ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Menelaos Myrillas/SOOC

Αμόκ με 8 δισ. για Πειραιώς, Μαρινάκης vs Μελισσανίδη και η στήριξη Κεραμέως

Ξεπέρασε τις 6 φορές η υπερκάλυψη του placement της Τρ. Πειραιώς την πρώτη μέρα, η μονομαχία Μαρινάκη - Μελισσανίδη για την Ελευθεροτυπία, το Μαξίμου στηρίζει Ν. Κεραμέως για τη διαρροή, τα δύο ΣΔΙΤ σε παράταση και το deal της Entersoft.

Ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις η ζήτηση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, με γνωστούς και μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού να πρωτοστατούν στο placement, πατώντας το… enter για την τοποθέτηση των εντολών τους ταυτόχρονα με την εκκίνηση της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες πρώτη ημέρα της τριήμερης δημόσιας προσφοράς, συγκεντρώθηκαν περίπου 8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε υπερκάλυψη του placement κατά 6 φορές! Είναι βέβαιο ότι η υπερκάλυψη θα είναι πολλές, πολλές φορές μεγαλύτερη για το σκέλος των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, καθώς οι προσφερόμενες μετοχές θα φτάσουν τα 60 εκατ. ευρώ (και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το επιπλέον 5% που θα διατεθεί θα διανεμηθεί με κατανομή ανάλογη αυτής του 22%).

-- Η περίπτωση της Τρ. Πειραιώς διέψευσε καθιερωμένους χρηματιστηριακούς κανόνες, που λένε ότι όταν περιμένει η αγορά μια διάθεση μεγάλου πακέτου μετοχών σε discount θα πρέπει να υπάρξει και μια πίεση στη μετοχή πριν τη διάθεση του πακέτου, αφού όλοι θα περιμένουν να αγοράσουν φθηνά από το placement. Αντίθετα με αυτόν τον κανόνα, η μετοχή της Πειραιώς έκανε ράλι πριν το placement και εκτινάχθηκε σε υψηλά τριετίας. Ακόμη και χθες, με το βιβλίο προσφορών ανοικτό, ήταν τέτοια η αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία της μετοχής, που οι αγοραστές έκαναν έντονα αισθητή την παρουσία τους και στο ταμπλό του ΧΑ, οδηγώντας τη μετοχή 5,82% υψηλότερα, στα 4,218 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 5,5% πάνω από την υψηλότερη τιμή του εύρους για το placement (4 ευρώ). Μάλιστα, η αξία των συναλλαγών ήταν εντυπωσιακά υψηλή, στα 23,3 εκατ. ευρώ.

-- Με μια στενά χρηματιστηριακή ερμηνεία, οι διαχειριστές κεφαλαίων που έσπευσαν να ζητήσουν μετοχές της Πειραιώς μπορεί να ειπωθεί ότι βλέπουν μπροστά μια σίγουρα κερδοφόρα τοποθέτηση. Η Jefferies, για παράδειγμα, έδωσε χθες τιμή – στόχο 5 ευρώ για τη μετοχή (πολύ κοντά στη λογιστική της αξία), κάτι που σημαίνει ότι, αν αγοράσει κάποιος ακόμη και στα 4 ευρώ (στο υψηλότερο σημείο του εύρους), έχει μπροστά του μια αρκετά… ζουμερή απόδοση της τάξεως του 20%.

-- Υπάρχει, όμως, και μια πιο ευρεία ερμηνεία της… λατρείας για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς: πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό turnaround story του ελληνικού τραπεζικού τομέα, μια μεγάλη επιτυχία που πιστώνεται στη διοίκηση Μεγάλου, όπου αξίζει να τοποθετηθεί όποιος θέλει να κεφαλαιοποιήσει την εξίσου εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.


Μονομαχία Μαρινάκη - Μελισσανίδη

Μια μονομαχία βγαλμένη από σκηνικό της άγριας δύσης θύμισε ο χθεσινός πλειστηριασμός για τα σήματα της ιστορικής Ελευθεροτυπίας (Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και enet.gr), με τους μονομάχους να τινάζουν την… μπάνκα στον αέρα. Αντιμέτωπες βρέθηκαν εταιρείες συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, του Δημήτρη Μελισσανίδη καθώς και μια εταιρεία κυπριακών συμφερόντων, αγνώστων λοιπών στοιχείων, με τις πληροφορίες της στήλης να φωτογραφίζουν τον Δημήτρη Μάρη, ιδιοκτήτη του news247.gr, ως τον άνθρωπο πίσω από την κυπριακή εταιρία. Όπως και να έχει, δόθηκε μια… αιματηρή μάχη. Σημείο εκκίνησης του πλειστηριασμού ήταν τα 378.666,64 ευρώ και για πολύ ώρα πήγαινε… ευρώ – ευρώ:. 400.000 προσέφερε η πλευρά Μαρινάκη - 400.001 ευρώ η πλευρά Μελισσανίδη, 450.000 ευρώ ο Μαρινάκης – 450.001 ευρώ ο Μελισσανίδης, 500.000 ευρώ ο Μαρινάκης – 500.001 ευρώ ο Μελισσανίδης… και πάει λέγοντας. Τα χτυπήματα ακολουθούσε με αξιώσεις και η κυπριακή εταιρεία, συμφερόντων πιθανότατα του Δ. Μάρη, μέχρι που τα προσφερόμενα ποσά ξεπέρασαν τα 3 εκατ. ευρώ! Μετά, Μαρινάκης – Μελισσανίδης κονταροχτυπήθηκαν με ένταση, με τον Δ. Μελισσανίδη να ακολουθεί μέχρι τα 7 εκατ. ευρώ. Όταν η προσφορά της Alter Ego ανήλθε στα 8,1 εκατ. ευρώ δεν υπήρξε αντίδραση, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να αποκτά τους τρεις τίτλους.

-- Οι πρώην εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας, δεν πίστευαν στα μάτια και στα αυτιά τους, καθώς με το εισπραχθέν τίμημα θα καταβληθούν χρωστούμενα στους εργαζομένους. Πολλοί απόρησαν με αυτή τη φρενίτιδα των προσφορών και δεν είναι λίγοι που την απέδωσαν στην γνωστή κόντρα των δύο αντρών με πιο εμφανή την ποδοσφαιρική.  

-- Πάντως, ο Β. Μαρινάκης δεν φαίνεται πιθανό να έδωσε 8 εκατ. μόνο για να καπαρώσει τους τίτλους της ιστορικής εφημερίδας. Αρκετοί εκτιμούν ότι η κίνηση θα έχει και (εκδοτική) συνέχεια... 


Στήριξη σε Ν. Κεραμέως από Μέγαρο Μαξίμου

Κάλυψη στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως προσέφερε το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με την υπόθεση της διαρροής προσωπικών στοιχείων Ελλήνων εκλογέων που ζουν και εργάζονται στο  εξωτερικό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ενδεχόμενη διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Ελλήνων του εξωτερικού μετά από email που απέστειλε η ευρωβουλευτής Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «δεν υφίσταται καμία διαρροή δεδομένων. Η νομοθεσία, η οποία υφίσταται είναι εξαιρετικά αυστηρή και έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα. Το υπουργείο Εσωτερικών, από την ενημέρωση την οποία έχουμε, δεν έχει δώσει τον οποιοδήποτε κατάλογο. Και ούτε θα μπορούσε να δώσει ένα σχετικό κατάλογο, διότι αυτός ο ηλεκτρονικός κατάλογος είναι ενεργός και διαρκής. Κανένας απολύτως κατάλογος δεν έχει δοθεί σε υποψηφίους. Για να καταλήξω, δεν υπάρχει καμία απολύτως ρωγμή στην ακεραιότητα της επιστολικής ψήφου», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

-- Το ζήτημα βέβαια δεν είναι τι πιστεύει ή δηλώνει ο καλός υπουργός, αλλά το κατά πόσο κρούσματα σαν αυτό της κ. Ασημακοπούλου μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των εκλογέων και να τορπιλίσουν την επιστολική ψήφο.

-- Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο μπρίφινγκ, πρόταξε την αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο, ως γνωστόν, έχει ισχυριστεί εξαρχής ότι δεν δίνει σε τρίτους προσωπικά στοιχεία πολιτών, όπως είναι οι διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Με τον τρόπο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε ότι το Μαξίμου θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή της κυβέρνησης σε χειρισμούς της ευρωβουλευτή, που είναι πιθανόν να αντιβαίνουν τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Το δεύτερο που είπε ήταν ότι για την υπόθεση διενεργεί έρευνα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 

-- Όλα αυτά βέβαια δεν απαντούν στις πολλές και επώνυμες καταγγελίες Ελλήνων του εξωτερικού που έλαβαν το newsletter της κ. Ασημακοπούλου: πώς έφτασαν τα στοιχεία τους στα χέρια της; Διότι το μόνο κοινό σημείο όλων αυτών των πολιτών που ζουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης είναι ότι είχαν γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων εξωτερικού προκειμένου να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους στις περσινές βουλευτικές εκλογές.


Τα δύο οδικά ΣΔΙΤ που πάνε παράταση

Μικρή παράταση έδωσε το υπουργείο Υποδομών σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος, Άβαξ και Intrakat για να υποβάλουν τους φακέλους συμμετοχής στον ανταγωνιστικό διάλογο για τα δύο οδικά ΣΔΙΤ της Βόρειας Ελλάδας. Η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση της σύνδεσης Μαυροβούνι – Έδεσσα, μαζί με τις παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας και του άξονα Δράμας – Αμφίπολης, συνολικού προϋπολογισμού που φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ, θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των επενδυτών, ώστε να διαμορφώσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και τις χρηματοοικονομικές παραμέτρους. Οι τέσσερις «κοινοί» διεκδικητές έχουν περιθώριο ως τις 19 και 20 Μαρτίου για να καταθέσουν τους φακέλους τους.

-- Η αξία και των δύο έργων για τις εξαγωγές της χώρας είναι πολύ μεγάλη. Ο πρώτος διασχίζει την Πέλλα, που αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγωγικά κέντρα νωπών φρούτων και λαχανικών της χώρας. Αντίστοιχα, από τα 15 λατομεία της Δράμας ξεκινούν κάθε χρόνο πάνω από 50 χιλιάδες δρομολόγια φορτηγών, που αντιστοιχούν σε 1.250.000 τόνους λευκού μαρμάρου. Αντίστοιχα, από τα 15 λατομεία της Δράμας ξεκινούν κάθε χρόνο πάνω από 50 χιλιάδες δρομολόγια φορτηγών, που αντιστοιχούν σε 1.250.000 τόνους λευκού μαρμάρου.


Το deal εξαγοράς της Entersoft

Το deal για την εξαγορά του 53,73% της  Entersoft μαζί με τη δημόσια πρόταση (8 ευρώ ανά μετοχή) θα ανέλθει στα 240 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 19 φορές τα EBITDA του 2023. Για να προσφέρει κάποιος ένα τέτοιο τίμημα, το λιγότερο που μπορεί να υπολογίζει είναι ότι σε τρία με τέσσερα χρόνια η εταιρεία θα έχει διπλάσια μεγέθη. Ένα δύσκολο στοίχημα, με δεδομένο ότι στο business software υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός, μεταξύ αυτών και από διεθνείς όμιλους (SAP, Microsoft κ.α.).

-- Ενδιαφέρον έχει το σχήμα των αγοραστών. Είναι η Olympia Group του Πάνο Γερμανού και η Imker Capital. Οι δύο αυτοί όμιλοι είναι μέτοχοι και στη Softone, την άλλη μεγάλη εταιρεία στο business software. Εκεί ο όμιλος Οlympia ελέγχει το 33%, το fund το 42% ενώ σημαντικό ποσοστό κατέχει και ο κ. Αντώνης Κυριαζής. Με την τιμή της δημόσιας προσφοράς στα 8 ευρώ, όλα δείχνουν ότι οι νέοι μέτοχοι επιθυμούν να «σηκώσουν» όλη την εταιρεία και να τη βγάλουν από το ταμπλό.

-- Όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις που το τίμημα είναι σε premium σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή (όταν ανακοινώθηκε το deal) όλος ο κλάδος επωφελείται. Χαρακτηριστικά, χθες η Ύλιδα έκλεισε με κέρδη 9,29%, η Real Consulting με κέρδη 7,29% και η Profile με κέρδη 6,21%.


Τα δισ. για την άμυνα

Ένα σχέδιο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θα παρουσιάσει σήμερα ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, που τόνισε χθες ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει παράδειγμα και να περάσει σε κατάσταση πολεμικής οικονομίας. Σε πρώτη φάση, θα προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού για τον συντονισμό της αμυντικής βιομηχανίας, με ένα κόστος 1,5 δισ. ευρώ, όμως το σχέδιο του Γάλλου αξιωματούχου είναι να στηθεί κάτι σαν Ταμείο Ανάκαμψης για τον τομέα της άμυνας. Ένας μηχανισμός με πολλά διαθέσιμα κεφάλαια, της τάξεως των 100 δισ., ο οποίος θα προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης.

-- Πώς τοποθετείται η Ελλάδα απέναντι σε όλες αυτές τις εντυπωσιακές αλλαγές, που βεβαίως αποτελούν την απάντηση της Ευρώπης στην επιθετικότητα της Ρωσίας του Πούτιν; Δυστυχώς, ενώ δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες για την εθνική αμυντική βιομηχανία, δύσκολα μπορεί κανείς να δει πώς θα αξιοποιηθούν. Προϋπόθεση για να αξιοποιηθούν είναι να έχει μια χώρα λειτουργική αμυντική βιομηχανία που θα υποδεχτεί τις επενδύσεις, αλλά η ΕΑΒ και τα ΕΑΣ είναι σε κατάσταση αποδιάρθρωσης -για να μην πούμε και κάτι χειρότερο- ενώ δεν φαίνεται υπάρχει μεγάλη βιασύνη στην κυβέρνηση για την εξυγίανσή τους. Με άλλα λόγια, κινδυνεύουμε κάποια στιγμή να αρχίσει να βρέχει δισεκατομμύρια στην Ευρώπη για την αμυντική βιομηχανία και εμείς να κρατάμε ομπρέλα.


Το νέο δελτίο της ΤτΕ

Υπήρχε μια έλλειψη, έως τώρα, στο ενημερωτικό υλικό που παράγουν οι οικονομικοί θεσμοί τη χώρας για την πληροφόρηση όσων βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν με μια γρήγορη ματιά να καταλάβουν πού ακριβώς βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Αυτό το κενό έσπευσε να καλύψει η Τράπεζα της Ελλάδος. Δημιούργησε το “Note on the Greek economy” (δείτε το εδώ) που ενημερώνει περιεκτικά στα αγγλικά για όλες τις εξελίξεις στην εθνική οικονομία, ενσωματώνοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Το πρώτο σημείωμα έχει έκταση 57 σελίδων, αλλά δεν είναι τόσο «βαρύ» όσο μοιάζει. Διατρέχει με λιτά σημειώματα και πολλούς πίνακες και γραφήματα όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε όποιος θέλει γρήγορα να καταλάβει τι συμβαίνει να μπορεί να έχει μια αρκετά πλήρη εικόνα σε σύντομο χρόνο. Το σημείωμα θα εκδίδεται στο εξής πριν από κάθε συνεδρίαση του  Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή μια φορά τον μήνα.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η θεία από τη Νιγηρία, εσωτερική πίεση στη ΝΔ και οι αλλαγές στο ΔΣ της Πειραιώς

Το κομπόδεμα του Γ. Παπαντωνίου από τη Νιγηρία, η διαγραφή Σαλμά και οι κινήσεις Καραμανλή - Σαμαρά, μια διακεκριμένη Ιταλίδα στην Πειραιώς, η νέα εταιρεία πυρομαχικών της ONEX και το ρομπότ στο Κτηματολόγιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 5 δισ. της Πειραιώς, τα δικαστήρια των ΕΛΠΕ, ο φορέας ακινήτων και ο Ηρακλής

Το ταμπλό μίλησε για το placement, τα ΕΛΠΕ ψάχνουν το δίκιο τους στα δικαστήρια, δεν τσουλάει ο φορέας ακινήτων, η κριτική για το στέλεχος της ΝΔ στην Κεφαλαιαγορά και οι ηρωικές ιστορίες Π. Παυλόπουλου από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.
John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Πόλσον αγοράζει Πειραιώς – Ελλάδα, η Viohalco επενδύει και η κρατική αφασία

Ο Τζ. Πόλσον στάζει μέλι για Τρ. Πειραιώς, κυβέρνηση και ελληνική οικονομία, οι ενεργειακές επενδύσεις του ομίλου Viohalco, οι φήμες για retail bond από Autohellas και τα νέα εγκληματικά περιστατικά που εκθέτουν Αστυνομία και Κράτος.
Stassis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού κολλάνε τα μερίσματα, το deal της ΔΕΗ και η αναμονή για... αγανακτισμένους

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ δεν έχουν ανάψει «πράσινο» για μερίσματα από τις τράπεζες, πώς η ΔΕΗ κλείνει το deal στη Ρουμανία παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η επιστολή Χρ. Μεγάλου, οι κινητοποιήσεις που θυμίζουν εποχές μνημονίων και η κατάρρευση της Tupperware.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αποκαθήλωση Μέρκελ, το λάθος με τον λιγνίτη και τo business plan της Πειραιώς

Το λάθος που έκανε τη Γερμανία όμηρο του Κρεμλίνου, πώς αποδείχτηκε βιαστική η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση, η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, το ιστορικό business plan της Τρ. Πειραιώς και η μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ στην πράσινη ενέργεια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εν αναμονή της «προσγείωσης» της Τρ. Πειραιώς και τα ΕΛΠΕ χωρίς «Πετρέλαια»

Πώς o Κυρ. Πιερρακάκης και το Δημόσιο νίκησαν τη γραφειοκρατία που δεν κατάφερναν να ελέγξουν οι τράπεζες, πώς θα υποδεχθεί η αγορά τις νέες μετοχές της Τρ. Πειραιώς και γιατί τα ΕΛΠΕ ψάχνουν επωνυμία χωρίς «Πετρέλαια».