Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η ελληνική αγορά αποκτά τον πρώτο εικονικό πάροχο κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operator – MVNO), της εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών Volton που ελέγχεται από τους εφοπλιστές Δημ. Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη.
Όπως ανακοινώθηκε ο όμιλος Volton και η Vodafone Ελλάδος έπειτα από διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία για τη δραστηριοποίηση της Volton στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικού παρόχου (Mobile Virtual Network Operator – MVNO), με τον ενεργειακό πάροχο να λειτουργεί ως ολοκληρωμένος πάροχος, με πλήρη έλεγχο των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα προσφέρει στους πελάτες της.
Στο πλαίσιο αυτό, o ενεργειακός όμιλος πρόκειται να αναπτύξει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο με την παροχή καινοτόμων συνδυαστικών υπηρεσιών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών (κινητή, σταθερή τηλεφωνία & internet συμπεριλαμβανομένου και του 5G) με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τιμολόγια. Στόχος είναι η εταιρεία να προσφέρει ακόμη περισσότερη οικονομία στο σύνολο των δαπανών των οικιακών και επαγγελματιών πελατών της, που αυτήν την στιγμή ξεπερνούν τους 200.000.
Η Volton είχε ανακοινώσει από τις αρχές του 2021 πως θα επεκταθεί στις τηλεπικοινωνίες, αλλά χρειάστηκε για άλλη μια φορά η παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καθώς δεν είχε καταφέρει να υπάρξει συμφωνία με κανέναν από τους τρεις παρόχους για συνεργασία. Η ίδια ιστορία είχε επαναληφθεί στο παρελθόν και με την Forthnet / Nova όταν επιχείρησε να πάρει άδεια MVNO. Και τότε είχε παρέμβει η ΕΕΤΤ και τότε είχε τελικά υπάρξει συμφωνία με την Vodafone Ελλάδος, όπως έγινε και στην περίπτωση της Volton.
Με την είσοδο της τελευταίας οι παίκτες στην αγορά κινητής τηλεφωνίας θα παραμείνουν τέσσερις και μετά τη συγχώνευση Nova – Wind. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο επιθετικά μπορεί να κινηθεί ο νέος πάροχος, στις τηλεπικοινωνίες, ειδικά σε μια περίοδο που η κρίση στην ενέργεια με την εκτόξευση της χονδρεμπορικής τιμής, έχει περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών.
Υπενθυμίζουμε πως στην κινητή τηλεφωνία οι ταχύτητες πρόσβασης στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με το μέσο όρο διεθνώς, πάλι με βάση τα στοιχεία της Ookla. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με μέση ταχύτητα 52,59 Mpbs όταν ο μέσος παγκόσμιος όρος βρίσκεται στα 29,06 Mbps. Μάλιστα η Ελλάδα είναι στην πρώτη 15αδα διεθνώς στο σχετικό πίνακα της Ookla. Τα ταχύτερα δίκτυα κινητής διαθέτουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Νότια Κορέα και η Κίνα.
Οι τσουχτερές τιμές των δεδομένων κινητής στην Ελλάδα αποτελούν σημείο αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα τώρα που βρισκόμαστε στην εποχή που ανατέλλει η εποχή του 5G και εκτοξεύεται η χρήση δεδομένων (mobile data). Τόσο στοιχεία της Eurostat, όσο και έρευνες της φινλανδικής Rewheel κατατάσσουν την Ελλάδα ανάμεσα στις ακριβότερες χώρες στις τιμές των δεδομένων κινητής.