Σε μια άκρως ανταγωνιστική και δυναμική αγορά εξελίσσεται αυτή του ανθρακούχου νερού, η οποία μπορεί στο παρελθόν να λειτουργούσε στη σκιά του εμφιαλωμένου, ωστόσο το τελευταίο διάστημα αποκτά τη δική της, αυτοτελή υπόσταση. Είναι ενδεικτικό ότι όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι παίκτες στο εμφιαλωμένο νερό έχουν κυκλοφορήσει τη δική τους σειρά με ανθρακούχο, μια κατηγορία στην οποία είχαν έντονη μέχρι πρότινος παρουσία οι εισαγόμενοι κωδικοί.
Σημαντικό μερίδιο σε αυτή την αγορά κατέχει η ιστορική εταιρεία Σουρωτή, η οποία εδρεύει στο ομώνυμο χωριό του δήμου Θέρμης στην Θεσσαλονίκη, στην οποία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο (της τάξεως του 66,5%) η Belterra Investments, εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη. Η είσοδος του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ είχε δημιουργήσει τις υποσχέσεις για μια νέα σελίδα στη βορειοελλαδίτικη εταιρεία εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών, η οποία εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία καταγράφει μόνο ζημιές.
Άλλωστε, ήταν περίπου στα τέλη του 2016 όταν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης σε δηλώσεις του ενώπιον κατοίκων της Σουρωτής είχε εκφράσει την επιθυμία του να συνδέσει την τύχη του με τη συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία έχει ιστορία πάνω από 100 έτη, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε να ρίξει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις, οι οποίες θα είχαν σαν στόχο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Σουρωτή με τις σωστές ενέργειες θα μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια και να ανταγωνιστεί στα ίσα το γαλλικό Perrier που ανήκει στον πολυεθνικό κολοσσό Nestle.
Στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2017 ακολούθησε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία δεν επιτεύχθηκε το αρχικό ποσό στόχος των 4,6 εκατ. ευρώ -η εταιρεία περιορίστηκε στη συγκέντρωση 3,057 εκατ. ευρώ- καθώς ο έτερος βασικός μέτοχος, η Coca-Cola HBC δε μετείχε στην ΑΜΚ και τις μετοχές που έμειναν αδιάθετες δεν πήρε τελικά η Belterra του Ι. Σαββίδη. Λίγα χρόνια αργότερα, αν και η εταιρεία παραμένει ζημιογόνα, φαίνεται ότι ήλθε η ώρα να πραγματοποιηθεί η υπόσχεση για επενδύσεις ύστερα από την ένταξη στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου επένδυσης της Σουρωτή, η οποία πήρε μόλις πρόσφατα το πράσινο φως.
Πρόκειται για μια επένδυση η οποία προβλέπει την ίδρυση μιας νέας παραγωγικής μονάδας, η οποία αφορά στον κύριο κλάδο δραστηριότητας της βορειοελλαδίτικης επιχείρησης, την παραγωγή δηλαδή νερού και αναψυκτικών. Το συνολικό επιλέξιμο και το ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης είναι ίσο με το ποσό των 24,9 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις οικονομικές επιδόσεις της Σουρωτή, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών το 2020 διαμορφώθηκε στα 10,095 εκατ. ευρώ έναντι 12,108 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας πτώση 16,62%. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της Σουρωτή έκλεισαν στα 9,143 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 9,86% ενώ οι πωλήσεις του εμφιαλωμένου νερού ύδωρ έχασαν το 50% του τζίρου του 2019, φτάνοντας τα 874.647 ευρώ έναντι 1,775 εκατ. ευρώ. Τέλος, το 2020 η εταιρεία περιόρισε τις ζημιές, οι οποίες έκλεισαν στα 1,381 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,47 εκατ. ευρώ.