Την περασμένη Παρασκευή, η κοινοπραξία Vinci -Mυτιληναίος -ο επιλαχών επενδυτής για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού- προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ζητώντας την αναστολή της διαδικασίας ολοκλήρωσης του διαγωνισμού που «έτρεξε» το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλείται θέματα εταιρικής διακυβέρνησης που δεν έχουν ακολουθηθεί από την πλευρά του πλειοδότη του διαγωνισμού, δηλαδή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ειδικότερα, η κοινοπραξία των Γάλλων μαζι με τον Έλληνα εταίρο τους εντόπισαν στο φάκελο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ότι τα ίδια κεφάλαια της συμμετοχής, περίπου 1,1 δισ. -τα υπόλοιπα 2,2 δισ. επί του συνολικού τιμήματος των 3,3 δισ. είναι τραπεζικός δανεισμός- θα προέλθουν από τις θυγατρικές του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή και Ήρων. Αυτό βέβαια δεν παραβιάζει κανένα όρο του διαγωνισμού.
Το επιλήψιμο στοιχείο, σύμφωνα με την προσφυγή, είναι ότι για τον δευτερογενή αυτό δανεισμό έχει υπογράψει μόνο ο διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακή και δεν υπάρχει απόφαση του ΔΣ που να έχει «περάσει» και στο ΓΕΜΗ. Αντιθέτως, η υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου του Ήρωνα συνοδεύεται και με απόφαση του ΔΣ. Ενδεχομένως στην περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακή που είναι και εισηγμένη να χρειαζόταν και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Σίγουρα πρόκειται για ένα τυπικό θέμα, που θα μπορούσε, όμως, να φέρει τα πάνω-κάτω στον διαγωνισμό.
Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών θα συζητήσει την προσφυγή αρχές του Νοεμβρίου, με την απόφαση να αναμένεται έως το τέλος του έτους. Από το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν πως οι διαδικασίες για την κατακύρωση διαγωνισμού προς το παρόν δεν επηρεάζονται, εκτός αν η η Ανεξάρτητη Αρχή αποδεχθεί την προσφυγή που έχει ως αίτημα την αναστολή ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.
Σε αυτή την περίπτωση, η καθυστέρηση του διαγωνισμού θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη, αφού κατά της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής θα προσφύγει στο ΣτΕ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ενδεχομένως και το ΤΑΙΠΕΔ, αφού καμία απόφαση της ανεξάρτητης αρχής δεν είναι τελεσίδικη. Ακόμη όμως και να απορριφθεί η προσφυγή, η κοινοπραξία Vinci-Μυτιληναίος εμφανίζεται αποφασισμένη να «κυνηγήσει» την υπόθεση στο ΣτΕ, οπότε πάλι θα υπάρξει καθυστέρηση.
Η εξέλιξη αυτή δεν χαροποιεί την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς στόχος του διαγωνισμού ήταν ο νέος ανάδοχος να έχει αναλάβει πριν τη λήξη της υφιστάμενης παραχώρησης τον Οκτώβριο του 2024. Έτσι και αλλιώς και χωρίς την ανωτέρω προσφυγή τα χρονικά περιθώρια ήταν περιορισμένα, αφού μέσα σε ένα χρόνο μετά την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή η σύμβαση θα πρέπει να σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο (το βήμα αυτό έχει γίνει), ο επενδυτής να οριστικοποιήσει το χρηματοδοτικό σχήμα, να υπογραφεί η σύμβαση, να καταβληθεί το τίμημα και τέλος η σύμβαση να περάσει προς κύρωση από τη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πως προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό για τη νέα 25ετη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού είχε ανακηρυχτεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με οικονομική προσφορά 3.270.000.000 ευρώ. Το σχήμα Vinci - Μυτιληναίος (65%-35% στην κοινοπραξία) κατέθεσε η δεύτερη καλύτερη προσφορά με 3.106.000.000 ευρώ. Η προσφορά όμως αυτή απείχε μόλις 500.000 ευρώ από το να βρεθεί εντός του εύρους του 5% ώστε να διεκδικήσει την Αττική Οδό σε νέο γύρο βελτιωμένων προσφορών.
Το γεγονός αυτό φαίνεται στοίχισε στους δύο εταίρους της κοινοπραξίας, που πριν καταθέσουν την προσφυγή απευθύνθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και ζήτησαν έλεγχο των ηλεκτρονικών υπογραφών των εμπλεκομένων στις προσφορές χωρίς όμως να βρεθεί κάτι το μεμπτό.