Μέσα σε μόνο μία ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών καλύφθηκε το σύνολο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με προσφορές στο υψηλότερο σημείο του εύρους διακύμανσης της τιμής διάθεσης, δηλαδή στα 9 ευρώ ανά μετοχή.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υποβληθεί προσφορές για αγορά μετοχών αξίας 1,35 δισ. ευρώ που είναι το ανώτατο ποσό στο οποίο στόχευε η επιχείρηση και η έκδοση βαίνει προς σημαντική υπερκάλυψη. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.
Τα έσοδα από την αύξηση θα διατεθούν -κατά κύριο λόγο- για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, εκσυγχρονισμό των δικτύων και τηλεπικοινωνίες.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ υπόσχεται το μεγαλύτερο turnaround στην επιχειρηματική ιστορία της Ελλάδας, με αύξηση κερδοφορίας κατά 1.279% μέσα σε μια πενταετία και διανομή μερισμάτων από το 2024, υπόσχεται η διοίκηση της ΔΕΗ στους επενδυτές που θα εισφέρουν τα κεφάλαιά τους στην αύξηση κεφαλαίου έως και κατά 1,35 δισ. ευρώ, για την οποία ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών. Πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ, υπό τον Γιώργο Στάσση, ξεκαθαρίζει στο ενημερωτικό δελτίο για την Α.Μ.Κ. ότι αυτές οι προβλέψεις συνοδεύονται από πλήθος «αστερίσκων» και θα χρειασθεί να συντρέξουν πολλές και δύσκολες προϋποθέσεις για να γίνει πραγματικότητα αυτό το εντυπωσιακό turnaround story.
Ύστερα από μια μακρά περίοδο απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων, με την εμφάνιση ζημιών μέχρι και τη χρήση του 2019, η ΔΕΗ πέτυχε μικρή κερδοφορία (κέρδη προ φόρων 67 εκατ. ευρώ) στη χρήση του 2020. Στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση, όμως, παρουσιάζεται η προοπτική μεταμόρφωσης της ΔΕΗ σε μια... μηχανή παραγωγής κερδών.
Μάλιστα σε βάθος πενταετίας, δηλαδή ως τη χρήση του 2026, προβλέπεται από τη διοίκηση αύξηση των εσόδων κατά 13,52% και μείωση των εξόδων κατά μονοψήφιο ποσοστό. Η λειτουργική κερδοφορία (επαναλαμβανόμενα EBITDA - κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) προβλέπεται ότι σχεδόν θα διπλασιασθεί (αύξηση 96%). Τα δε κέρδη προ φόρων από τα 67 εκατ. ευρώ του 2020 θα εκτιναχθούν στα 554,8 εκατ. ευρώ το 2024 και στα 924 εκατ. ευρώ το 2026, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 1.279,1%. Ως το τέλος του 2026, η ΔΕΗ προβλέπεται να έχει μεταμορφωθεί σε μια επιχείρηση με εξαιρετικά υψηλά περιθώρια κέρδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους (κέρδη προ φόρων ως ποσοστό των εσόδων) από το «αναιμικό» 1,4% του 2020 θα διευρυνθεί στο 17,3% το 2026.