Τέλος καλό είχε η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για μια χαλάρωση του ανώτατου ορίου πρόσθετων δαπανών που θα μπορέσει να κάνει η κυβέρνηση το 2025. Ήταν μια φιλική, τεχνοκρατική διαπραγμάτευση, λένε από το υπουργείο Οικονομικών, που δεν θύμιζε σε τίποτα τις εντάσεις άλλων εποχών. Μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη δεν θα ξέρουμε ακριβώς το ποσό των επιπλέον δαπανών που ενέκρινε η Επιτροπή, όμως από τις (λιγοστές) πληροφορίες που διαρρέουν φαίνεται ότι θα είναι αρκετό όχι μόνο για να καλυφθούν οι παροχές που συζητούνται αυτές τις ημέρες, αλλά και για να έλθει ένα χρόνο πιο μπροστά η εφαρμογή της δέσμευσης της κυβέρνησης για μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% (αρχικά προβλεπόταν ότι αυτό θα γινόταν σε δύο δόσεις, 0,5% το 2025 και 0,5% το 2026).
-- Πώς εξελίχθηκε, όμως, αυτή η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες; Το δημοσιονομικό πλαίσιο εφαρμόστηκε κατά γράμμα: η Επιτροπή έστειλε ένα γράμμα στο υπουργείο Οικονομικών, όπως προβλέπεται, για να υποδείξει το ανώτατο όριο πρόσθετων δαπανών για το 2025, με βάση τους δικούς της υπολογισμούς για τα δημοσιονομικά μας. Το πλαίσιο είναι αυστηρό και ορίζει ότι δεν μπορεί να υπερβεί μια χώρα το πλαφόν δαπανών που θα συμφωνήσει με την Κομισιόν. Ωστόσο, υπάρχει και ένα «παράθυρο»: αν μια κυβέρνηση αποδείξει ότι είναι πιθανό να έχει περισσότερα έσοδα από όσα υπολόγιζε η Κομισιόν, το αρχικό όριο, που ήταν 3 δισ. ευρώ στη δική μας περίπτωση, μπορεί και να συμφωνηθεί ότι θα είναι υψηλότερο. Αυτό ακριβώς έκανε και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Απέδειξε ότι τα έσοδα θα πάνε, πιθανότατα, πολύ πιο καλά από όσο υπολόγιζε η Επιτροπή και πέτυχε την αύξηση του ορίου πάνω από 3 δισ., κάτι που θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να έχει πιο γεμάτο καλάθι στη Θεσσαλονίκη.
-- Άλλωστε, τα 3 δισ. ήταν ένα πολύ «στενό σακάκι» για την κυβέρνηση. Όπως εξήγησε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, ήδη το όριο καλυπτόταν σχεδόν πλήρως από τις αυξημένες τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού (1 δισ.), τις αυξημένες πληρωμές για συντάξεις (1 δισ.) και την πληρωμή 850 εκατ. για τις γαλλικές φρεγάτες. Με τα 250 εκατ. ευρώ που θα έμεναν, η κυβέρνηση δεν θα είχε σοβαρά περιθώρια πρόσθετων παροχών, αν δεν είχε πάει καλά η συζήτηση με τις Βρυξέλλες.
Servicers σε δύσκολη αποστολή
Με αρκετό ενθουσιασμό περιγράφουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης DBRS την πρόοδο που έχει γίνει χάρη στο σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Από την έκθεση του οίκου, όμως, γίνεται σαφές και πόσο δύσκολη θα είναι η αποστολή που έχουν αναλάβει οι servicers, οι οποίοι έχουν αναλάβει να διαχειριστούν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων, που τιτλοποιήθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου. Η DBRS σημειώνει ότι οι συναλλαγές έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιο βαθμό έχουν εφαρμοστεί τα επιμέρους επιχειρηματικά σχέδια. Γνωρίζουμε, όμως, ότι πόσο είναι το απόθεμα κρατικών εγγυήσεων και πόσο έχει μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου: δόθηκαν συνολικά εγγυήσεις ύψους 19,172 δισ. για 17 τιτλοποιήσεις και τον Ιούνιο 2024, αφού είχαν περάσει 12 τρίμηνα, οι εγγυήσεις είχαν μειωθεί κατά 11,5%, στα 16,962 δισ. «Η απόσβεση των εγγυήσεων, καθώς και το απόθεμα των δανείων που εξυπηρετούνται από τους servicers δείχνουν ότι η πλειονότητα των επιχειρησιακών σχεδίων (σ.σ.: των τιτλοποιήσεων) εκκρεμεί να υλοποιηθούν», παρατηρεί η DBRS. Και επισημαίνει πόσο μεγάλο βάρος πέφτει στους servicers για να εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια, τονίζοντας: «η εστίαση μετατοπίζεται πλέον στην ικανότητα των servicers που έχουν τη διαχείριση να πετύχουν στον ρόλο τους».
-- Θα καταφέρουν οι servicers στον όχι απέραντο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, να κατεβάσουν το στοκ των κρατικών εγγυήσεων από περίπου 17 δισ. στο μηδέν, ώστε να μην έχουμε καταπτώσεις εγγυήσεων και «φούσκωμα» του δημοσίου χρέους; Αν το πετύχουν θα πρόκειται για ένα... ηράκλειο άθλο.
-- Και για να έχουμε ιδέα για το μέγεθος του εγχειρήματος, παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από χθεσινή ανακοίνωση της ένωσης των servicers. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα τηλεφωνικά κέντρα των εταιρειών δέχτηκαν 570.000 κλήσεις (95.000 τον μήνα, κατά μέσο όρο) και υποδέχτηκαν 168.000 αιτήματα οφειλετών (28.000 τον μήνα, κατά μέσο όρο). Πραγματική βιομηχανία...
Οι τράπεζες έγιναν... cash cows
Δεν άφησαν απλώς πίσω τους τα πέτρινα (15) χρόνια όπου ήταν αδύνατο να μοιράζουν μερίσματα στους μετόχους οι ελληνικές τράπεζες. Όπως φαίνεται, μπαίνουν σε μια εποχή γενναίων διανομών στους μετόχους και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι μετατρέπονται σε cash cows. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από τους υπολογισμούς που κάνει η Morgan Stanley σε χθεσινή της ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες. Ο επενδυτικός οίκος, που ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει κεντρικό ρόλο και στο placement των μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ, εκτιμά ότι η μέση μερισματική απόδοση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών θα είναι 7% για το 2024 και 9% για το 2025. Οι τράπεζες, όπως η εκτιμά η Morgan Stanley θα έχουν επαρκή πλεονάζοντα κεφάλαια για να προχωρούν σε πληρωμές μερισμάτων, τονίζοντας ότι το 2025 τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα είναι 260 μονάδες βάσης πάνω από τους στόχους των διοικήσεων και το 2026 η υπέρβαση θα φτάσει τις 300 μ.β. Θα έχουν μάλιστα την άνεση, αν το επιλέξουν, να επιταχύνουν την απόσβεση του DTC, χωρίς αυτό να επηρεάσει τις πληρωμές στους μετόχους.
Banker of the year
Μπορεί να τα έχει βρει σκούρα στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά φαίνεται ότι δεν έχει ξεχάσει την τραπεζική τέχνη που έμαθε στην Goldman Sachs και έχει αναλάβει ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε χθες στην Πολιτική Γραμματεία ότι προχωρά τη διαδικασία για να χρηματοδοτηθούν τα δύο κομματικά μέσα, «Αυγή» και «Κόκκινο» με αντίστοιχα ομολογιακά δάνεια. Τα δανεικά που θέλει να αντλήσει ο Στ. Κασσελάκης δεν θα πάνε βέβαια σε χρηματοδότηση αναπτυξιακών σκοπών, αλλά για να πληρωθούν δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και αποζημιώσεις σε όσους επιλέξουν την εθελουσία έξοδο.
-- Καλά είναι όλα αυτά, αλλά με την κοινή λογική είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιος θα χρηματοδοτούσε δύο κατ' εξοχήν ζημιογόνες επιχειρήσεις, που είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν το χρέος. Και μάλιστα δύο επιχειρήσεις ενός κόμματος που έκανε... καριέρα με κάθε είδους υποσχέσεις για διαγραφές χρεών. Αν τα δάνεια εκδοθούν για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτός τα διοχετεύσει στα δύο κομματικά ΜΜΕ, πάλι είναι δύσκολο να βγει η εξίσωση. Κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για την κρατική επιδότηση που θα λαμβάνει στο μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ, αν συνεχίσει να ακολουθεί πορεία κοινοβουλευτικής συρρίκνωσης -η επιδότηση θα μπορούσε να δεσμευτεί στο πλαίσιο ενός δανείου για να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή του, όπως έχει συμβεί και με άλλα κομματικά δάνεια.
-- Όπως και να 'χει, αν καταφέρει ο Κασσελάκης να σώσει με ομολογιακά δάνεια τα δύο κομματικά ΜΜΕ, θα του αξίζει ο τίτλος του "Banker of the Year".
Ανεβαίνουν οι ρυθμοί στις πληρωμές για έργα
Οι προσπάθειες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να είναι πιο συνεπές στις πληρωμές του προς τις τεχνικές εταιρείες που εκτελούν τα έργα φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς. Χθες, κατά την παρουσίαση του μετρό Θεσσαλονίκης -που, ναι, είναι έτοιμο, όσο εξωπραγματικό κι αν φαινόταν αυτό ένα χρόνο πριν, μέχρι να κλείσει το πέρασμα της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat- ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρος Εξάρχου, τόνισε ότι «ο ρυθμός πληρωμών του τελευταίου διαστήματος σε σχέση με το παρελθόν είναι ικανοποιητικός. Δεν είναι όσο καλός ενδεχομένως θα ήθελε κανείς, αλλά έχει βελτιωθεί ουσιωδώς», ξεκαθαρίζοντας πως αυτή τη στιγμή δεν εκφράζει κανένα παράπονο. Δεν θα έλεγε βέβαια το ίδιο για το ζήτημα των εγγυητικών επιστολών, που πολλάκις έχει τονίσει, αλλά λύσεις ακόμα δεν έχουν φανεί στον ορίζοντα.
Κουπόνι για γρήγορο ίντερνετ
Μια παροχή που ενδιαφέρει ιδιαίτερα όσους Έλληνες έχουν κουραστεί από το αργό ίντερνετ και αναζητούν υπερυψηλές ταχύτητες με λογικό κόστος θα έχει στο «καλάθι» του ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα ανακοινώσει και την ενεργοποίηση του νέου κουπονιού για τις υπερυψηλές ταχύτητες. Το κουπόνι αναμενόταν να μπει σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο όπως είχε προαναγγείλει πριν δύο μήνες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις σημείωσε πως η οπτική ίνα έχει φτάσει πλέον στο 40% των νοικοκυριών. Ο στόχος τώρα είναι να αυξηθεί η διείσδυση εντός των σπιτιών και το Gigabit Voucher μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, καθώς εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για υπερυψηλές ταχύτητες και να ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας μας να καλύψει το χάσμα που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Στον FTSE4Good ο ΟΠΑΠ
Ο ΟΠΑΠ για ακόμα μια χρονιά συμπεριλήφθηκε στον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE4Good (Emerging Index). Ο εν λόγω δείκτης έχει δημιουργηθεί από τον παγκόσμιο πάροχο δεικτών και δεδομένων FTSE Russell προκειμένου να αξιολογεί την απόδοση εισηγμένων εταιρειών που επιδεικνύουν βέλτιστες πρακτικές σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία καθώς και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG). Σημαντική για την επενδυτική κοινότητα είναι και η συμβολή του δείκτη στην επιλογή επενδύσεων με κριτήριο την κοινωνική υπευθυνότητα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης αξιολόγησης, ο ΟΠΑΠ κατάφερε να πετύχει 25% μεγαλύτερη βαθμολογία σε σύγκριση με τον μέσο όρο των εταιρειών του κλάδου τυχερών παιγνίων. Πρόκειται για μια αναγνώριση που δείχνει την αφοσίωση του ΟΠΑΠ στη βιώσιμη ανάπτυξη και την υπεύθυνη επιχειρηματική λειτουργία.
Πρωθυπουργός με διπλάσια ηλικία
Μετά από αρκετές εβδομάδες δυσκολιών, παρασκηνιακών ενεργειών και αντιπαραθέσεων, τελικά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, πιστεύει ότι βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για τη θέση του πρωθυπουργού. Πρόκειται για τον 73χρονο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος θα πρέπει πρώτα να «επιβιώσει» της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης στη Βουλή, προκειμένου να προχωρήσει στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Ο Μπαρνιέ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία συμβιβαστική λύση, ενώ σίγουρα δεν είναι άγνωστος στα πολιτικά πράγματα τόσο της χώρας του όσο και της ΕΕ. Έχει υπηρετήσει στο παρελθόν σε τέσσερις κυβερνητικές θέσεις, μεταξύ άλλων ως υπουργός Περιβάλλοντος, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Γεωργίας και Αλιείας. Έλαβε δύο διορισμούς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενήργησε ως επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ στις παρατεταμένες συνομιλίες για τη διαμόρφωση των όρων της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κατά πόσο, βέβαια, θα πείσει τους Γάλλους ότι μπορεί να κυβερνήσει και αν οι δύσκολοι συσχετισμοί στο Κοινοβούλιο θα τον αφήσουν να κυβερνήσει είναι κάτι που μένει να αποδειχτεί.
-- Αξιοσημείωτη, πάντως, είναι η στροφή του Μακρόν στα ηλικιακά κριτήρια επιλογής πρωθυπουργού. Ο αποχωρών πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ είναι μόλις 35 ετών, ενώ ο Μπαρνιέ έχει υπερδιπλάσια ηλικία. Φαίνεται ότι, τώρα που το γαλλικό κοινοβούλιο έχει μετατραπεί σε χώρο απολύτως εχθρικό για τον Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος μέτρησε πολύ την εμπειρία του νέου πρωθυπουργού.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.