Η συνέχιση της καλής πορείας του τομέα των καλωδίων, η ανάκαμψη της ζήτησης για σωλήνες χάλυβα και τα βελτιωμένα περιθώρια των προσαρμοσμένων EBITDA έδωσαν τη δυνατότητα στη Cenergy (Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου) να παρουσιάσει ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο.
Οι προοπτικές για το σύνολο της χρήσης παραμένουν θετικές και τα στελέχη του ομίλου επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA ύψους μεταξύ 180-200 εκατ. ευρώ, έναντι 137 εκατ. ευρώ το 2022. Το ανεκτέλεστο διαμορφώθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, αλλά η ανάγκη για κεφάλαια κίνησης αύξησε τον καθαρό δανεισμό και τα υψηλά επιτόκια υπερδιπλασίασαν το χρηματοοικονομικό κόστος.
Ο τζίρος του ομίλου ενισχύθηκε κατά 21% στα 798 εκατ. ευρώ, με τα καλώδια να συνεισφέρουν 493 εκατ. ευρώ και οι σωλήνες χάλυβα 305 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα EBITDA του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν στα 86,4 εκατ. ευρώ από 51,5 εκατ. ευρώ το περυσινό διάστημα.
Τα καλώδια συνεισέφεραν 59,4 εκατ. ευρώ και οι σωλήνες 27 εκατ. ευρώ. Η αναθέρμανση της ζήτησης για ενεργειακά έργα και κυρίως αγωγούς φυσικού αερίου έδωσε ώθηση στον τομέα των σωλήνων, σε αντίθεση με το περσινό διάστημα που το πρώτο εξάμηνο είχε εμφανίσει EBITDA μόλις 4 εκατ. ευρώ και ζημιογόνο καθαρό αποτέλεσμα.
Οι ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης ευνοούν και τους δύο κλάδους με αποτέλεσμα το ανεκτέλεστο του ομίλου να ανέλθει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα 2,5 δισ. ευρώ έναντι 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022. Τα 1,85 δισ. ευρώ του ανεκτέλεστου προέρχονται από τον κλάδο των καλωδίων με έργα που εκτείνονται έως το 2026 και τα σχεδόν 650 εκατ. ευρώ από τον κλάδο των σωλήνων με έργα που εκτείνονται έως το τέλος του 2024.
«Ακόμη καλύτερα τα περιθώρια κέρδους το β' εξάμηνο»
Οι συνεχείς επενδύσεις και στις δύο δραστηριότητες του ομίλου έχουν καταστήσει τη Cenergy έναν παραγωγό προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας κάτι που αντανακλάται και στα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους EBITDA που από 7,8% το περσινό εξάμηνο έφτασαν στο 10,8% το πρώτο εξάμηνο του 2023. Από τη διοίκηση εκτιμούν ότι τα περιθώρια αυτά θα βελτιωθούν περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο, εξού και η (ασφαλής) πρόβλεψη για προσαρμοσμένα EBITDA μεταξύ 180-200 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης.
Οι αυξημένες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης (+56 εκατ ευρώ) αύξησαν τον καθαρό δανεισμό από από 438 εκατ. ευρώ σε 527 εκατ. ευρώ αλλά η σχέση καθαρό χρέος προς EBITDA παραμένει στο 3 λόγω της ενίσχυσης της λειτουργικής κερδοφορίας. Η αύξηση όμως των επιτοκίων (το επιτόκιο αναφοράς euribor τριών μηνών ήταν την 1/67/2022 στο 0,176% και στις 30/6/2023 έφτασε στο 3,57%) υποχρέωσε τον όμιλο να πληρώσει για τόκους 34 εκατ. ευρώ έναντι 14 εκατ. ευρώ το περσινό πρώτο εξάμηνο.
Στα 110 εκατ. ευρώ το σύνολο των επενδύσεων για το 2023
Στο σύνολο της χρήσης οι επενδύσεις θα διαμορφωθούν στα 110 εκατ. ευρώ. Έχει συναφθεί δάνειο 88 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (25 εκατ. ευρώ) και την EBRD (63 εκατ. ευρώ), ενώ ο όμιλος θα συνεισφέρει με 22 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια.
Ήδη στο πρώτο εξάμηνο έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις 58 εκατ. ευρώ (54,7 εκατ. στα Ελληνικά Καλώδια και 3,3 εκατ. στα Σωληνουργεία Κορίνθου). Ειδικότερα στα Ελληνικά Καλώδια 36,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε επενδύσεις στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Fulgor στην Κόρινθο, τα 5,6 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στο εργοστάσιο χερσαίων καλωδίων στη Θηβα, 5,5 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο στο Βουκουρέστι και 3,2 εκατ. ευρώ για δαπάνες απαραίτητες για την υποστήριξη της κατασκευής εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ.
Οι συζητήσεις με τη δανέζικη Orsted για την κατασκευή του εργοστασίου συνεχίζονται, καθώς οι Δανοί διεκδικούν φορολογικά κίνητρα από τις τοπικές αρχές για την επένδυση τα οποία δεν έχουν ακόμη καταφέρει να κατοχυρώσουν.