Οι συζητήσεις με τη δανέζικη Ørsted για τη συνεργασία στην κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter-array καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών στο Maryland των ΗΠΑ συνεχίζονται, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, αναφέρει η διοίκηση της Cenergy που ελέγχει τα Ελληνικά Καλώδια και τα Σωληνουργεία Κορίνθου.
Η Ørsted έχει αναλάβει μεγάλα έργα στις ΗΠΑ στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με την προϋπόθεση να «στήσει» εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων και να δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας για αυτό επιδιώκει τη συμμαχία με τα Ελληνικά Καλώδια που έχουν αναπτύξει υψηλή τεχνογνωσία στον τομέα. Η προοπτική για την ελληνική εταιρεία είναι ισχυρή και η αγορά εύλογα αναμένει εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Η φημολογία για απόκτηση μετοχικής σχέσης των Δανών με την ελληνική εταιρεία ώστε να εδραιωθεί η συνεργασία προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται.
Η Cenergy ανακοίνωσε ένα πολύ καλό πρώτο εξάμηνο με τον τομέα των καλωδίων να πρωταγωνιστεί αλλά ταυτόχρονα κατά το εξεταζόμενο διάστημα κατεγράφη και ανάκαμψη της ζήτησης στον τομέα σωλήνων χάλυβα.
Αύξηση 36% στις πωλήσεις
Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 659 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 36%, τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 8% στα 52 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 18,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 59% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η συμβολή του τομέα των καλωδίων ήταν καταλυτική αφού αντιπροσωπεύει το 71% των συνολικών πωλήσεων και το 90% των συνολικών EBITDA.
Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το ανεκτέλεστο έργο του ομίλου ανήλθε στο 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ αφορούν στον τομέα των σωλήνων χάλυβα.
Η ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα ενισχύθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 με τον όγκο πωλήσεων να σημειώνει αύξηση κατά 6%. Η ανάκαμψη της ζήτησης, σύμφωνα με τη διοίκηση, μαζί με βελτιώσεις στην παραγωγική διαδικασία, μετρίασε τις επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και οδήγησε σε αισθητή βελτίωση του αναπροσαρμοσμένου EBITDA, που έφτασε τα 47 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022, ανέκαμψαν και οι αγορές στις οποίες απευθύνεται ο τομέας σωλήνων χάλυβα, καθώς ορισμένα έργα μεταφοράς φυσικού αερίου που είχαν ανασταλεί για κάποιο χρονικό διάστημα επανήλθαν σε τροχιά υλοποίησης. Σε αυτές τις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς, τα έσοδα του τομέα αυξήθηκαν σημαντικά κατά 79% σε ετήσια βάση και έφτασαν τα 192 εκατ. ευρώ (107 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021). Ωστόσο, το χαμηλότερης κερδοφορίας μείγμα έργων που εκτελέστηκε την τρέχουσα περίοδο οδήγησε σε μείωση του μικτού κέρδους και του EBITDA και σε αρνητικό πρόσημο τα αποτελέσματα προ φόρων (ζημία 4,2 εκατ. ευρώ).
Συγκυριακή η αύξηση του καθαρού δανεισμού, υποστηρίζει η διοίκηση
Όπως αναφέρει η διοίκηση, οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών αλλά και ο χρονισμός των πληρωμών (“milestone payments”) που σχετίζονται με ενεργειακά έργα οδήγησαν το κεφάλαιο κίνησης σε σημαντική αύξηση, από τα 41 εκατ. ευρώ στις 31.12.2021 στα 226 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022. Κατά συνέπεια, ο καθαρός δανεισμός εμφανίζεται αυξημένος κατά 184 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021 και έφτασε τα 449 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022, αλλά όπως υποστηρίζει η διοίκηση, οφείλεται εξ ολοκλήρου στις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, καθώς οι επενδυτικές δαπάνες χρηματοδοτήθηκαν από τις λειτουργικές δραστηριότητες των εταιρειών.
Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της εταιρείας, «η απότομη αυτή αύξηση αναμένεται να αντιστραφεί μεσοπρόθεσμα, καθώς οι εταιρείες διαπραγματεύονται ήδη καλύτερους όρους πληρωμής με τους εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας και παρακολουθούν στενά τις αγορές πρώτων υλών ώστε να επαναφέρουν το κεφάλαιο κίνησης σε πιο ελεγχόμενα επίπεδα».
Για τις προοπτικές στο σύνολο του έτους η διοίκηση αναφέρει πως ο τομέας καλωδίων μπορεί να ισχυροποιήσει περαιτέρω τις επιδόσεις του επωφελούμενος τόσο από την ισχυρή ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα, όσο και από τις εξασφαλισμένες παραγγελίες για ενεργειακά έργα, υποστηρίζοντας την κερδοφορία του ομίλου. Για τον τομέα των σωλήνων χάλυβα αναμένεται επίσης μια θετική χρονιά αφού τα νέα έργα έχουν καλύτερα περιθώρια κέρδους.