Την επαναφορά της Τράπεζας Πειραιώς σε πορεία πλήρους ανάκαμψης, με τη δραστική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ισχυρή αύξηση εκταμιεύσεων, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.
Υπογράμμισε τη σημαντική προσπάθεια που έχει πραγματοποιήσει η διοίκηση της Πειραιώς Financial Holdings τους τελευταίους μήνες «προκειμένου να ολοκληρώσουμε ενέργειες, οι οποίες εξυγιαίνουν δραστικά τον ισολογισμό μας, μετασχηματίζουν τις προοπτικές κερδοφορίας και εξασφαλίζουν την κεφαλαιακή μας θέση».
«Το 2021 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης για την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου, το οποίο οδήγησε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου στο 12,5% στο τέλος του 2021, από 45% πριν από έναν χρόνο, με στόχο μονοψήφιο δείκτη NPE εντός του 2022. Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί ήδη με στοιχεία Ιουνίου 2022, οπότε και τα NPE βρέθηκαν στο 9%.
Η πορεία μας το 2021 κατέδειξε την εμπορική δυναμική των τραπεζικών δραστηριοτήτων μας. Συνεχίσαμε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας, χορηγώντας νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο εκταμίευσης νέων δανείων για το 2021, ενώ παράλληλα συμβουλεύσαμε τους εταιρικούς πελάτες μας για άντληση περίπου 3,0 δισ. ευρώ σε αγορές χρέους και μετοχικών κεφαλαίων.
Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων αποτύπωσαν την πιστωτική ζήτηση κυρίως από επιχειρήσεις. Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις πελατών και τα υπό διαχείριση αμοιβαία κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά €6,8 δισ., ποσό που συνιστά ρεκόρ για τον Όμιλο Πειραιώς», υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου.
Σε τροχιά επίτευξης το στρατηγικό σχέδιο
Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Όμιλος Πειραιώς παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την περίοδο 2022 - 2025, που στοχεύσει σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 6% για φέτος.
«Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει αύξηση των προ-προβλέψεων κερδών, μέσω της ενίσχυσης των λειτουργικών εσόδων από νέες, υγιείς δραστηριότητες, της αναβάθμισης της προσφοράς των προϊόντων μας, της βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας και του ριζικού μετασχηματισμού της βάσης του κόστους.
Ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να αυξήσει την απόδοση επί των μέσων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και να φτάσει στο 12% το 2025.
Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδιασμού μας θα επιτρέψει τη δυνητική διανομή μερίσματος στους μετόχους μας, σε συνάρτηση με την επίτευξη των στόχων μας, τις συνθήκες αγοράς και τις εποπτικές απαιτήσεις», σημείωσε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με βάση την πορεία της τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο είναι εφικτή όχι μόνο η επίτευξη των στόχων του σχεδιασμού αλλά αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα έναντι του αρχικού σχεδιασμού του επιχειρηματικού πλάνου 2022-2025.
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου οι ενδείξεις που συγκαταλέγονται στη θετική εξέλιξη των μεγεθών και εσόδων της Πειραιώς είναι οι ακόλουθες:
- η πιστωτική επέκταση 1δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αναδεικνύει ότι ο ετήσιος στόχος πιστωτικής ενίσχυσης 1,2 δισ. ευρώ για το 2022 θα ξεπεραστεί,
- οι προμήθειες συνεχίζουν να αυξάνονται τρίμηνο με τρίμηνο και συμβάλλουν σημαντικά ώστε να διαφοροποιηθούν και να ενισχυθούν οι πηγές εσόδων της τράπεζας, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ,
- τα έσοδα από τόκους αναμένεται να ευνοηθούν σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων όπως διαμορφώνεται μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ. Το εκτιμώμενο όφελος από την άνοδο των επιτοκίων στα έσοδα από τόκους για το 2023 αναμένεται να είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Ιδιαίτερα αναφορά έκανα για τη συμφωνία ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ - EUROMEDICA: «προχωράμε σε κινήσεις αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε από την εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ, ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, συμφωνία για την απορρόφηση του Ομίλου EUROMEDICA, με στόχο τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους Υγείας στην Ελλάδα, πλήρως καθετοποιημένου, με παρουσία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη και ευρεία κάλυψη της Ελληνικής Επικράτειας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναμένεται να δημιουργηθούν εκτενείς συνέργειες και να επιτευχθούν σημαντικές υπεραξίες που θα καρπωθεί η Τράπεζα».
Γ. Χαντζινικολάου: Ανησυχία για τον πληθωρισμό, αισιοδοξία για την ανάπτυξη
Ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς, Γεώργιος Χαντζηνικολάου, υπογράμμισε ότι το 2022 ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης εδώ και πολλά χρόνια ωστόσο «η εισβολή στην Ουκρανία διαμόρφωσε νέες συνθήκες, ειδικά στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, με συνέπειες τόσο για τις βραχυπρόθεσμες, αλλά πιθανόν και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης». Όπως σημείωσε οι πληθωριστικές πιέσεις που ενισχύθηκαν «αποτελούν τροχοπέδη, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου και των επιπτώσεών του, επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα».
«Εντούτοις, για την ελληνική οικονομία οι προοπτικές επιστροφής στην κανονικότητα είναι θετικές. Και είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι στο ραντάρ των επενδυτών - Ελλήνων και ξένων -, γεγονός που δημιουργεί τις συνθήκες για εισαγωγή σημαντικών κεφαλαίων στη χώρα. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, και άλλες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή ήδη επενδύουν στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ξεκίνησε ένα πλήθος έργων, υποδομών και μη, τα οποία για πολλά έτη παρέμεναν στάσιμα. Αναφέρω ενδεικτικά, την ανάπλαση του Ελληνικού, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη», τόνισε.
Σε ότι αφορά τον τραπεζικό και τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Χαντζηνικολάου ανέφερε: «Η Τράπεζα Πειραιώς, και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν για το μέλλον της χώρας ως κεντρικοί χρηματοδότες της ελληνικής οικονομίας. Ήδη, το πράττουμε με τη συμμετοχή μας σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το γνωστό ως RRF. Tο πρόγραμμα αυτό δίνει μια μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή την διαδικασία ο Όμιλος Πειραιώς πρωτοστατεί, και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί.
Στόχος μας είναι τα κεφάλαια του RRF να συμπληρωθούν με τραπεζικό δανεισμό προς όφελος των πελατών μας, βοηθώντας την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα να ξεπεράσει τις συνέπειες της ύφεσης και να αποτελέσει και πάλι κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα».