Επιβεβαιώνοντας ότι είναι ο πιο καυτός κλάδος της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, έχοντας βγάλει τα μεγαλύτερα και περισσότερα deals, έχοντας κάνει τις μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και τις σημαντικότερες εκδόσεις ομολόγων, ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών συνεχίζει να πρωτοστατεί (και) στο χρηματιστήριο.
Ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών έχει δώσει δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα deals την τελευταία τριετία στην ελληνική αγορά, που αλλάζουν το χάρτη στον επιχειρηματικό στίβο.
Από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο αυστραλιανό Macquarie Group το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2021 έδωσε 2,1 δισ. ευρώ στην πιο προσοδοφόρα ιδιωτικοποίηση της ιστορίας της χώρας, έως την εξαγορά της Άνεμος Holdings από τη Motor Oil, την εξαγορά της Intrakat από την επενδυτική εταιρεία των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, έως την φετινή εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ και όλες τις άλλες μικρές και μεγαλύτερες συμφωνίες, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι στον τομέα της ενέργειας, «παρατάσσονται» πλέον τα πλέον ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια.
Οι «πράσινες» επενδύσεις και γενικώς οι κινήσεις των εταιρειών στις καθαρές μορφές ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας, βρίσκουν πολύ πιο εύκολα χρηματοδοτήσεις, καθώς η διεθνής επενδυτική βιομηχανία γνωρίζει ότι εκεί είναι το μέλλον. Οι επενδύσεις, οι εξαγορές, οι εκδόσεις ομολόγων, ακόμη και οι αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν πράσινο πρόσημο, βρίσκονται σε απολύτως προνομιακή φάση συγκριτικά με τις «παραδοσιακές» επενδύσεις και αυτό είναι μια πραγματικότητα που εύλογα, κατευθύνει και ολόκληρους ομίλους που αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους.
Παράλληλα, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης λειτουργούν ως επιταχυντής των εξελίξεων σε μια συγκυρία που τα ίδια τα γεγονότα επισπεύδουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, προξενώντας έναν δημιουργικό αναβρασμό σε όλο το οικοσύστημα του ενεργειακού κλάδου, αλλά και των υποδομών.
Στο πλαίσιο αυτό ήρθε και η χθεσινή μεγάλη στρατηγική συμφωνία μεταξύ μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του ομίλου Intrakat για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW, που μπορεί να φτάσει σε αξία το 1 δισ. ευρώ.
Ο όμιλος Intrakat θα μεταβιβάσει στην εταιρεία ΔΕH Ανανεώσιμες έξι έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW και ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι η ΔΕH Ανανεώσιμες θα εισέλθει ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW. Επίσης, η συμφωνία ενδέχεται να διευρυνθεί.
Το ράλι των μετοχών ενέργειας, υποδομών και κατασκευών
Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων φέτος και είναι αυτές που, όταν υπάρχει κόπωση στις τράπεζες, τραβούν το Γενικό Δείκτη υψηλότερα, όπως έγινε χθες.
Η Δομική Κρήτης (στην οποία εισήλθε ο Δ. Κούρτας με ποσοστό κοντά στο 30% το καλοκαίρι), κερδίζει 330% φέτος και είναι η πρώτη σε απόδοση μετοχή, η Intrakat πλέον βρίσκεται στο +195,55% φέτος, η ΕΚΤΕΡ +154%, AVAX +141%, Cenergy Holdings +131,46%, Mytilineos +82%, Τιτάν +81,18%, ΔΕΗ +74,22%, Αλουμύλ +52%, Ελλάκτωρ +47% κ.ο.κ.
Δεν είναι τυχαίο ότι και το μήνα Δεκέμβριο, όπου στις τράπεζες καταγράφεται κάποια κόπωση καθώς ο κλαδικός δείκτης κερδίζει μόλις 0,24%, πολλές ενεργειακές μετοχές έχουν διψήφια ποσοστά ανόδου. Η Intrakat κερδίζει μέσα στο μήνα +25,35%, η AVAX +19,76%, η Ελλάκτωρ +18,12%, Αλουμύλ +15,77%, Τιτάν +10,69%, ΑΔΜΗΕ +6,43% και ΔΕΗ +5,74%.
Εν μέσω όλης αυτής της κινητικότητας λοιπόν, χθες το Χ.Α. επανήλθε έστω και οριακά σε κλείσιμο πάνω από τις 1.300 μονάδες, κάτι που είχε να κάνει από τις 31 του περασμένου Αυγούστου. Πιο συγκεκριμένα, έκλεισε στις 1.301,81 μονάδες με άνοδο 0,26%, που σημαίνει πως η αγορά «έσβησε» εντελώς τη διόρθωση του Σεπτεμβρίου (-7,86%) αλλά και την πτώση του Οκτωβρίου (-1,32%).
Μένει να δούμε αν θα μπορέσει σήμερα να επιβεβαιώσει και να «δέσει» με μεγαλύτερη πειστικότητα αυτή την περιοχή, ώστε να κινηθεί προς τα προηγούμενα υψηλά στο άμεσο μέλλον. Χθες οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα και χωρίς ξεκάθαρο στίγμα, όμως και οι τρεις δείκτες της Wall Street διόρθωσαν σημαντικά στην πλέον σημαντική πτώση εδώ και ημέρες, οπότε σήμερα μένει να δούμε το βαθμό επηρεασμού των αγορών της Ευρώπης αλλά και του Χ.Α.
Ο Dow Jones μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ έχασε 475,92 μονάδες ή 1,27% κλείνοντας στις 37.082 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,47% στις 4.698,35 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 225,28 μονάδες ή ποσοστό 1,50%, οδηγούμενος στις 14.777,94 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση και ασχέτως με το τωρινό timing που δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό, η εικόνα της αγοράς είναι ενδιαφέρουσα, καθώς οι πρωταγωνιστές εναλλάσσονται τόσο στη μεγάλη όσο και στη μικρομεσαία αποτίμηση. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και το έδαφος δείχνει ιδιαιτέρως γόνιμο για περαιτέρω επιχειρηματικές εξελίξεις, συμφωνίες και deals, και όπως όλα δείχνουν το 2024 θα είναι έτος με ενδιαφέρον.
Ο λόγος που χθες οι συναλλαγές υποχώρησαν οφείλεται αποκλειστικά στον τραπεζικό κλάδο που από τα 53,8 εκατ. ευρώ της Τρίτης, χθες έπεσαν στα 20,7 εκατ. ευρώ, ίσως λόγω της αποχής, λόγω των ημερών, των ισχυρών «παικτών». Πάντως, οι αποδόσεις από την αρχή του χρόνου – και ενώ απομένουν πέντε συνεδριάσεις για τη λήξη - έχουν αυξηθεί ξανά, με το Γ.Δ. πλέον να κερδίζει 40%, τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 40,04%, τον Mid Cap να βρίσκεται στο +58,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριαρχεί με απόδοση +69,43%.