ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:05:03 DATA
ixthiokalliergeies
Μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας.

Άνοιγμα με νέα προϊόντα και επενδύσεις από τη Philosofish σε Ευρώπη - ΗΠΑ

Με 560 εργαζόμενους, τέσσερα εκκολαπτήρια και 27 φάρμες εκτροφής, η εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας Philosofish αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ιχθυοκαλλιεργητή της Μεσογείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον πέμπτο μεγαλύτερο διεθνώς.

Με απώτερο στόχο την περαιτέρω διείσδυση στη γοργά αναπτυσσόμενη αγορά των καθαρισμένων, φιλεταρισμένων και συσκευασμένων ψαριών, μια κατηγορία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης αλλά και της Αμερικής, η εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας Philosofish, υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 17 εκατ. ευρώ τη διετία ‘22 – ‘23.

Όπως τόνισε την Παρασκευή στις Τάπιες Φθιώτιδας, κατά την παρουσίαση στους δημοσιογράφους όλης της γραμμής παραγωγής από το γόνο, το μεγάλωμα έως και το φιλετάρισμα ο διευθύνων σύμβουλος της Philosofish Νίκος Λυμπέρης, «η μεγάλη υπεραλίευση των θαλασσών σε παγκόσμιο επίπεδο θα φέρει έλλειψη ψαριών ελεύθερης αλιείας, τα οποία θα αντικατασταθούν από τα ψάρια της βιώσιμης ιχθυοκαλλιέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, τα επεξεργασμένα προϊόντα, δηλαδή τα φιλεταρισμένα και καθαρισμένα ψάρια, θα γνωρίσουν τεράστια ανάπτυξη, καθώς η ζήτησή τους από χώρες της κεντρικής Ευρώπης αλλά και την Αμερική είναι ραγδαία αυξανόμενη».

Η Philosofish αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση της εταιρείας Μπιτσάκος από το 2015, ενώ έχει αγοράσει ορισμένες μονάδες των Σελόντα και Νηρέα, όπως ζητήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) κατά τη διαδικασία πώλησης των δύο εταιρειών προ τεσσάρων ετών.

Πλέον, η Philosofish αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ιχθυοκαλλιεργητή της Μεσογείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον πέμπτο μεγαλύτερο διεθνώς. Απασχολεί 560 εργαζόμενους, με τους περισσότερους να είναι υψηλής εξειδίκευσης και επιστημονικής κατάρτισης, οι οποίοι προέρχονται από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Διαθέτει τέσσερα εκκολαπτήρια και 27 φάρμες εκτροφής στην Βόρεια Εύβοια, τον Μαλιακό, την Λάρυμνα και την Ρόδο, συμβάλλοντας καταλυτικά στην απασχόληση σε αυτές τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης διαθέτει ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας (R&D), ένα σταθμό μεταποίησης, ένα σταθμό διαλογής και παρουσία σε όλα τα logistics hubs στην Ελλάδα. Η παραγωγή της ανέρχεται σε περίπου 20.000 τόνους ετησίως, ενώ διοχετεύει τα προϊόντα της σε πάνω από 26 αγορές παγκοσμίως.

Όπως τόνισε ο κ. Λυμπέρης, μόνο το 20% της παραγωγής μένει για κατανάλωση στην Ελλάδα, ενώ το 80% εξάγεται, με κυριότερες χώρες διοχέτευσης τις Ισπανία και Ιταλία, ενώ κατόπιν ακολουθεί η κεντρική Ευρώπη και η Αμερική που παραμένει μια πολύ σημαντική αγορά με πολύ μεγάλες προοπτικές.

Ο κύκλος εργασιών το 2022 έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το 2021 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 87 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις μεθόδους βιωσιμότητας και υγειούς υδάτινου περιβάλλοντος για την ανατροφή των ψαριών, ενώ τόνισε πως η εταιρεία εφαρμόζει 100% ιχνηλασιμότητα, ξεκινώντας από το γόνο και ακολουθώντας όλη τη διαδρομή ωρίμανσης, έως και τη μεταφορά και έως ότου το προϊόν ταξιδέψει στον πελάτη.

Μεταξύ άλλων, το επενδυτικό πρόγραμμα των 17 εκατ. ευρώ αφορά σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, αυτόματους διαλογείς των ψαριών, αυτόματες μηχανές εμβολιασμού καθώς και εξοπλισμό για αυτόματο τάισμα των ιχθύων. Επίσης επενδύσεις έχουν γίνει σε νέα σκάφη συλλογής των ψαριών, σε εξοπλισμό για τα συσκευαστήρια και τους ιχθυογενετικούς σταθμούς, ενώ έως το καλοκαίρι αναμένεται να εγκατασταθεί η νέα γραμμή συσκευασίας για προϊόντα με τροποποιημένη ατμόσφαιρα.

Σύγχρονο κέντρο μεταποίησης και συσκευασίας

Η δημοσιογραφική ομάδα ξεναγήθηκε και στη νέα σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας, μεταποίησης, απεντέρωσης και φελιταρίσματος, που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας και αποτελεί μια καινούρια όσο και φιλόδοξη επένδυση. Η μονάδα λειτουργεί μόλις ενάμιση μήνα και απασχολεί ήδη είκοσι εργαζόμενους, ενώ μεταποιεί περίπου 1.200 κιλά ψαριού την ώρα, δουλεύοντας προς το παρόν σε μία βάρδια.

Οι εγκαταστάσεις ανήκαν στην εταιρεία μεταποίησης και συσκευασίας καπνιστού σολομού Aurora Salmon ΑΕ την οποία μέσα στο 2023 εξαγόρασε η Philosofish, με στόχο να «χτίσει» τα νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς όπως προαναφέρθηκε, η ζήτηση από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και τις ΗΠΑ για τέτοια – έτοιμα προϊόντα είναι πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με τον κ. Λυμπέρη, μόνο οι χώρες που συγγενεύουν με θάλασσα, όπως Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κ.λπ. έχουν εξοικείωση με την αγορά ολόκληρων ψαριών, ενώ οι άλλες χώρες καταφεύγουν στα έτοιμα προϊόντα.

Οι διαδικασίες αλίευσης βασίζονται στις παραγγελίες των πελατών και στη δομή των μεγεθών τους προωθώντας έτσι έναν μικρότερο κύκλο ολοκλήρωσης των παραγγελιών. H Philosofish, χάρη στην τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει, έχει καταφέρει να έχει λαβράκι, τσιπούρα, φαγκρί και κρανιό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στην ελληνική αγορά η εταιρεία συνεργάζεται με επιχειρήσεις HoReCa και χονδρεμπόρους, ενώ τα έτοιμα τυποποιημένα προϊόντα τα διανέμει μέσω αποκλειστικής συνεργασίας με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης. Όπως τονίζουν οι άνθρωποι της εταιρείας όμως, δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξει συμφωνία και με άλλη αλυσίδα λιανεμπορίου για τη διανομή αυτών των προϊόντων. 

Πώς δημιουργήθηκε η Philosofish

Η Philosofish είναι το αντίπαλο δέος της Avramar που απορρόφησε Νηρέα και Σελόντα και τις συγχώνευσε με την Ανδρομέδα, δημιουργώντας μια ηγέτιδα δύναμη σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη. Από το 2015 βασικός μέτοχος της Philosofish είναι το επενδυτικό fund Diorasis International με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο πήρε τον έλεγχο της Μπιτσάκος αντί 20 εκατ. ευρώ. Η Diorasis είναι ένα ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο που έχουν συγκροτήσει ο εφοπλιστής Νικόλας Λυκιαρδόπουλος (Neda Maritime) και ο fund manager Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, σε συνεργασία με τον οικονομολόγο Γιώργο Μομφεράτο.

Η εταιρεία γιγαντώθηκε το 2019 κατά τη μεγάλη αναδιάρθρωση του κλάδου, όταν πουλήθηκαν οι Νηρέας και Σελόντα και η DG Comp τις υποχρέωσε σε εκποίηση συγκεκριμένου αριθμού μονάδων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα δεσπόζουσας θέσης.

Τότε, στα χέρια της Philosofish πέρασαν η θυγατρική της Σελόντα, Ρολάτα, και η θυγατρική της Νηρέας, «Ιχθυοκαλλιέργειες Βόρειας Εύβοιας», έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ. Συνολικά είχαν αγοραστεί 23 ιχθυοτροφικές μονάδες, τρεις ιχθυογενετικοί σταθμοί και δύο συσκευαστήρια που ανήκαν στις Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες και Σελόντα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fish
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Group Avramar: Σχέδιο για αντεπίθεση στα φθηνά ψάρια από Τουρκία

Με στροφή σε premium προϊόντα αντιμετωπίζει ο κορυφαίος όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών τα φθηνά προϊόντα από την Τουρκία, τονίζει ο CEO, Alex Myers. Κρίσιμης σημασίας η αντιμετώπιση του χωροταξικού προβλήματος.