ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Οπτικη Ινα
Φωτο: Shutterstock

TEΡNA Fiber: Στην τελική ευθεία το κοινό σχήμα της ΤΕΡΝΑ με την Grid

Συστάθηκε η εταιρεία ειδικού σκοπού ΤΕΡΝΑ Fiber για το έργο ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την Grid Telecom του ΑΔΜΗΕ.

Ένα βήμα πιο κοντά στο να ξεκινήσουν οι εργασίες στις περιοχές που έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος για το έργο ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας, Ultra-Fast Broadband (UFBB), βρίσκεται η κοινοπραξία Grid Τelecom (συμφερόντων ΑΔΜΗΕ) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι δύο πλευρές προχώρησαν στη σύσταση της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Fiber Ειδικού Σκοπού Α.Ε. με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 100 χιλ. ευρώ και την TΕΡΝΑ Ενεργειακή να κατέχει το 50,1% της εταιρείας και την Grid Telecom το 49,9%.

Με βάση το καταστατικό, στο Διοικητικό Συμβούλιο οι αρμοδιότητες του οποίου θα οριστούν τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος θα είναι πρόσωπο που θα έχει υποδείξει η Grid Telecom ενώ Διευθύνων Σύμβουλος θα εκλεγεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου καθ' υπόδειξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το πρώτο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους: Γιώργο Αγραφιώτη, αναπληρωτή CEO της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Αλέξανδρο Καρυωτάκη, επικεφαλής του Τμήματος Παραχωρήσεων της ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Ψυρρή, Διευθυντή της Grid Telecom, Ηλία Παϊζάνη στέλεχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Χαράλαμπο Κοτσοκολο, Φραντζή Σιγάλα και Ιωάννη Τσιοτινό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, το κοινό σχήμα εξασφάλισε χρηματοδότηση – κυρίως μέσω τραπεζικού δανεισμού – για την υλοποίηση του έργου. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας, όπως προβλέπει το καταστατικό, θα αυξηθεί στα 12,74 εκατ. ευρώ. Επόμενα βήματα για να ξεκινήσουν οι εργασίες είναι ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια η επικύρωση της συμφωνίας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που είχε προκηρύξει και το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι σχήμα Grid – ΤΕΡΝΑ και ο ΟΤΕ ήταν οι μόνοι που είχαν καταθέσει τον Σεπτέμβριο του 2021 για το έργο συνολικού προϋπολογισμού 868 εκατ. ευρώ που πρόκειται να υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της κατηγορίας του στην Ευρώπη, που θα επιτρέψει τη δημιουργία περισσότερων από 750.000 συνδέσεων, ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps.

Με βάση τον διαμοιρασμό η ΤΕΡΝΑ Fiber θα υλοποιήσει τις απαιτούμενες υποδομές στη δεύτερη ζώνη (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας), στην τέταρτη (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου), στην πέμπτη (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας) και την έκτη  (Κοζάνης, Γρεβενών, Αρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Πειραιώς, Νήσων Αττικής).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Απογείωση» κερδοφορίας +331,5% για τους οκτώ μεγάλους της ενέργειας

Από τα 26,1 στα 47,9 δισ. αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών των μεγαλύτερων εταιρειών, σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης. Τι δείχνει ο ενιαίος ισολογισμός των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου που κατήρτισε η ICAP.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα ανοιχτά μέτωπα για την Εγνατία Οδό και τον ΒΟΑΚ

Περιμένοντας από την πολιτεία να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα σε μεγάλους διαγωνισμούς παραχωρήσεων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διατηρεί ανοιχτή την πόρτα στον τομέα της ενέργειας μέσω συνεπενδύσεων 50-50 με τη Masdar.