ΓΔ: 2247.69 1.28% Τζίρος: 314.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ερείπια στη Γάζα
Κατεστραμμένα κτίρια και καπνός στη Λωρίδα της Γάζας, με θέα τη θάλασσα.

Γάζα: Επιστροφή Παλαιστινίων σε σπίτια λόγω εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Γάζα, εκμεταλλευόμενοι την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, μετά από συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν προς τον βορρά, διασχίζοντας τον παραλιακό οδικό άξονα της Γάζας, με στόχο να επιστρέψουν στα εγκαταλειμμένα σπίτια τους. Η μαζική αυτή μετακίνηση πραγματοποιείται καθώς η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται να τηρείται, σύμφωνα με διεθνείς πηγές.

Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί, εφαρμόζοντας την πρώτη φάση της συμφωνίας που επετεύχθη αυτή την εβδομάδα με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Η εν λόγω συμφωνία αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα και έχει αφήσει μεγάλο μέρος της Γάζας κατεστραμμένο.

Πολλοί Παλαιστίνιοι εκφράζουν ανακούφιση για τη διακοπή των εχθροπραξιών και ελπίζουν σε μια νέα αρχή. Η αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα κυριαρχεί ανάμεσα σε όσους προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μετά την αναδιάταξη των ισραηλινών δυνάμεων, η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει ομήρους εντός 72 ωρών, όπως ορίζει η συμφωνία. Οι συγγενείς των ομήρων παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, ενώ το Ισραήλ θα απελευθερώσει 250 Παλαιστίνιους που εκτίουν ποινές κάθειρξης και 1.700 κρατούμενους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες φορτηγά με τρόφιμα και ιατρική βοήθεια αναμένεται να φτάνουν καθημερινά στη Γάζα, ενισχύοντας τις προσπάθειες ανθρωπιστικής στήριξης.

Αβεβαιότητα για τη διαρκή ειρήνη

Παρά τη συμφωνία, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα εάν η εκεχειρία και η ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων θα οδηγήσουν σε διαρκή ειρήνη, όπως προβλέπει το σχέδιο 20 σημείων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Βασικές πτυχές του σχεδίου, όπως η μελλοντική διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας και το μέλλον της Χαμάς, δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί, σημειώνοντας πως έχουν όλοι κουραστεί από τις μάχες. Επεσήμανε επίσης πως υπάρχει συναίνεση για τα επόμενα βήματα, αν και παραδέχθηκε ότι απομένουν λεπτομέρειες προς επίλυση.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου έχει προκαλέσει ανακούφιση τόσο σε Ισραηλινούς όσο και σε Παλαιστινίους. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, περισσότεροι από 67.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους, ενώ η επιστροφή των τελευταίων ομήρων αποτελεί βασικό στοιχείο της συμφωνίας.

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 σε ισραηλινές κοινότητες, στρατιωτικές βάσεις και μουσικό φεστιβάλ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, και την απαγωγή 251 ομήρων.

Ο πρόεδρος Τραμπ προγραμματίζει να επισκεφθεί το Ισραήλ και την Αίγυπτο τη Δευτέρα, όπου θα εκφωνήσει ομιλία στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή, καθώς θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που το πράττει μετά τον Τζορτζ Μπους το 2008. Επιπλέον, αναμένεται να συναντήσει και άλλους διεθνείς ηγέτες στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έξι μαχητές σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως σκότωσε έξι μαχητές στη νότια Γάζα, αναθεωρώντας τον απολογισμό σύγκρουσης και κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας. Πάνω στους μαχητές βρέθηκαν διάφορα όπλα.
Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Αντι-Χαμάς οργάνωση ανέλαβε δολοφονία αστυνομικού στη Χαν Γιούνις

Παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για δολοφονία υψηλόβαθμου αστυνομικού της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, με τη Χαμάς να κατηγορεί «συνεργάτες του Ισραήλ» για την επίθεση.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Δεν επιτρέπει είσοδο ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα παρά την εκεχειρία

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενημέρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα χωρίς συνοδεία, παρά την εκεχειρία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες ζητά από το Ισραήλ να άρει την απαγόρευση ΜΚΟ στη Γάζα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Ισραήλ να ανακαλέσει την απαγόρευση πρόσβασης διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Γάζα, εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για τον κίνδυνο να πληγεί η ανθρωπιστική βοήθεια μετά την ανακοίνωση Ισραήλ.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Διαμαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την απαγόρευση 37 ΜΚΟ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατακρίνουν την απαγόρευση πρόσβασής τους στη Γάζα από το Ισραήλ, που ζητά λίστες με τα στοιχεία των Παλαιστίνιων υπαλλήλων τους. Την απόφαση αυτή επηρεάζονται συνολικά 37 ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Το κτίριο της Κνεσέτ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: 37 ΜΚΟ αποκλείονται από τη Γάζα, επιβεβαιώνει το υπουργείο Διασποράς

Το Ισραήλ ανέστειλε την είσοδο 37 διεθνών ΜΚΟ στη Γάζα, καθώς δεν υπέβαλαν λίστες προσωπικού, σύμφωνα με νέους κανόνες. Υπάρχουν φόβοι για νέες καθυστερήσεις στη βοήθεια, ενώ το παλαιστινιακό έδαφος αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις.