Πρόβλεψη για κέρδη EBITDA μεταξύ 240-250 εκατ. ευρώ το 2024, αυξημένο μέρισμα για τη χρήση του 2023 σε σχέση με το 2022, μείωση του καθαρού δανεισμού έως το τέλος της τρέχουσας χρήσης και νέες επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για το 2024 ήταν τα highlights από τη χθεσινή ενημέρωση της Cenergy προς τους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του 9μηνου.
Σε μια ευνοϊκή συγκυρία για τη ζήτηση των προϊόντων του ο όμιλος Cenergy (Eλληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου) ανακοίνωσε ακόμη ένα ισχυρό τρίμηνο και συνεχίζει τις επενδύσεις και στους δύο τομείς δραστηριότητας ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις παραγγελίες των πελατών του. Η μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας και ο εξηλεκτρισμός δημιουργεί ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για καλώδια, ενώ και η ζήτηση για αέρια καύσιμα (φυσικό αέριο, υδρογόνο) θα συνεχίσει να αυξάνεται βραχυπρόθεσμα, με τα χερσαία δίκτυα μεταφοράς των αέριων καυσίμων να μπαίνουν σταδιακά στο προσκήνιο και να τροφοδοτούν τις θετικές προοπτικές για τον κλάδο των χαλύβδινων σωλήνων της Cenergy.
Η Cenergy ολοκληρώνει φέτος επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας στο εργοστάσιο της Fulgor (υποβρύχια καλώδια) στην Κόρινθο και στη Θήβα (χερσαία καλώδια), καθώς επίσης και στη μονάδα της Σωληνουργεία Κορίνθου.
Για την επόμενη χρήση, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών, έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις επίσης 100 εκατ. ευρώ, στοχευμένες για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας αφού και οι δύο τομείς του ομίλου ανακοινώνουν την ανάληψη νέων έργων κάθε ...εβδομάδα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Το ανεκτέλεστο έργων του ομίλου ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 2,3 δισ είναι για τα Ελληνικά Καλώδια και τα 750 εκατ. ευρώ για τα Σωληνουργεία.
Στο 9μηνο οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 1,17 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 12% σε σχέση με το περσινό 9μηνο, τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν κατά 53% στα 145 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 47,1 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 7%.
Το κύριο χαρακτηριστικό των μεγεθών είναι η ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους στα λειτουργικά κέρδη, ως απόρροια των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που παράγει η εταιρεία.
Ο ρυθμός αύξησης των καθαρών κερδών υπολείπεται εκείνου του EBITDA λόγω του αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους που στο 9μηνο ανήλθε στα 55 εκατ. ευρώ και ήταν υπερδιπλασιο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μάλιστα στο τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη λόγω των αναγκών για μεγαλύτερους τόκους ήταν μικρότερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο τρίτο τρίμηνο του 2023 η εταιρεία σημείωσε τον χαμηλότερο τζίρο ( 371 εκατ.ευρώ) από τα υπόλοιπα δύο και ταυτόχρονα το υψηλότερο EBITDA (59 εκατ ευρώ) σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο. Το περιθώριο EBITDA εκτινάχθηκε στο 15,9% από 11,1% το περσινό τρίτο τρίμηνο. Όπως εξηγούν από την εταιρεία αυτό συνέβη γιατί η μίξη των πωλήσεων αφορούσε σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας ίδιως στα συμβόλαια για υποβρύχια καλώδια μέσης τάσης με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί αυτό το εξωπραγματικό 15,9% στο περιθώριο το οποίο σίγουρα δεν είναι διατηρήσιμο.
Τα ισχυρά αποτελέσματα σε επίπεδο EBITDA οδήγησαν σε αναθεώρηση του αρχικού guidance του ομίλου για το σύνολο της χρήσης, καθώς η εκτίμηση της διοίκησης είναι πως τα λειτουργικά κέρδη θα κυμανθούν μεταξύ 190-200 εκατ. ευρώ για το 2023 από 137 εκατ. ευρώ το 2022.
Η διοίκηση στην ενημέρωση των αναλυτών προέβλεψε για το 2024 ότι τα κέρδη EBITDA θα κυμανθούν μεταξύ 240-250 εκατ. ευρώ, ενώ επισήμανε πως το μέρισμα για τη χρήση του 2023 (θα μοιραστεί εντός του 2024) θα είναι υψηλότερο από τα 0,05 ευρώ που είχε διανείμει ο όμιλος για τη χρήση του 2022.
Οι αυξημένες χρηματοοικονομικές ανάγκες δεν επέτρεψαν στην εταιρεία να μειώσει στο 9μηνο τον καθαρό δανεισμό της ο οποίος αυξήθηκε και η σχέση καθαρός δανεισμός προς EBITDA διαμορφώθηκε στο 3x, αλλά από τη διοίκηση υποστηρίζουν πως στο τέλος του έτους ο καθαρός δανεισμός θα υποχωρήσει κοντά στα 500 εκατ. ευρώ και η σχέση καθαρός δανεισμός προς ebitda θα διαμορφωθεί στο 2,5x.
Τέλος, η διοίκηση απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε και στην επένδυση στις εγκαταστάσεις της Sovel του ομίλου Viohalco στο Βόλο για την κατασκευή πυλώνων και χαλύβδινων πλωτών βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η επένδυση ύψους 70-100 εκατ. ευρώ θα συνδυάσει την τεχνογνωσία και των δύο τομέων της Cenergy, αφού μέσα στους πυλώνες που θα φτιάχνουν τα Σωληνουργεία θα τοποθετούνται καλώδια από το εργοστάσιο των Ελληνικών Καλωδίων.
Η διοίκηση επανέλαβε πως συγκεκριμένη επένδυση έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα αφού μόλις τώρα δόθηκαν οι πρώτες άδειες για έρευνες για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η επενδυτική απόφαση προσδιορίζεται στο τέλος του 2024 και θα εξαρτηθεί και από την ένταξη της επένδυσης σε αναπτυξιακά κονδύλια.