Στην αγορά των έργων εξοικονόμησης ενέργειας επιδιώκει να επεκταθεί ο γαλλικός όμιλος Vinci. Οι Γάλλοι, που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της κοινοπραξίας «Γέφυρα» που διαχειρίζεται τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, αλλά και της Ολυμπίας Οδού, διεκδικούν και το πρώτο τους έργο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στελέχη της ενεργειακής αγοράς, συνεργάζονται με την Intrakat στο διαγωνισμό για τον οδοφωτισμό της Περιφέρειας Ηπείρου που προκηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα οκτώ εκατ. ευρώ.
Δεν είναι γνωστό αν η συνεργασία με την Intrakat θα επεκταθεί και σε άλλα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, αφού αναμένονται μεγάλοι διαγωνισμοί τους επόμενους μήνες, ή θα περιοριστεί στο διαγωνισμό για το περιφερειακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου. Ο γαλλικός όμιλος έχει πολιτική ανοικτών θυρών στην Ελλάδα έπειτα από πολλά χρόνια στενής συνεργασίας με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Έτσι, διεκδικεί μαζί με τον όμιλο Μυτιληναίος τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, ενώ για τη γραμμή 4 του μετρό Αθήνας είχε ετοιμάσει προσφορά μαζί με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία τελικά δεν υποβλήθηκε.
Στην Ήπειρο εκτός από το αφανές σχήμα Intrakat – Vinci, το έργο διεκδικούν η Μυτιληναίος, η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Fotagon Led, η Greenesco που ανήκει στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες και στην Attica Bank, η τεχνική εταιρεία ΤΡΙΤΩΝ και μια κοινοπραξία της Θεμέλη με την ιταλική Pagano & Ascolillo. Προβλέπεται πως μετά την προεπιλογή, οι όμιλοι που θα παραμείνουν στη διεκδίκηση του έργου θα συμμετάσχουν στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου προκειμένου να καθοριστούν οι όροι της σύμβασης ΣΔΙΤ.
Η Vinci δραστηριοποιείται στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, των τεχνολογικών έργων και άλλων εξειδικευμένων τομέων στις υποδομές μέσα από τη θυγατρική Vinci Energies, που το 2018 είχε παρουσιάσει έσοδα 12,6 δισ. ευρώ. Σχεδόν το 30% των εσόδων της Vinci Energies προέρχονταν από βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως συναρμολογήσεις γραμμών παραγωγής, συστήματα κλιματισμού, κ.α. ενώ άλλο 30% από ενεργειακά έργα, έργα οδοφωτισμού και εξοικονόμησης ενέργειας, κ.α. Το 26% από παρεμβάσεις σε κτίρια, όπως διαχείριση εγκαταστάσεων, ενώ το 18% από έργα τεχνολογίας όπως εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακών δικτύων, κατασκευή κέντρων δεδομένων, κ.λπ.
Στο εννεάμηνο του 2019 η Vinci Energies είχε κύκλο εργασιών 9,8 δις. ευρώ με τον συνολικό κύκλο εργασιών του ομίλου Vinci να φτάνει τα 34,86 δισ. ευρώ. Ο γαλλικός όμιλος προχώρησε, μέσα από την Vinci Energies, και σε σειρά εξαγορών την τελευταία διετία με σημαντικότερες την Primeline Utility Services στις ΗΠΑ, την Wah Loon Engineering στην Σιγκαπούρη, την γερμανική OFM Group, και άλλες. Το 54% των εσόδων της Vinci Energies προέρχονται στο περυσινό εννεάμηνο από τις διεθνείς αγορές.