Την ικανοποίησή της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνίτη εκφράζει η ΔΕΗ σε χρηματιστηριακή της ανακοίνωση, τονίζοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν θα έχει σημαντιή επίπτωση στα οικονομικά της μεγέθη.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιχείρηση: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελληνική Δημοκρατία για την υπόθεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιγνίτη, η ΔΕΗ εκφράζει την ικανοποίησή της για την οριστική επίλυση της υπόθεσης η οποία εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια.
Η ανακοίνωση δεν δημιουργεί εκπλήξεις για το βασικό περιεχόμενο της συμφωνίας, αναμένεται βεβαίως η αποσαφήνιση των λεπτομερειών της για την υλοποίησή της μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης. Επισημαίνεται η θετική διάσταση της συμφωνίας που αφορά (i) τη σύνδεση των τιμών διάθεσης των προθεσμιακών προϊόντων με τις τιμές που θα διαμορφώνονται από την Αγορά και (ii) τον περιορισμένο χρόνο διάθεσής τους.
Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΗ εκτιμά ότι η συμφωνία δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματά της».
Σημειώνεται ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέστησε πλέον νομικά δεσμευτικά, βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, τα μέτρα που πρότεινε η Ελλάδα προκειμένου να μπορούν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αγοράζουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε πιο μακροπρόθεσμη βάση. Tα διορθωτικά αυτά μέτρα θα λήξουν το 2023 όταν σταματήσει και η τελευταία λιγνιτική μονάδα το 2023.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας στην αρχή της χρονιάς Ελλάδας – ΕΕ και μετά από διαπραγματεύσεις περίπου 18 μηνών για την υιοθέτηση ενός ρυθμιστικά καθοριζόμενου μηχανισμού διάθεσης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.
Η πώληση των τριμηνιαίων προθεσμιακών προϊόντων από τη ΔΕΗ θα γίνεται μέσω της αγοράς παραγώγων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (HEnEx) ή του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EEX), με τη ΔΕΗ να έχει το «πάνω χέρι» στην επιλογή του φορέα διαπραγμάτευσης. Στα επόμενα βήματα είναι η νομοθετική ρύθμιση για να ξεκινήσει ο μηχανισμός να δουλεύει φαίνεται πώς είναι έτοιμη ενώ μέσα στο 2021 αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί ήδη η πρώτη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας.