Μια σειρά από τουριστικά ακίνητα ετοιμάζει να «ρίξει» στην αγορά το ΤΑΙΠΕΔ σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που δημιουργήθηκε από την φετινή χρονιά που έκλεισε καλύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Μαρίνες, ιαματικές πηγές και κάμπινγκ οδεύουν προς αξιοποίηση τους επόμενους μήνες με στόχο να εξασφαλιστούν νέα έσοδα για το κράτος αλλά και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Συγκεκριμένα, τα επόμενα 6 τουριστικά ακίνητα αναμένεται να προωθήσει το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι και το τέλους του α’ τριμήνου του 2022: τις Ιαματικές πηγές Αιδηψού, την Ιαματική πηγή και κάμπινγκ Κονιαβίτη, την μαρίνα Πύλου, την μαρίνα Λευκίμμης, την Ακτή και κάμπινγκ Αγίας Τριάδας και την Ιαματική πηγή Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μαρίνα Πύλου είναι ώριμο περιουσιακό στοιχείο προς αξιοποίηση, ενώ οι μαρίνες στην Κέρκυρα είναι σε φάση σχεδιασμού του έργου αξιοποίησης. Για την Αιδηψό, αναμένεται η μελέτη σκοπιμότητας ώστε να αξιολογηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης, καθώς το ακίνητο, κοινώς οι υποδομές φιλοξενίας κτλ, είναι σε άσχημη κατάσταση και έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης.
«Θέλουμε να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση ακινήτων που είναι μικρότερα και το οικονομικό τίμημα τους δεν θα είναι κάτι πολύ μεγάλο, ωστόσο έχουν αξία και πολλαπλασιαστικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι στη φιλοσοφία της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ», τονίζουν καλά ενημερωμένες πηγές. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η μητρική του ΤΑΙΠΕΔ, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), αντικατέστησε το σύνολο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ με στελέχη «με συλλογικά εκτεταμένη και διαφοροποιημένη εμπειρία και τεχνογνωσία», όπως αναφέρθηκε.
Ιαματικές πηγές Αιδηψού
Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο στο νότιο άκρο των Λουτρών Αιδηψού με απεριόριστη θέα στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο και στα παράλια της Φθιώτιδας. Εντός της έκτασης έχει αναπτυχθεί το παλαιό υδροθεραπευτήριο «Άγιοι Ανάργυροι» το οποίο έχει ανεγερθεί πριν το 1950, νέο συγκρότημα Υδροθεραπείας που κατασκευάστηκε το 1985, εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή και δεξαμενές συλλογής ιαματικού νερού. Το Υδροθεραπευτήριο τροφοδοτείται με ιαματικό φυσικό πόρο από τρείς αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές (Κομπόγιαννη, Λέττα Βασιλάκου και Θερμοποτάμου) και δύο ιαματικές πηγές ( Άρτεμις & Γ1) οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναγνώρισης .
Ιαματική πηγή και κάμπινγκ Κονιαβίτη
Παραθαλάσσιο ακίνητο στο νότιο τμήμα του Μαλιακού κόλπο δυτικά του οικισμού των Καμμένων Βούρλων ένα από τα πλέον φημισμένα θερμαλιστικά κέντρα από την δεκαετία του 1930. Το θαλάσσιο μέτωπο του ακινήτου (βόρειο όριο) αποτελείται από αμμώδη παραλία μήκους περίπου 1.150 μ. ενώ το νότιο τμήμα βρίσκεται σε επαφή με την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ). Εντός του ακινήτου λειτουργούσε στο παρελθόν camping. Το ακίνητο τροφοδοτείται από 2 Ιαματικές Πηγές, η μία εκ των οποίων έχει ήδη αναγνωριστεί ενώ για τη δεύτερη προωθούνται οι διαδικασίες αναγνώρισής της.
H μαρίνα Πύλου
Η μαρίνα Πύλου βρίσκεται στο κεντρικό και βορειανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης της πόλης της Πύλου και έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 129 σκαφών με μήκος από 8μ. έως 30μ. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας έχει έκταση 32.195 τ.μ. Με βάση το νέο Χωροταξικό Σχέδιο για την μαρίνα (Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ ), ο συντελεστής δόμησης ανέρχεται στο 20%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης είναι 30%. Η μαρίνα θα προσφέρει χρήσεις τουρισμού και αναψυχής στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η χρήση κατοικίας με ποσόστωση έως 20%.
Η μαρίνα Λευκίμμης
Ο Λιμένας Λευκίμμης βρίσκεται στη Νότια Κέρκυρα σε απόσταση 43χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Νότιας Κέρκυρας με την Ηγουμενίτσα και ανήκει στη διοικητική αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ).
Ακτή και κάμπινγκ Αγίας Τριάδας
Παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό της Αγίας Τριάδας. Το ακίνητο έχει εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μ. και πυκνή και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς δενδροφύτευση στο χερσαίο τμήμα του. Εντός της έκτασης υφίστανται παλαιές και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, υποδομές και διαμορφώσεις κάμπινγκ. Η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου λόγω της εγγύτητάς της με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και της εύκολης προσβασιμότητάς της προσελκύει επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ιαματική πηγή Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων
Παραθαλάσσιο ακίνητο στο νότιο τμήμα του Μαλιακού κόλπου στο κέντρο του οικισμού των Καμμένων Βούρλων ένα από τα πλέον φημισμένα θερμαλιστικά κέντρα από την δεκαετία του 1930. Το θαλάσσιο μέτωπο του ακινήτου (βόρειο όριο) αποτελείται από αμμώδη παραλία μήκους περίπου 520 μ. ενώ το νότιο όριο εκτείνεται μέχρι τις πευκόφυτες πλαγιές του όρους Κνημίς τμήμα της οροσειράς του Καλλιδρόμου. Εντός του ακινήτου λειτουργεί σύγχρονη πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων με κέντρο Wellness & SPA και υδροθεραπευτήριο τροφοδοτούμενα από Ιαματικές Πηγές, για τις οποίες προωθούνται οι διαδικασίες αναγνώρισής τους.