Με λυμένες τις δημιουργικές δυνάμεις και ξεμπλοκαρισμένο προφίλ ξεκίνησε η νέα εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας το πόσο κομβική για όλη την αγορά είναι η διαδικασία του placement της Πειραιώς Financial, που ξεκίνησε χθες και ήδη έχει πετύχει πολύ σημαντική υπερκάλυψη. Πρόκειται για μια κομβική εξέλιξη για όλη τη χρηματιστηριακή αγορά αλλά και την ελληνική οικονομία ευρύτερα, καθώς ο κλάδος - ναυαρχίδα επανέρχεται πλέον για τα καλά στην κανονικότητα, φεύγοντας από την ομπρέλα του Δημοσίου.
Με φόντο τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και το deal για την Entersoft που έδωσε ευρύτερη ώθηση στον κλάδο πληροφορικής και ανανέωσε τις προσδοκίες για επιχειρηματικές συμφωνίες σε πολλούς κλάδους, χθες ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε όλη την ημέρα σε θετική τροχιά και σταθερά πάνω από το όριο των 1.425 μονάδων, δηλαδή όλη την ημέρα διαπραγματεύτηκε σε υψηλά 13 ετών, κλείνοντας στο φινάλε στις 1.434,87 μονάδες με άνοδο 0,85%. Πλέον, ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο κοντά στο 11% από την αρχή του χρόνου, o FTSE 25 είναι στο +11,79%, ο Mid Cap στο +8,80%, ενώ όπως προαναφέρθηκε ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 19,32%.
Ο τραπεζικός κλάδος πέρασε δια πυρός και σιδήρου όλη τη δεκαετία του 2010, με αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις, συμπαρασύροντας και το χρηματιστήριο σε χαμηλά 34 ετών και στα επίπεδα των 420 μονάδων που βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης το Φεβρουάριο του 2016, αλλά και στις 469,55 μονάδες μέσα στη «φωτιά» του Covid-19, στις 17 Μαρτίου 2020.
Είναι ο κλάδος που οριοθετεί κατά τον μέγιστο βαθμό το momentum της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία είναι μια τραπεζοκεντρική αγορά, όπως και τραπεζοκεντρική είναι η ελληνική οικονομία. Πλέον, μετά το επιτυχημένο placement της Εθνικής, την πώληση του 9% της Alpha Bank στον ιταλικό κολοσσό UniCredit,, αλλά και τη διαδικασία που τώρα «τρέχει» στην Πειραιώς Financial, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος είναι ξανά δυνατός και ικανός να… τραβήξει το χρηματιστήριο προς πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Τα δισεκατομμύρια που προσφέρουν ξένοι επενδυτές για τις μετοχές της Τρ. Πειραιώς αποτελούν μια πολύ σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, που έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια (σε όρους τιμής προς λογιστική αξία) και είναι ευθέως συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες των τραπεζών της ευρωζώνης.
Συγκρίσεις αποτιμήσεων και τιμών με το παρελθόν δεν μπορούν να γίνουν, ενώ θυμίζουμε πως ο κλάδος από τις 15 και πλέον εισηγμένες που είχε κάποτε, πλέον αποτελείται μόλις από τέσσερις συστημικές, την Τράπεζα Ελλάδος, την Attica Bank και την Optima Bank.
Παρά την άνοδο άνω του 65% που έκανε ο τραπεζικός κλάδος το 2023, φέτος ήδη ενισχύεται σε ποσοστό 19,32%, αποτελώντας και φέτος τον κεντρικό καταλύτη ανόδου της αγοράς. Εγχώριοι αλλά και διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να δίνουν πολύ υψηλότερες από τα σημερινά επίπεδα τιμές – στόχους, δείχνοντας τα τεράστια περιθώρια περαιτέρω ανόδου που υπάρχουν, ενώ και οι συγκρίσεις με τις αντίστοιχες διεθνείς τραπεζικές μετοχές, δείχνουν την ελκυστικότητα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.
Θυμίζουμε πως η ελληνική αγορά έχασε το υπερδεκαετές bull market των διεθνών αγορών καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών από το 2010 έως πρόπερσι, ενώ μέσα σε αυτά τα 14 χρόνια, μόνο σε δύο χρονιές, το 2019 όταν κέρδισε 50% και πέρυσι που ενισχύθηκε κατά 39,09%, το Χ.Α. υπερκέρασε την άνοδο των ξένων δεικτών.
Η κινητικότητα στα deals
Την ίδια ώρα, στην ελληνική αγορά υπάρχει ένα πολύ γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον που έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει το momentum, μέσα από deals και κυοφορία νέων εξαγορών, συνεργασιών και συγχωνεύσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες η αγορά υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την ανακοίνωση εξαγοράς του 53,73% της εταιρείας Entersoft από το Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού στα 8 ευρώ ανά μετοχή, με τον τίτλο της εταιρείας πληροφορικής να κλειδώνει στα 8 ευρώ με άνοδο 6,38% και τζίρο 21,4 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος του Π. Γερμανού κάνει άλλο ένα «χτύπημα» εξαγοράς, που προστίθεται στα δεκάδες που οι εταιρείες συμφερόντων του έχουν υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια, είτε στον κλάδο της τεχνολογίας (μέσω της SoftOne), είτε στον κλάδο της ενέργειας (μέσω της Sunlight), είτε στο λιανικό εμπόριο (μέσω της Public).
Πρόκειται για deal που επιβεβαιώνει την πολύ μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει στον κλάδο της πληροφορικής όπου τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολλά, οπότε απαιτούνται μεγαλύτερα και πιο ισχυρά σχήματα. Ο όμιλος Π. Γερμανού διαθέτει τον εξαιρετικό όμιλο πληροφορικής SoftOne, που με αλλεπάλληλες εξαγορές όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει καταστεί μια κορυφαία εταιρεία πληροφορικής στη χώρα μας, με πολλές δουλειές και στο εξωτερικό, ενώ απασχολεί πάνω από 450 στελέχη και επιστήμονες πληροφορικής.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στον κλάδο της πληροφορικής έχουν γίνει πάνω από τριάντα μικρότερα ή μεγαλύτερα deals, με τα υπάρχοντα σχήματα να ενισχύουν το αποτύπωμά τους. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ανακοίνωση του deal χθες, έφερε σημαντική αφύπνιση και άνοδο σχεδόν σε όλες τις μετοχές του ευρύτερου κλάδου της πληροφορικής και της τεχνολογίας.
Μετοχές όπως Profile Software, Epsilon Net, Real Consulting, Ίλυδα, Quality & Reliability και Space Hellas κινήθηκαν ανοδικά με ανεβασμένους όγκους. Πάντως, γενικά στην Ελλάδα ο κλάδος της τεχνολογίας και της πληροφοριής υποεκπροσωπείται στο χρηματιστήριο και αντιθέτως με διεθνείς αγορές, έχει πολύ μικρή συνδρομή στον επηρεασμό του Γενικού Δείκτη αλλά και του momentum ευρύτερα της αγοράς.
Το αδιέξοδο του κλάδου μετά το 2000, τα πολλαπλά «κανόνια» και οι χρεοκοπίες εταιρειών όπως Altec, Πουλιάδης & Συνεργάτες, Microland, Datamedia, Informatics, Multirama, Avenir (πρώην Ζήνων), Μάρακ, Emfasis Πληροφορική, Hitech, Ηπειρωτική Software, Intersonic, Compucon και Despec Πολυμέσα) άνοιξαν μεγάλη πληγή στην αγορά, καθώς όλες ήταν εισηγμένες.
Πλέον, η νέα αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα φαίνεται πως έχει στηθεί σε πιο σταθερές βάσεις σε σχέση με το παρελθόν, ενώ τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης λειτουργούν ως επιταχυντής για τη δημιουργία είτε ισχυρότερων σχημάτων, είτε συνεργασιών σε επιχειρησιακό επίπεδο.