Κάποτε, πριν από μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, είχαν ρωτήσει οι δημοσιογράφοι τον προπονητή της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης Γυναικών της Ανατολικής Γερμανίας γιατί οι φωνές των αθλητριών του ήταν μπάσες, καθώς τότε οι φήμες για λήψη αναβολικών στη χώρα έδιναν και έπαιρναν. Τότε, ο προπονητής έδωσε την εξής απάντηση: «Εδώ ήρθαμε για να κολυμπήσουμε και όχι για να τραγουδήσουμε».
-- Το χαριτωμένο αυτό περιστατικό θυμηθήκαμε με αφορμή τα πικρόχολα σχόλια των τελευταίων μηνών για την ηλικία του Δημήτρη Κούτρα σε κάθε επενδυτική κίνηση που έκανε ο κατασκευαστής. Είτε διεκδικούσε τη Δομική Κρήτης, είτε διεκδικούσε την Άκτωρ, είτε διεκδικούσε καλύτερους όρους για να πουλήσει τις μετοχές που είχε στην Intrakat, διάφοροι «μπάρμπα Κούτρα» τον ανέβαζαν, «γέρο Κούτρα» τον κατέβαζαν. Οι κακίες αυτές δεν επηρέασαν, ούτε πτόησαν, την Ελλάκτωρ, η οποία εστιάζοντας στις business και μόνο στις business επέλεξε την προσφορά του «γερόλυκου» Δημήτρη Κούτρα μαζί με την Wade Adams, για την πώληση της Άκτωρ. Νωρίς σήμερα το πρωί αναμένεται να ανακοινωθεί ότι οι δύο πλευρές αρχίζουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον Δ. Κούτρα και τη Wade Adams, εξέλιξη που αιφνιδίασε αρκετούς φέρνοντας στο νου ένα μότο περισσότερο διαδεδομένο σε νεότερες ηλικίες: «πώς τους πετσόκοψε έτσι…».
-- Βέβαια οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις δεν συνεπάγονται τελική συμφωνία και πολλά μπορούν να συμβούν τις επόμενες εβδομάδες, όπως το να έρθει μια κατά πολύ ελκυστικότερη προσφορά. Σίγουρα, όμως, Δ. Κούτρας και Wade Adams έχουν μεγάλο προβάδισμα για την απόκτηση της Άκτωρ. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η επιλογή του σχήματος έγινε παρά το γεγονός ότι υπήρχε πρόταση με αισθητά υψηλότερο τίμημα από την Intrakat, η οποία δεν προκρίθηκε.
-- Αν και ίσως ακούγεται οικονομικά παράλογο το να προκρίνεται για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μια χαμηλότερη προσφορά, εντούτοις πρόκειται για απόφαση που βασίζεται σε ισχυρή οικονομική λογική. Η πρόταση Wade Adams – Κούτρα είναι απαλλαγμένη από transaction risks. Για παράδειγμα, μια συμφωνία με την Intrakat πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να εξεταστεί αν το νέο σχήμα αποκτά δεσπόζουσα θέση στην αγορά, εγείροντας ζητήματα ανταγωνισμού. Πρόκειται για διαδικασία που μπορεί να απαιτήσει πολύ χρόνο και με αβέβαιο αποτέλεσμα γιατί θεωρητικά η Επ. Ανταγωνισμού θα μπορούσε να πει όχι ή να εγκρίνει τη συναλλαγή υπό αιρέσεις. Μην ξεχνάμε ότι οι Ολλανδοί, όταν απέκτησαν την Ελλάκτωρ, παραλίγο να μπουν σε περιπέτειες λόγω της συμμετοχής τους στην ΓΕΚ Τέρνα, περιπέτειες τόσο σοβαρές που τελικώς επέλεξαν την πλήρη αποεπένδυση από τη ΓΕΚ Τέρνα. Και όπως λέει μια ελληνική παροιμία -θυμίζουμε ότι πλέον ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας πολίτης, «όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι».
-- Επίσης δεν πρέπει να υποτιμώνται και άλλα ζητήματα, όπως το ότι οι συζητήσεις με Δ. Κούτρα πραγματοποιούνται εδώ και πολλές εβδομάδες, ενώ η Intrakat μπήκε σφήνα στη διαδικασία. Επιπλέον, ο Δ. Κούτρας, ο άνθρωπος που οδήγησε σε θέση ηγέτη την Άκτωρ, ξέρει από την καλή και την ανάποδη την εταιρεία, οπότε δεν υπάρχουν απαιτήσεις για εξαντλητικά due diligence. Τέλος, θυμίζουμε ότι Ελλάκτωρ – Intrakat είναι ανταγωνιστές στις παραχωρήσεις, τομέας όπου η Ελλάκτωρ θα ρίξει μεγάλο βάρος.
-- Την παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού που χαρακτηρίζει τη χώρα οριζόντια και κάθετα αποτυπώνει η αδιαφορία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την βιομηχανία και την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπέρογκου κόστους ενέργειας το οποίο την απειλεί με λουκέτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες μονάδες έχουν ήδη αποφασίσει να διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία τους καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα κόστη ενέργειας. Γερμανία, Γαλλία προχωρούν σε άνευ προηγουμένου ενισχύσεις προς τη βιομηχανία, που θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον ώστε να αντιμετωπίσουν και την αμερικανική απειλή που δημιουργεί το πακέτο Μπάιντεν, αλλά εδώ στην Ελλάδα συνεχίζουμε αμέριμνα με κυβέρνηση και πολιτικό προσωπικό να αδυνατούν να δουν μακρύτερα από τους συνταξιούχους και τις οριζόντιες επιδοτήσεις προς όλους, έχοντας στο νου ένα και μόνο πράγμα: τις επερχόμενες εκλογές.
-- Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι ο τελευταίος γύρος διαλόγου του Κ. Σκρέκα με τη βιομηχανία για το κρίσιμο θέμα της ενέργειας ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών παρουσίασαν στο υπουργείο όλα τα αιτήματά τους, ορισμένα εκ των οποίων είναι μάλλον αυτονόητα: για παράδειγμα, να μην ισχύει το πλαφόν τιμής όταν συνάπτει ένας παραγωγός ΑΠΕ διμερή σύμβαση παροχής ρεύματος σε μια βιομηχανία. Ήδη συμπληρώνονται δύο μήνες από τη λήξη αυτού του διαλόγου και από το υπουργείο δεν έχει γίνει το παραμικρό, τη στιγμή που πλησιάζουν οι δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που θα παγώσουν τα πάντα. Η στάση του υπουργού Ενέργειας είναι εντελώς ακατανόητη και πολλοί διερωτώνται αν περιμένει να ενεργήσει μόνο όταν ακουστούν τα πρώτα λουκέτα. Ή αν πιστεύει ότι θα προλάβει να αφήσει την «καυτή πατάτα» στον διάδοχό του.
-- Κάτι σαν πιστοποιητικό… θανάτου του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα ήταν η ανάλυση που έκανε ο οίκος Fitch για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και την επίδρασή τους στην οικονομία. Το βασικό στοιχείο που επισημαίνει ο οίκος, αν θέλουμε να το αποδώσουμε λίγο ελεύθερα, είναι ότι δεν υπάρχει πια ο κίνδυνος να έρθει στην εξουσία ένας αντισυστημικός ΣΥΡΙΖΑ που θα θέλει να χτυπάει τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές. Μετά την πικρή εμπειρία του 2015, όπου η ηρωική διαπραγμάτευση οδήγησε σε τρίτο μνημόνιο, αναγνωρίζεται πλέον και από τους οίκους αξιολόγησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετεξελιχθεί σε ένα συστημικό κόμμα που δεν θα ανατρέψει τις βάσεις της οικονομικής πολιτικής. Άρα δεν υπάρχει και λόγος σοβαρής ανησυχίας για το αποτέλεσμα των εκλογών, όποιο και αν είναι αυτό. Έχει μία άξια για την ιστορία να δούμε τι ακριβώς σημειώνει η Fitch σχετικά με τις εκλογικές προοπτικές: «Σύμφωνα με τις προγραμματισμένες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει δύο διαδοχικές εκλογές τους επόμενους μήνες, καθώς προς το παρόν κανένα κόμμα δεν φαίνεται πιθανό να κερδίσει την πλειοψηφία με την απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι ο εκλογικός κύκλος είναι πιθανό να είναι μακρύτερος, μειώνοντας τα περιθώρια εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής φέτος. Ωστόσο, οι απότομες αλλαγές πολιτικής είναι απίθανες ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν εδραιωθεί υπό τις κυβερνήσεις τόσο της κυβερνώσας κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας όσο και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, με τη χώρα να απομακρύνεται σταδιακά από το εποπτικό πλαίσιό της μετά την κρίση».
-- Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό Investor Update της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς πρόκειται για την πρώτη τοποθέτηση τράπεζας για το πώς βλέπει το 2023, μια χρονιά με μεγάλες προσδοκίες αλλά και προκλήσεις, δεδομένου ότι είναι έτος εκλογών. Τις εκτιμήσεις για το νέο έτος και τους στόχους της τράπεζας θα παρουσιάσουν στην επενδυτική κοινότητα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στο ΧΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου, συνεπικουρούμενος από τον CFO του ομίλου Θεόδωρο Γναρδέλη, και την επικεφαλής του IR, Χρυσάνθη Μπερμπάτη. Η μέχρι τώρα πρόοδος είναι εντυπωσιακή, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ στόχους και χρονοδιαγράμματα, και η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον το πού θα θέσει τον πήχη για το 2023 η διοίκηση. Η μεγάλη πρόοδος της τράπεζας έχει αποτυπωθεί και στο ταμπλό, με τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς να έχει καλύψει σημαντικό μέρος από την απόσταση που τη χώριζε από τις άλλες συστημικές.
-- Ελπίδες στους θιασώτες της μετοχής ότι τελειώνει η ταλαιπωρία τους δίνει το «πάτημα» των 15 ευρώ από τη μετοχή του ΟΤΕ στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Θυμίζουμε ότι τελευταία φορά που είχε βρεθεί πάνω από τα 15 ευρώ η μετοχή ήταν στα τέλη Νοεμβρίου και από το Δεκέμβριο είχε μπει σε μία φάση ταλαιπωρίας, πιθανότατα επειδή ρευστοποιήθηκε θέση από κάποιο μεγάλο θεσμικό χαρτοφυλάκιο. Αν πιστέψουμε την Barclays, που ανέβασε την τιμή-στόχο στα 18 ευρώ από τα 16, θεωρητικά υπάρχει ακόμα ένα upside της τάξεως του 20% για τη μετοχή. Μεγάλη σημασία βέβαια για την πορεία της θα έχουν τα αποτελέσματα 2022 και οι προβλέψεις για το 2023 που θα ανακοινώσει η διοίκηση στις 23 Φεβρουαρίου. Στην ενημέρωση των αναλυτών που θα γίνει θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και πώς σκοπεύει να αντιδράσει ο ΟΤΕ στο νέο, πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στις τηλεπικοινωνίες.
-- Σε ένα κρίσιμο κατώφλι βρίσκεται ο S&P 500, ο οποίος την Παρασκευή ξεπέρασε τις 4.100 μονάδες επίπεδο όμως που δεν μπόρεσε να διατηρήσει μέχρι το κλείσιμο. Οι αναλυτές εμφανίζονται μοιρασμένοι, καθώς πολλοί θεωρούν ότι θα δούμε υποχώρηση των τιμών, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι τα χειρότερα είναι πίσω. Πάντως, η μεγάλη ρευστότητα εκτιμάται ότι δεν θα αφήσει τις τιμές να υποχωρήσουν σημαντικά. Οι λάτρεις της τεχνικής ανάλυσης επισημαίνουν ότι αν ο δείκτης διασπάσει τις 4.100 μονάδες η άνοδος θα έχει και συνέχεια. Αντίθετα, αν αποτύχει να υπερβεί το όριο αυτό, τότε το πιθανότερο είναι να δούμε μια σοβαρή διορθωτική κίνηση.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.