ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΤΧΣ.

Η εξαφάνιση Ξηρουχάκη, γκρίνιες στο υπ. Άμυνας και ταλαιπωρία δια χειρός Vinci

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ και το placement της Τρ. Πειραιώς, τα ακίνητα των εποπτευόμενων φορέων του υπ. Άμυνας, οι μέτοχοι της Ολυμπίας Οδού και η πασχαλινή ταλαιπωρία, ο ESM ως Ταμείο Άμυνας και ο φόρος ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες.

Μετά από ένα θεαματικό επικοινωνιακό μπαράζ, όπου ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, υπογράμμιζε την «πρωτοφανή επιτυχία για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα» της διάθεσης του πακέτου μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, τις τελευταίες εβδομάδες έχει εξαφανιστεί. Δυο είναι οι λόγοι της απόσυρσης του κ. Ξηρουχάκη από το προσκήνιο. Ο πρώτος είναι ότι στην κορύφωση των πανηγυρισμών του ήρθαν αρκετά μηνύματα, και από πολλές πλευρές, να χαλαρώσει λίγο, γιατί δηλώσεις του τύπου, «η επιτυχής στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί θεμέλιο για την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», παραήταν υπερβολικές και δεν έκαναν καλό, γενικώς και ειδικώς. Ο δεύτερος λόγος, και μάλλον πιο σημαντικός, είναι η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, που μετά την «πρωτοφανή επιτυχία» του ΤΧΣ η πορεία της μετά το placement δεν προσφέρεται για... πανηγυρισμούς. Από τη μέρα που το ΤΧΣ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του placement, στις 7 Μαρτίου, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς καταγράφει απώλειες κοντά στο -9%, ενώ την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης (όπως και ο τραπεζικός) αποκομίζει κέρδη +4% και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών. Συμβαίνουν αυτά βεβαίως στις αγορές ωστόσο φαίνεται πως αυτή η καθήλωση κάτω των 4 ευρώ (όπου πραγματοποιήθηκε το placement) οφείλεται και σε κάποιες κακές επιλογές. Όπως πιάνουν οι κεραίες της στήλης, υπήρξε μια απληστία από πλευράς ΤΧΣ επιλέγοντας να διαθέσει τις μετοχές στο υψηλότερο εύρος τιμών και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα άλλα ποιοτικά στοιχεία. Διότι τα πιο επιθετικά πονταρίσματα τα έκαναν αρκετά επιθετικά χαρτοφυλάκια, με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, που προσέβλεπαν σε ένα γρήγορο κέρδος. Το ΤΧΣ επέλεξε τις υψηλότερες τιμές, αποκλείοντας κάποια «βαριά» επενδυτικά ονόματα και παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές που είχαν προσφέρει τιμές χαμηλότερες των 4 ευρώ. Με λίγα λόγια, μπήκαν αρκετά πιο ευκαιριακά χαρτοφυλάκια που προχώρησαν γρήγορα σε πωλήσεις, δημιουργώντας μια αρνητική δυναμική. Μεγάλοι χαμένοι βέβαια οι εγχώριοι μικροεπενδυτές που ακόμα δεν έχουν «δει» τα λεφτά τους. Το ΤΧΣ θα μπορούσε να είναι λίγο πιο συντηρητικό και να επιλέξει τιμές που θα βοηθούσαν την πορεία της μετοχής μετά το placement.

-- Όπως εκτιμούν αναλυτές, είναι θέμα χρόνου η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να ξεπεράσει ξανά τα 4 ευρώ και όσοι μπήκαν στο placement δεν θα χάσουν. Το αντίθετο, η θεαματική ανάκαμψη της τράπεζας, η δυναμική ανάπτυξη και το ισχυρό business story που έχει «χτίσει» η διοίκηση θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των αποτιμήσεων. Σημειώνεται ότι από το 2023 μέχρι σήμερα η άνοδος της μετοχής της Τρ. Πειραιώς ξεπερνά το 170% αποτέλεσμα της ανάκαμψης και της επέκτασης της τράπεζας.


Η ταλαιπωρία των εκδρομών του Πάσχα και η VINCI

Ακόμα χειρότερα από αυτά που περιγράψαμε στη στήλη την Τετάρτη για την ταλαιπωρία των εκδρομέων του Πάσχα ήταν η κατάσταση, όπως μας μεταφέρουν. Η ταλαιπωρία της εξόδου, αλλά και της επιστροφής δεν έχει προηγούμενο και οι άνθρωποι της Ολυμπίας Οδού θα πρέπει να μελετήσουν σε βάθος τα γεγονότα και να αντλήσουν τα απαραίτητα διδάγματα, προκειμένου να μην επαναληφθεί τέτοια κατάσταση. Και επειδή γενικώς στη χώρα αντιμετωπίζουμε με κάποιο δέος τους μεγάλους ξένους επενδυτές, να πούμε ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ολυμπία Οδός, με 29,9% είναι ο γαλλικός κολοσσός VINCI CONCESSIONS S.A.S. , η οποία έχει την ευθύνη της διαχείρισης του έργου.

-- Στο σχήμα μετέχουν ακόμα με 19,1% η ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις, με 17% η γερμανική HOCHTIEF PPP SOLUTIONS GmbH, 17% η Άκτωρ Παραχωρήσεις και με 17% η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.


Μετασχηματίζεται σε Ταμείο Άμυνας ο ESM;

Την αποκάλυψη έκανε το politico και θα έχει τρομερό ενδιαφέρον αν επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με τη γνωστή ιστοσελίδα που έχει πολύ καλή πληροφόρηση στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει πρόταση των Γάλλων ώστε ο ESM, o Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, να μετασχηματιστεί σε Ταμείο Άμυνας της Ευρώπης. Πρόκειται για το μόνιμο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης που σήμερα έχει ως μοναδικό πελάτη την Ελλάδα, την οποία δάνεισε ώστε να εξέλθει η χώρα από την κρίση χρέους που αντιμετώπιζε. Επίσης, ο ESM χρηματοδοτεί και τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Προς το παρόν εισπράττει τα δάνεια που έχει δανείσει στην Ελλάδα. Ο ESM έχει μέγιστη δανειοδοτική ικανότητα πάνω από 400 δισ. ευρώ. Η μετατροπή του σε Ταμείο Αμυνας της ΕΕ θα γίνει αν αλλάξει το καταστατικό του. Ήδη, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν είχε προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης. Τώρα, το δημοσίευμα του Politico αλλάζει τα δεδομένα, αφού βάζει στο τραπέζι μια έτοιμη λύση. Η συζήτηση για την παραγωγή οπλικών συστημάτων εντός της ΕΕ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και από την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει πιο ανεξάρτητη στρατιωτικά από τις ΗΠΑ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι τράπεζες

Το κοινοβουλευτικό γεγονός του επόμενου διαστήματος θα είναι, αναμφίβολα, η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που αναμένεται στη Βουλή για την ακρίβεια. Την όλη διαδικασία έχει κινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα έχει καταθέσει και ένα νομοσχέδιο – πανάκεια (;) για την ακρίβεια και την ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων. Δύσκολα μπορεί κανείς να σχολιάσει τα ακραία αγορανομικά μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο ή τις μειώσεις στον ΦΠΑ που θα είχαν τεράστιο κόστος στον προϋπολογισμό (για τα καύσιμα, π,.χ., προτείνεται να μειωθεί από το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο).

-- Αρκετά χρόνια, όμως, μετά το περιβόητο «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες», έχει ενδιαφέρον η σύλληψη του ΣΥΡΙΖΑ για ένα «φόρο υπερκερδών» στις τράπεζες. Θα πάρουμε, λέει, τον μέσο όρο κερδών της τετραετίας 2019 – 2022, θα προσθέσουμε και 20% και ό,τι είναι παραπάνω θα το φορολογήσουμε με συντελεστή 90%. Ευτυχώς, κανένας στην αγορά δεν παίρνει στα σοβαρά τις προτάσεις ενός κόμματος που βλέπει με… κιάλια την εξουσία. Γιατί αν υπήρχε έστω και ελάχιστη πιθανότητα να εφαρμοστεί τέτοιο χαράτσι, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έβλεπαν επενδυτές ούτε με κιάλια.


Η ΔΥΠΑ και οι βασικές δουλειές

Ο δρ. Σπύρος Πρωτοψάλτης είναι τεχνοκράτης με λαμπρές σπουδές στην Αμερική, στη δημοσιογραφία, τις διεθνείς σχέσεις και τη δημόσια πολιτική και διοίκηση. Ως διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ανέλαβε να περάσει τον παλιό ΟΑΕΔ στον 21ο αιώνα και πολλές πρωτοβουλίες του, όπως οι Ημέρες Καριέρας, πήραν θετική δημοσιότητα και ίσως να φέρουν αποτελέσματα εκεί ακριβώς όπου υπήρχε και το σοβαρότερο πρόβλημα, στο ταίριασμα της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας. Ως εδώ, όλα καλά. Όμως, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι από τη λειτουργία της ΔΥΠΑ, γιατί, όπως λένε, το σύστημα έγκρισης και απόδοσης του εποχικού επιδόματος, από το οποίο περιμένουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες εκτός της τουριστικής σεζόν, βρίσκεται υπό κατάρρευση, με τις καθυστερήσεις να φτάνουν τους δύο ή τους τρεις μήνες. Καλή είναι η υψηλή πολιτική και οι φιλόδοξοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι, αλλά χρειάζεται να γίνονται σωστά και μερικές βασικές δουλειές.


Το υπ. Άμυνας και τα ακίνητα των άλλων

Γκρίνιες και αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το Κέντρο Καινοτομίας και, ειδικότερα, για την έδρα του ΕΛΚΑΚ. Όπως αναφέρεται στα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης, μέσω αυτού επιχειρείται ουσιαστικά να μπει «χέρι» από το υπουργείο στα ακίνητα των Μετοχικών Ταμείων και, ειδικότερα, του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, καθώς το συγκεκριμένο Μετοχικό Ταμείο είναι αυτό που έχει διαθέσιμα ακίνητα.  Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο: «Για τη στέγαση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας παραχωρείται, χωρίς αντάλλαγμα, χώρος ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή εποπτευόμενου από αυτό νομικού προσώπου». Αυτό που σημειώνεται από πολλούς σχολιαστές -απόστρατους, προφανώς- είναι ότι για την περιουσία των μετοχικών ταμείων αποφασίζουν αποκλειστικά και μόνο τα Διοικητικά τους Συμβούλια και όχι ο εκάστοτε υπουργός. Όπως σημειώνεται «αντίκειται στους ιδρυτικούς νόμους των Μετοχικών Ταμείων, να αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός για τη διάθεση της περιουσίας τους και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα». Μια λύση θα ήταν, όπως λένε πολλοί, να σταματήσει η διατύπωση του νομοσχεδίου στο «χώρος ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» και να αφεθούν στην… ησυχία τους τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα.


Νέα Υόρκη, η πόλη της λάμψης και του πλούτου

Ως κέντρο της Wall Street αλλά και πολλών άλλων θαυμάτων είναι μάλλον φυσικό η Νέα Υόρκη να κατατάσσεται στην κορυφαία θέση μεταξύ των πλουσιότερων πόλεων του κόσμου. Να διευκρινίσουμε ότι αυτό αφορά τον αριθμό των πλουσίων που ζουν στο «Μεγάλο Μήλο» και όχι στα οικονομικά του Δήμου της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η Νέα Υόρκη είναι ο τόπος κατοικίας 359.500 εκατομμυριούχων και 60 δισεκατομμυριούχων. Ο πλούτος της ελίτ της πόλης αυξήθηκε 48% την τελευταία 10ετία, με τη συνολική του αξία να ξεπερνά το επίπεδο των τριών τρισ. δολαρίων, δηλαδή είναι μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της Βραζιλίας, της Ιταλίας ή του Καναδά. Να σημειωθεί ακόμη ότι στις ΗΠΑ βρίσκονται οι 11 από τις 50 πλουσιότερες πόλεις του κόσμου.


Νέα απειλή για τις τιμές τροφίμων

Οι κακές καιρικές συνθήκες και ο πόλεμος απειλούν να διατηρήσουν τις παγκόσμιες προμήθειες σιταριού σε χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου να οδηγήσουν, εκ νέου, σε αύξηση της τιμής των τροφίμων. Από τις εκτεταμένες βροχές στην Ευρώπη, έως την ξηρασία στην Αυστραλία και φυσικά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σειρά πολύ δύσκολων προβλημάτων, τα οποία έχουν οδηγήσει τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μία 10ετία. Παρότι η παραγωγή της Μαύρης Θάλασσας ήταν υψηλή και ως εκ τούτου «μάζεψε» τις τιμές για το εμπόρευμα, οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια για το σιτάρι συνεχώς ενισχύονται και αρκετά funds μειώνουν τις short θέσεις τους, εκτιμώντας ότι αυτή η άνοδος δε θα διακοπεί, τουλάχιστον, στο εγγύς μέλλον. Οποιοδήποτε παρατεταμένο ράλι θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος του ψωμιού και των ζυμαρικών και να αναζωπυρώσει την πληθωριστική πίεση στις κεντρικές τράπεζες.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναφορά Μόντι στη Eurobank, η ώρα της Πειραιώς και η επιτάχυνση του «Ηρακλή»

Η μοναδική αναφορά του Ινδού πρωθυπουργού σε ιδιωτική εταιρία, το placement της Πειραιώς και η μεγάλη διαφορά από την Εθνική, η επιτάχυνση στις ανακτήσεις NPEs, ΟΤΕ και Nova, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Kasselakis-SYRIZA
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σουξέ Κασσελάκη σε επιχειρηματίες, τα calls της Τρ. Πειραιώς και η Viva

Η συνεστίαση που οργάνωσε fund manager με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι τριγμοί της αμεσοδημοκρατίας, πληροφορίες για πρόταση εξαγοράς της Intralot, το μήνυμα Ψάλτη στην Κύπρο, υπόνοιες σαμποτάζ στην Cosmote και οι τεράστιες αποκλίσεις στην αποτίμηση της Viva Wallet.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έκρηξη αισιοδοξίας Χρ. Μεγάλου, «βουτιά» τιμών στο ρεύμα και ο καφές Κασσελάκη

Το λίαν αισιόδοξο μήνυμα του επικεφαλής της Τρ. Πειραιώς σε πελάτες της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές στο ρεύμα, ο μοναχικός καφές του Στ. Κασσελάκη, το ρουσφέτι του Π. Παππά, ουρές επενδυτών στο Παρίσι και η δολιοφθορά στον ΑΔΜΗΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Κασσελάκης ως ιστορική αναγκαιότητα, οι δικηγόροι πάνε ταμείο και ισχυροί εκτός ΧΑ

Ο Δ. Τεμπονέρας και η ιστορική αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, γυρίζουν την πλάτη στο ΧΑ ισχυρές εταιρείες, το «δώστα όλα» του Γ. Φλωρίδη στους δικηγόρους, σήμερα το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς, ο Π. Χριστοδούλου στην Ελληνική και το retail bond της Autohellas.
Tsipras-Alexis-Solts-Olaf
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς για ΤΕΝΕΡΓ, τα 2,4 δισ. Μπουλούτα και ο γερμανοτσολιάς... Τσίπρας

Τα διαδοχικά επιχειρηματικά deal στον όμιλο Ελλάκτωρ, το δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς που ξεκλειδώνει το deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η αισιοδοξία των επιτελών των τραπεζών, η στροφή 180 μοιρών του Τσίπρα για τη Γερμανία και οι υπερβολές του ΤΧΣ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αγωνιώντας για τον Κ. Καραμανλή, η αποεπένδυση του ΤΧΣ και τα «ψεκασμένα» δισ.

Πως κατάφερε ο πρώην πρωθυπουργός να βγει αλώβητος από τη χρεοκοπία, η επιλογή συμβούλου για την αποεπένδυση στην Τρ. Πειραιώς, πού έχει σκαλώσει το deal για την Άκτωρ, οι «περίεργοι» υπολογισμοί του ΔΣΑ και η κρίση Πολάκη - ΣΥΡΙΖΑ.