, αλλά ακόμη υπάρχουν αρκετές αντιστάσεις στην Ευρώπη, γι' αυτό και βλέπουμε τον Τσιπολόνε να γίνεται εσχάτως όλο και πιο ευρηματικός στις ομιλίες του.
«Καίει» τους Έλληνες το ρεύμα
Το μήνυμα για τη νέα Κομισιόν από τους πολίτες είναι σαφές: κάνετε κάτι για το κόστος της ενέργειας. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε για μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε ότι δίνει προτεραιότητα στη διασφάλιση προσιτών τιμών ενέργειας. Κάτι το οποίο έχει ήδη ανατεθεί στον νέο Επίτροπο Ενέργειας, Νταν Γιόργκενσεν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέγεται ότι έχει ήδη μεταφέρει στον Δανό πως κύρια αποστολή του είναι η ανάπτυξη σχεδίου δράσης για χαμηλότερες τιμές ενέργειας, όπως επίσης και για πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη μεγαλύτερης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευσης ενέργειας. Σε εθνικό επίπεδο, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απαντάει ότι, για αυτούς, η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική σημαίνει η διασφάλιση πιο προσιτών τιμών ενέργειας ποικίλλει αισθητά. Στην Ελλάδα η τιμή αποτελεί κύριο θέμα για τους καταναλωτές, αντικατοπτρίζοντας τη δύσκολη θέση που βρίσκονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το 51% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησαν ότι η σωστή ευρωπαϊκή πολιτική σημαίνει πιο προσιτές τιμές, ενώ το 50% στη Λιθουανία, το 22% στη Σουηδία και το 27% στην Πολωνία έδωσαν την ίδια απάντηση. Στην Ισπανία (39%), την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία (38% έκαστη) απάντησαν ότι η σωστή ενεργειακή πολιτική σημαίνει επένδυση σε καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες.
Βραβείο στον ΟΠΑΠ
Το βραβείο “Most Honoured Company”, Αναδυόμενων Αγορών (EMEA), απέσπασε ο ΟΠΑΠ στο πλαίσιο των βραβείων 2024 Europe & Emerging EMEA Equities Awards, που διοργάνωσε στο Λονδίνο η Extel, διεθνής πάροχος υπηρεσιών ανάλυσης απόδοσης και σύγκρισης επιδόσεων προς την επενδυτική κοινότητα. Στα 2024 Europe & Emerging EMEA Equities Awards, ψήφισαν 5.621 διαχειριστές επενδύσεων και αναλυτές από 1.860 εταιρείες. Η αναγνώριση αυτή έρχεται σε συνέχεια της περυσινής κατάκτησης του βραβείου «Best Team in IR», στην κατηγορία «EMEA, Large Cap, Consumer Sector». Η νέα αυτή διάκριση αντανακλά τη διαρκή προσήλωση του ΟΠΑΠ στην εξυπηρέτηση των αναγκών των επενδυτών και την αναγνώριση της συμβολής της ομάδας επενδυτικών σχέσεων από την επενδυτική κοινότητα.
Οι συζητήσεις των κεντρικών τραπεζιτών
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο συνάδελφός της, της Fed, Τζερόμ Πάουελ μιλούν πολύ συχνά. Αυτό αποκάλυψε η Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι με τον Πάουελ ανταλλάσσουν τις απόψεις τους τόσο για τις οικονομίες ευρωζώνης και ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια κατάσταση. «Μιλάμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ευθυγραμμίζουμε και τις κινήσεις μας», ξεκαθάρισε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια κατά 0,25%, ενώ η Fed ήταν πιο γενναία και προχώρησε σε μείωση 0,50%. Βέβαια, με δεδομένο ότι πρόκειται για τη δεύτερη μείωση της ΕΚΤ, ουσιαστικά και οι δύο τράπεζες έχουν «κόψει» το κόστος δανεισμού στον ίδιο βαθμό αλλά με διαφορετικό ρυθμό.
Το νέο μεγάλο «πακέτο» της Κίνας
Η οικονομία της Κίνας δεν είναι και σε τόσο καλή πορεία. Ο ρυθμός ανάπτυξής της μπορεί να παραμένει υψηλός, αλλά έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τα προβλήματα για μία σειρά κλάδων παραμένουν. Ως εκ τούτου, το Πεκίνο δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στήριξης αγοράς και οικονομίας. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, προχώρησε σε μείωση του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νέα υποχώρηση των κεφαλαίων τα οποία είναι υποχρεωμένες να διατηρούν ως απόθεμα οι τράπεζες, ένα μέτρο που θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2028. Παράλληλα θα υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης της αγοράς στεγαστικών δανείων, με μείωση επιτοκίων για δάνεια ύψους 5,3 τρισ. δολαρίων και χαλάρωση των κανόνων για αγορά δεύτερου σπιτιού, ενώ για τη χρηματαγορά της Κίνας θα δοθεί το ποσό των 113 δισ. δολαρίων, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά της και εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας και ενός «ταμείου σταθεροποίησης».
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.