Πλατιά χαμόγελα προκάλεσε η υπογραφή της συμφωνίας για την εξυγίανση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας και τη μεταξύ τους συγχώνευση. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica, Ελένη Βρεττού, χαρακτήρισε με ανάρτησή της στο Linkedin, τη χθεσινή ημέρα ιστορική, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας, Αντώνης Βαρθολομαίος, σημείωσε ότι η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης υπογράμμισε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία.
-- Πίσω όμως από τα χαμόγελα η συμφωνία έφερε μεγάλη ανακούφιση στην κυβέρνηση αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς επίλυσε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Η Attica με NPEs 61,5% και η Παγκρήτια με «κόκκινα» 53,5% αποτελούσαν την τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα της κρίσης, μια εκκρεμότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνες περιπλοκές αν δεν βρισκόταν ένας ιδιώτης επενδυτής, στην προκειμένη η Thrivest, να βάλει λεφτά. Όπως πολύ σωστά υπενθύμισε το υπουργείο Οικονομικών αν δεν έμπαινε επενδυτής οι δυο τράπεζες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν, κάτι που θα οδηγούσε σε απώλεια 1,6 δισ. ευρώ. Καταθέσεις που είναι και από επιχειρήσεις, οι οποίες πιθανά να οδηγούνταν επίσης σε αδιέξοδο. Επιπλέον, πολλοί φορείς του Δημοσίου είχαν καταθέσεις στις δύο τράπεζες. Και πολλά άλλα, για να μην πούμε για τις ψυχολογικές επιπτώσεις στο ευρύ κοινό από το να συμβεί αυτό που καταφέραμε να αποτρέψουμε στα πιο δύσκολα χρόνια της ελληνικής κρίσης: να χαθούν καταθέσεις.
-- Το ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε μάλιστα ότι προηγήθηκε διερεύνηση (από την JP Morgan) της αγοράς προκειμένου να εντοπιστεί ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές να μετάσχουν στο εγχείρημα, διερεύνηση που δεν είχε αποτέλεσμα. Τουτέστιν, και αυτό το υπογραμμίζουμε προς όσους έκαναν κριτική για το deal, μάλλον θα πρέπει να ανοίξουν σαμπάνιες στο ΥΠΟΙΚ και την κυβέρνηση που βρέθηκε η Thrivest (Μπάκος, Καυμμενάκης, Εξάρχου), να επενδύσει 200 και πλέον εκατομμύρια στο project.
-- Όμως, όπως σημείωσε η κ. Βρεττού «το ταξίδι τώρα ξεκινάει». Και εδώ έγκειται η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της συμφωνίας, ότι ένα μεγάλο πρόβλημα (Attica – Παγκρήτια) με τη συμφωνία μετασχηματίζεται σε μεγάλη ευκαιρία: οι δυο τράπεζες εξυγιαίνονται, συγχωνεύονται, ενισχύονται κεφαλαιακά και αποκτούν κρίσιμο μέγεθος ώστε να αποτελέσουν τον πέμπτο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, που θα ταρακουνήσει κάπως την αγορά.
-- Μένει να δούμε αν η μεγάλη αυτή ευκαιρία μετουσιωθεί σε πραγματικότητα που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην τραπεζική αγορά. Μέχρι τότε οι σχετικοί πανηγυρισμοί για τα ωφέλη σε τραπεζικό σύστημα - οικονομία λόγω της συμφωνίας είναι κάπως υπερβολικοί.
Οι βιαστικές αποκαλύψεις Πιτσιλή
Επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος»: Αρκετά έξυπνο το όνομα που δόθηκε στην επιχείρηση ελέγχων της ΑΑΔΕ και της ΕΛΑΣ για το κινεζικό κύκλωμα φοροδιαφυγής με τις παραποιημένες αποδείξεις. Συνδυάζει, όπως είναι προφανές, το χαρτί των αποδείξεων με τον δράκο που είναι το εθνικό σύμβολο της Κίνας. Κατά τα άλλα, όμως, δεν είναι πολύ εύκολο να γίνει κατανοητό γιατί ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έσπευσε να κάνει χθες ανακοινώσεις -και μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου- για αυτή την υπόθεση, παρότι και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι έρευνες δεν έχουν τελειώσει. Η ΑΑΔΕ, όπως είπε και ο κ. Πιτσιλής, δεν έχει ακόμη την πλήρη εικόνα του συνολικού ποσού που «έκρυψαν» οι υπεύθυνοι του κυκλώματος, ούτε βεβαίως εκτίμησε πόσοι είναι οι διαφυγόντες φόροι. Το μόνο που ειπώθηκε ήταν ότι εκδόθηκαν «πέτσινες» αποδείξεις αξίας 3 εκατ. ευρώ, όπου με έναν υπολογισμό -δεδομένου ότι έκρυβαν το 90% της αξίας- μιλάμε για ποσά της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ που δεν δηλώθηκαν. Εκτός από όλα αυτά και παρότι προφανώς πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση, ακόμη δεν έχουν γίνει συλλήψεις των φερόμενων ως εγκληματικών εγκεφάλων, ούτε άλλων μελών της οργάνωσης. Προς τι, λοιπόν, αυτή η βιασύνη του Διοικητή της ΑΑΔΕ να κάνει ανακοινώσεις; Ίσως ο ίδιος ξέρει καλύτερα, οι υπόλοιποι δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε.
-Η θητεία του κ. Πιτσιλή λήγει τον Ιανουάριο του 2025 και πιθανότατα δεν θα ανανεωθεί, αφού ήδη μετράει δύο θητείες στην ΑΑΔΕ. Ας ελπίσουμε μέχρι τότε να έχει τελειώσει η έρευνα και να μάθουμε πόσα έκλεψε το κύκλωμα και ποιοι κάθισαν στο σκαμνί.
Η συγχρονική κολύμβηση της Λαγκάρντ
Δημοσιογράφος θύμισε στην Κριστίν Λαγκάρντ -στην κατά τα άλλα μάλλον προβλέψιμη χθεσινή συνέντευξη Τύπου- τα χρόνια που ήταν αθλήτρια της συγχρονικής κολύμβησης. Όπως είπε ο δημοσιογράφος, σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες έχουμε την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν, αλλά στο Παρίσι η πολιτική κατάσταση δεν έχει συγχρονιστεί, αφού ακόμη δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Κάλεσε, λοιπόν, ως πρώην αθλήτρια της συγχρονικής κολύμβησης, την Κρ. Λαγκάρντ να σχολιάσει αυτή την έλλειψη συγχρονισμού. Η απάντησή της θα μπορούσε να ερμηνευτεί και σαν συμβουλή στον πρόεδρο Μακρόν. «Ο προπονητής μου στη συγχρονική κολύμβηση έλεγε ότι ή θα κολυμπήσεις, ή θα πνιγείς», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να κολυμπήσει κανείς. Δεν ήταν σαφές αν αυτή ήταν η συμβουλή της στον Μακρόν («συνέχισε να κολυμπάς, όσο δύσκολο και αν είναι»), αλλά πάντως δεν ακούγεται άσχημα ως συμβουλή για έναν πρόεδρο που βρίσκεται συνέχεια με τη μύτη κάτω από το νερό.
-- Αν ήταν Ελληνίδα, η κ. Λαγκάρντ ίσως να το έλεγε πιο απλά: «Σκάσε και κολύμπα»!
Γιατί ανησυχούν τα αφεντικά των ΠΑΕ
Η σύμπραξη Νοva -Cosmote στις τηλεοπτικές πλατφόρμες δίνει μια διέξοδο στους χιλιάδες συνδρομητές που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν και να πληρώνουν δύο συνδρομές το μήνα για να απολαμβάνουν τα αθλητικά γεγονότα. Παράλληλα, φέρνει σε δύσκολη θέση τους πειρατές που βλέπουν την παράνομη μπίζνα που έχουν στήσει να κινδυνεύει. Υπάρχουν και κάποιοι, όμως, που προβληματίζονται από τη συμμαχία αυτή. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες των ομάδων της SuperLeague, που στηρίζουν κάθε χρόνο μεγάλο μέρος του budget τους στα τηλεοπτικά δικαιώματα που εισπράττουν από τις δύο πλατφόρμες, Σήμερα, οκτώ ΠΑΕ της SuperLeague έχουν συμβόλαιο με την Cosmote και έξι με τη Nova. Ο ανταγωνισμός πάντα ήταν σκληρός μεταξύ των δύο καναλιών και οι προσφορές για να δελεάσουν τις ομάδες υψηλές. Τώρα, με τη συμφωνία, οι ιδιοκτήτες των ομάδων φοβούνται ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. Θεωρούν ότι η διαπραγματευτική τους ικανότητα μειώνεται, αφού οι δύο πλατφόρμες ουσιαστικά γίνονται μία και δεν θα έχουν κανένα λόγο οι εταιρείες να δίνουν ψηλές προσφορές. Από τις εταιρείες υποστηρίζουν πάντως ότι παραμένουν «αντίπαλοι» και πάντα ο καθένας τους θα προσπαθεί να διατηρεί τα υφιστάμενα συμβόλαια που έχει αλλά και να κερδίζει νέα από τον ανταγωνιστή.
-- Ο χρόνος θα δείξει πώς θα λειτουργήσει η συμμαχία αυτή και αν οι φόβοι των ιδιοκτητών των ΠΑΕ επιβεβαιωθούν.
Το αίνιγμα των πυρομαχικών
Προχωρά το σχέδιο της Διοίκησης των ΕΑΣ για οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου στον Υμηττό και σταμάτημα της παραγωγής μεταλλικών μερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδριάζει τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 το ΔΣ της εταιρείας με θέμα την εξεύρεση χώρων για ενοικίαση. Η εταιρεία αναζητά χώρο 750 τ.μ για να εγκατασταθούν τα γραφεία της που είναι στον Υμηττό και χώρους αποθήκευσης 6.000 τ.μ. για τα μηχανήματα του εργοστασίου του Υμηττού στην περιοχή της Μάνδρας, σε απόσταση 20 χλμ. από το εκεί εργοστάσιο της εταιρείας. Όπως μαθαίνουμε μάλιστα στην Μάνδρα θα πάνε σταδιακά και τα μηχανήματα που κατασκευάζουν τα πυρομαχικά για το αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T, το οποίο έχει κεντρικό ρόλο στην αεράμυνα της Ουκρανίας. Παράλληλα ξεκινά και διαδικασία εκποίησης εξοπλισμού του εργοστασίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Όσα ακούγονταν για μεταφορά των εγκαταστάσεων στο Λαύριο και χτίσιμο καινούργιων εγκαταστάσεων προφανώς και δεν ισχύουν. Αντίθετα όπως καταλαβαίνουμε με τον τρόπο αυτό η παραγωγή μεταλλικών μερών πυρομαχικών στην Ελλάδα σταματά. Πλέον, για τα πυρομαχικά που χρειάζονται ακόμα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τα μεταλλικά μέρη θα αγοράζονται από το εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα θα γίνεται μόνο η γόμωση.
-- Άραγε, σε υποθετικό σενάριο πολέμου, πώς ακριβώς θα εφοδιάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα απαραίτητα πυρομαχικά; Θα έχουμε τη γόμωση και θα ζητάμε τα μεταλλικά μέρη από τρίτες χώρες για να πολεμήσουμε;
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.