Την νομοθέτηση του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών την επόμενη εβδομάδα προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Στόχος είναι, όπως τόνισε ο υπ. Οικονομικών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν με το σχέδιο «Ηρακλής» κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, σε σχέση με τα επίπεδα του τέλους 2019. Επιπλέον, η κυβέρνηση προωθεί συνολικό και ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα της επέκτασης των κρατικών εγγυήσεων, που θα δοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής, από τα 9 δισ. ευρώ στα 12 δισ. ευρώ έχει συμφωνηθεί, γεγονός που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διευρύνουν την περίμετρο των «κόκκινων» δανείων που θα ενταχθούν στο σχέδιο.
Μεταξύ των τεχνικών ζητημάτων που συμφωνήθηκαν με τις τράπεζες τις προηγούμενες εβδομάδες είναι η αρχιτεκτονική των εγγυήσεων να παραμείνει ανοικτή, εγκαταλείποντας την αρχική πρόταση του υπουργείου για την κατανομή των εγγυήσεων ισομερώς στις τέσσερις τράπεζες. Το σχέδιο θα επιτρέπει σε τράπεζες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τη σχετική προετοιμασία και είναι σε θέση να επωμισθούν το κεφαλαιακό βάρος από τις συναλλαγές να κάνουν χρήση μεγαλύτερου μέρους κρατικών εγγυήσεων.
Μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός, υπογράμμισε πως το σχέδιο Ηρακλής, το οποίο αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας που θα απαλλάξει τις τράπεζες από το 40% του όγκου των κόκκινων δανείων και θα ενισχύσει τη διαφάνεια του τραπεζικού τομέα.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα των πρόσθετων εγγυήσεων που ζητά η ΕΚΤ προκειμένου να αποδεχθεί ως μηδενικού ρίσκου τους τίτλους που θα καλυφθούν με τις κρατικές εγγυήσεις, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να τους «σβήσουν» από το σταθμισμένο ενεργητικό.