Μπορεί το 2023 ο τομέας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας να «σημαδεύτηκε» από το επιτυχημένο deal της Intracom Defense με την ισραηλινή IAI, ωστόσο όπως όλα δείχνουν ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν έχει αποφασίσει να αποχωρήσει τόσο εύκολα από τον αμυντικό κλάδο, αφού από τον Φεβρουάριο του 2023, μήνες πριν την πώληση της IDE ίδρυσε μία νέα εταιρεία την Intracom Aviation.
Την ίδρυση της Intracom Aviation ανακοίνωσε η Intracom Holdings τον Φεβρουάριο του 2023 και ιδρυτές μέτοχοι είναι η Intracom Ventures κατά ποσοστό 51% και η Intracom Defense με ποσοστό 49%. Δεδομένου ότι η IDE ελέγχεται πλέον από τους Ισραηλινούς, είναι σαφές ότι η Aviation δημιουργεί ένα νέο πεδίο συνεργασίας του ομίλου Κόκκαλη και της IAI.
Η νέα εταιρεία έχει ως βασικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών τροποποίησης, επισκευής, συντήρησης και μετατροπής αεροπλάνων, ελικοπτέρων και εν γένει αεροσκαφών, την παροχή υπηρεσιών αεροπορικών εφαρμογών πάσης φύσεως, και τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, οποιοσδήποτε φύσεως με σκοπό την ανάληψη των παραπάνω έργων.
Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 550.000 ευρώ και πρόεδρος του ΔΣ της Intracom Aviation είναι ο Κων. Κόκκαλης, αντιπρόεδρος ο Γεωργ. Τρουλλινός, διευθύνων σύμβουλος ο Χρήστος Τσιάλτας και μέλος του ΔΣ ο Κωνστ. Νικολετόπουλος.
Όπως όλα δείχνουν τα σχέδια της Intracom Holdings στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας δεν σταμάτησαν με την πώληση της IDE, παρά την πικρία που εξέφρασε ο Σωκράτης Κόκκαλης ότι δεν στηρίχθηκε από την ελληνική πολιτεία παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια σύγχρονη και πρωτοπόρα αμυντική βιομηχανία.
Μάλιστα αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η ενασχόληση της νέας εταιρείας Intracom Aviation με έργα όπως είναι η επισκευή, συντήρηση και μετατροπή αεροσκαφών και ελικοπτέρων τόσο πολιτικών όσο και πολεμικών.
Το BD επικοινώνησε με την νέα εταιρεία προκειμένου να μάθουμε αν σκοπεύει να ασχοληθεί με την συντήρηση πολεμικών αεροσκαφών, έναν τομέα που έχει ανάγκη άμεσα η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο από την εταιρεία προτίμησαν να κρατήσουν τα «χαρτιά» τους κλειστά, καθώς τα σχέδιά τους μέχρι στιγμής είναι μη ανακοινώσιμα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας στη συντήρηση των αεροσκαφών της ειδικά στα μεταγωγικά C-130 είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς η κατάσταση στην ΕΑΒ έχει γίνει κάτι παραπάνω από νοσηρή και η συντήρηση των μεταγωγικών προχωράει με ρυθμούς …χελώνας. Με αποτέλεσμα να έχει μείνει πίσω ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα και να αναζητούνται λύσεις κυριολεκτικά ανά τον κόσμο από την Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να εξασφαλιστούν διαθεσιμότητες.
Η πώληση της IDE στην IAI
Θυμίζουμε ότι ένα ιστορικό deal για την ελληνική αμυντική βιομηχανία έκλεισε στο πλαίσιο της φετινής αμυντικής έκθεσης DEFEA 2023. Η μεγαλύτερη, ιδιωτική αμυντική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας της χώρας η Intracom Defense (IDE) άνοιξε μία καινούργια σελίδα στην ιστορία της με την είσοδο σε αυτήν του κρατικού αμυντικού κολοσσού του Ισραήλ.
«Η επιτυχία της IDE είναι αποτέλεσμα 40 χρόνων επένδυσης τόσο κεφαλαίων όσο και ανθρώπινων προσπαθειών με επιμονή και ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες. Είμαστε υπερήφανοι που σήμερα συμμετέχουμε στην ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και των συνολικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ», είχε πει ο Σωκράτης Κόκκαλης μετά τις υπογραφές.
Και όπως όλα δείχνουν η IDE συνεχίζει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αμυντική βιομηχανία και να επεκτείνει τις συνεργασίες που είχε με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Έτσι, μόλις πριν μερικές ημέρες η IDE ανακοίνωσε τα πέντε νέα έργα στα οποία συμμετέχει και επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας - ΕDF 2022 (European Defense Fund).
Τα συγκεκριμένα πέντε νέα έργα αφορούν σε στρατηγικούς τομείς προϊόντων και τεχνολογίας της εταιρείας, όπου η IDE έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορεί να συμβάλει σημαντικά με τις τεχνολογίες, τις γνώσεις και την εμπειρία της. Αυτή η νέα επιτυχία της IDE επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη διεθνή δυναμική και αξιοπιστία της εταιρείας και αποτελεί συνέχεια των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν ήδη επιτευχθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων EDF.
Σημαντικότατη συνεργασία είναι αυτή της IDE με την γερμανική Diehl Defence για το αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T ένα όπλο που έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία. Η IDE ανακοίνωσε έναν νέο τομέα συνεργασίας με την DIEHL DEFENCE μετά την επιλογή του WiSPR evolution της IDE ως το κύριο σύστημα Τακτικών Επικοινωνιών και Πληροφοριών για μεταφορά φωνής και δεδομένων στις Μονάδες Αεράμυνας Εδάφους IRIS-T Ground Based Air Defense (GBAD) της DIEHL.
Επίσης τον προηγούμενο μήνα η IDE ανακοίνωσε την ανάθεση νέου έργου από τη Raytheon Technologies, για την παραγωγή ηλεκτρονικών μονάδων στο πλαίσιο υποστήριξης και συντήρησης του αντιπυραυλικού συστήματος επιφανείας-αέρος RAM (Rolling Airframe Missile).
Η νέα σύμβαση, ύψους 4,16 εκατ. δολαρίων, αποτελεί επέκταση της μακροχρόνιας επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών και εδραιώνει τη θέση της IDE ως βασικού προμηθευτή στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της Raytheon Technologies.