Είναι μια αγορά για την οποία όλοι σχεδόν συζητάνε. Ξέφυγε πρώτη από τις «δαγκάνες» της κρίσης και τελευταία μαθαίνουμε για νέα ρεκόρ τιμών και επενδύσεων. Πρόκειται για το χώρο των ακινήτων, ένας τομέα που έχει τραβήξει το αγοραστικό ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, ξένων και εγχώριων, των τραπεζών, αλλά και των νοικοκυριών. Ωστόσο, μια ομάδα επενδυτών παραμένει πεισματικά ασυγκίνητη: εκείνη του χρηματιστηρίου.
Οι μετοχές από τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) δείχνουν να χάνουν το «τρένο της ανόδου» του Χρηματιστηρίου, παρόλο που ανήκουν σε ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της οικονομίας.
Αν και ο Γενικός Δείκτης έχει ανέβει περίπου 22% το τελευταίο εξάμηνο, οι μετοχές των ΑΕΕΑΠ σημειώνουν σημαντική υποαπόδοση, δείχνοντας μικρότερα κέρδη για αυτό το διάστημα, ακόμα και απώλειες.
Οι μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας του χώρου, Prodea Investments, έχουν την καλύτερη απόδοση, ανεβαίνοντας 20,4%, ενώ στην Intercontinental International και στην Briq σημειώνονται κέρδη της τάξεως του 8,8% και 4,6% αντίστοιχα. Οι μετοχές της Trastor έχουν μειωθεί κατά 6,3% για την ίδια περίοδο.
Στελέχη της αγοράς και χρηματιστηριακοί αναλυτές τονίζουν, ότι η χαμηλή διασπορά μετοχών και η έλλειψη ρευστότητας, κρατάνε τους επενδύτες σε απόσταση. Όταν το ποσοστό διασποράς μετοχών είναι χαμηλό, ο επενδυτής εκτίθεται σε αυξημένο ρίσκο. Από τη μία, μπορεί να βρεθεί εγκλωβισμένος σε μια επένδυση που χάνει την αξία της και δεν μπορεί να την πουλήσει, και από την άλλη, βρίσκεται στο «έλεος» των βασικών μετόχων που έχουν τον απόλυτο έλεγχο.
«Οι επενδυτές θέλουν μετοχή με ρευστότητα, ώστε να μπαίνουν και να βγαίνουν με άνεση. Αυτό δεν προσφέρεται στην Ελλάδα με τις ΑΕΕΑΠ». τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος από το χώρο.
Επίσης, τα μεγέθη των ΑΕΕΑΠ είναι «πολύ, πολύ μικρά» και λειτουργούν ανασταλτικά για τους επενδυτές, σημειώνουν αναλυτές. Αυτό, όμως, σταδιακά αλλάζει καθώς μπαίνει φρέσκο χρήμα στην αγορά, μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εκδόσεις νέων εταιρικών ομολόγων, που έχουν αναγγελθεί.
Αύξηση κερδοφορίας
Ένας ακόμα παράγοντας, που θα κάνει τις μετοχές πιο ελκυστικές είναι η αναμενόμενη αύξηση της κερδοφορίας. Η κατάργηση του ελάχιστου φόρου επί του χαρτοφυλακίου (0,75%) που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θεωρείται ότι θα κάνει μεγάλη διαφορά στα κέρδη των ΑΕΕΑΠ, όπως επίσης και το μειωμένο κόστος δανεισμού της χώρας.
Κάθε εξάμηνο, οι ΑΕΕΑΠ είναι υποχρεωμένες να προχωρούν σε αξιολόγηση χαρτοφυλακίων από ανεξάρτητο εκτιμητή, ο οποίος κάνει αποτίμηση ακινήτων χρησιμοποιώντας ένα ποσοστό έκπτωσης (discount rate), που ως τώρα ήταν υψηλό, της τάξεως του 7%. Ανάμεσα στους παράγοντες που διαμορφώνουν αυτό το ποσοστό είναι και το κόστος δανεισμού της χώρας, που έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο διάστημα. Αυτό, ίσως, οδηγήσει το ποσοστό στο 6%, εκτιμούν αναλυτές, συμβάλλοντας στη βελτίωση της αποτίμησης των χαρτοφυλακίων των ΑΕΕΑΠ.
Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται ώστε να μπει η αγορά ακινήτων στο «ραντάρ» των επενδυτών είναι η είσοδος μεγάλων «παικτών» στο ταμπλό.
Η προγραμματισμένη είσοδος στο χρηματιστήριο της Noval Property, που ανήκει στον όμιλο Viohalco, και της εταιρείας Trade Estate, θυγατρικής του ομίλου Φουρλή, φαίνεται ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο να αποκτήσει η μετοχική αγορά βάθος στο μερίδιο των ΑΕΕΑΠ.
Με το που θα περάσουν την πύλη της Λεωφόρου Αθηνών οι δύο αυτές εταιρείες, θα προστεθούν στην αγορά χαρτοφυλάκια ακινήτων αξίας 550 - 600 εκατ. ευρώ, αναπληρώνοντας, επίσης, το κενό που άφησε πίσω της η Grivalia, όταν απορροφήθηκε από την Eurobank.