ΓΔ: 1392.73 -0.35% Τζίρος: 40.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:43:30 DATA
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Σε ΟΤΕ και Grid Telecom - ΤΕΡΝΑ η μεγάλη σύμβαση για γρήγορο ίντερνετ

Το έργο για το δίκτυο Ultra Fast Broadband έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη μέση ταχύτητα σύνδεσης για το 1/5 των νοικοκυριών της χώρας.

Προσωρινοί ανάδοχοι για το έργο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (870 εκατ. ευρώ με το ΦΠΑ) για το ευρυζωνικό δίκτυο Ultra fast Broadband κρίθηκαν η κοινοπραξία Grid Telecom - Τέρνα Ενεργειακή και ο ΟΤΕ, με τις τελικές υπογραφές να τοποθετούνται στις αρχές του καλοκαιριού.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως με το έργο αυτό θα αυξηθεί σημαντικά η μέση ταχύτητα του ίντερνετ για το 1/5 των νοικοκυριών της χώρας, ακόμα και σε περιοχές χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον. Όπως τονίζουν, πέρα από την διευκόλυνση του χρήστη, η αύξηση αυτής της ταχύτητας προσφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη για το σύνολο της χώρας αυξάνοντας το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης υπέγραψε την απόφαση ανάδειξης των προσωρινών αναδόχων για το έργο Ultra-Fast Broadband (UFBB), που θα χρηματοδοτηθεί από τους αναδόχους κατά 400 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Θθα κατασκευαστούν σχεδόν 800 χιλ. γραμμές με ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps και δυνατότητα αναβάθμισης έως 1Gbps.

Η κοινοπραξία Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) – Τέρνα Ενεργειακή θα δημιουργήσει μέσα στο επόμενο διάστημα μία νέα εταιρεία που θα διαχειριστεί το έργο, όπως ορίζεται και από τους κανονισμούς του διαγωνισμού. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και για 26 χρόνια οι ανάδοχοι του έργου θα μπορούν να «νοικιάζουν» το δίκτυο αυτό στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού οι δύο ανάδοχοι θα μοιραστούν τα 7 διαφορετικά τμήματα του έργου (LOTs) που έχουν το καθένα προϋπολογισμό περίπου 100 εκατ. ευρώ και. Ειδικότερα, στον ΟΤΕ αντιστοιχούν 3 ζώνες  που αφορούν σε 31 περιοχές της χώρας, ενώ στην κοινοπραξία Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή αντιστοιχούν 4 LOTs που αφορούν 39 περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ, που είχε εκφράσει ενδιαφέρον, δεν εντάχθηκε στη λίστα με τους υποψηφίους αναδόχους του έργου στον διαγωνισμό που έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη συνέχεια προχώρησε σε προσφυγή κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας πως είχε γίνει εμπρόθεσμη κατάθεση όλων των απαραίτητων εγγράφων για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό, ενώ η απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών απέρριψε τις αιτιάσεις της ΔΕΗ.

Παράλληλα με το σε εξέλιξη ΣΔΙΤ, προχωράει και το νέο έργο για τη δημιουργία οπτικών ινών Ultra fast Broadband II με το συνολικό κόστος για τη δημιουργία των υποδομών να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση θα φθάσει τα 400 εκατ. ευρώ. Στόχος των δύο αυτών έργων είναι έως το τέλος του 2027 να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

papastergiou, παπαστεργιου
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παπαστεργίου: Ανανέωση του σχεδιασμού για την τηλεοπτική κάλυψη «Λευκών Περιοχών»

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχεδιάζει την εγκατάσταση Συμπληρωματικών Σταθμών Κάλυψης (ΣΣΚ) με διανομή τηλεοπτικού σήματος μέσω επίγειων ή δορυφορικών διαύλων, ώστε οι πολίτες των παραμεθορίων και ακριτικών περιοχών.
papastergiou, παπαστεργιου
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα ο διαγωνισμός για τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως η χώρα πρέπει να παράγει Τεχνητή Νοημοσύνη και όχι μόνο να την καταναλώνει, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα κόμβο καινοτομίας και διακίνησης δεδομένων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο «Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες»

Το σχέδιο νόμου, το οποίο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου, θεσπίζει κανόνες τους οποίους θα πρέπει να εφαρμόζουν όλα τα κράτη μέλη σχετικά με τις λεγόμενες ενδιάμεσες υπηρεσίες.