Μέχρι το τέλος του έτους θα υπογραφεί το πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής της μαρίνας Χίου στην κοινοπραξία AVLUM Enterprises, ενώ εκκρεμεί και η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου στην ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Από το επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ προκύπτει πως δεν λείπουν τα προβλήματα για την προώθηση του σχεδίου παραχώρησης τουριστικών λιμένων ανά την Ελλάδα.
Για παράδειγμα, για την αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς στην Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας 388 θέσεων με χερσαία ζώνη έκτασης 76 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλαμαριάς, το ΤΑΙΠΕΔ εκπόνησε νέο σχέδιο χωροθέτησης και τον προηγούμενο μήνα κατέθεσε προς έγκριση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Όμως, η χρηματοδότηση του Αλιευτικού καταφυγίου Νέας Κρήνης, έργο που θα ελλιμενίσει τους ψαράδες που σήμερα ελλιμενίζονται στην μαρίνα, δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας.
Για το νέο λιμένα Τούρλου Μυκόνου τελούν υπό αξιολόγηση οι φάκελοι των προσφορών για την πρόσληψη συμβούλων. Στο ΤΑΙΠΕΔ «έχει περιέλθει όλος ο λιμένας με τρεις διακριτές δραστηριότητες (Επιβατική ναυτιλία, Κρουαζιέρα και Μαρίνα)».
Για τη μαρίνα Αργοστολίου, με χερσαία ζώνη έκτασης 50 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 175 σκαφών, εκκρεμεί ο ορισμός της επιτροπής χάραξης αιγιαλού από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Προς παραχώρηση οδεύει, κατά προτεραιότητα, και η μαρίνα Ζακύνθου, με χερσαία ζώνη έκτασης 31 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 275 σκαφών.
Προ ημερών προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός παραχώρησης της μαρίνας Ιτέας, με χερσαία ζώνη έκτασης 25 στρεμμάτων περίπου, με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 142 σκαφών. Τέλος, για τη μαρίνα Μανδρακίου στη Ρόδο, στο ADP αναφέρεται πως έχει χερσαία ζώνη έκτασης 12,7 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 175 σκαφών. Εκκρεμεί η επιλογή των συμβούλων που θα προετοιμάσουν τον διαγωνισμό.
«Στοιχειωμένος» διαγωνισμός
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κλείσει ένας από τους στοιχειωμένους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ που αφορούσε την παραχώρηση του ακινήτου Αφάντου στη Ρόδο. Από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται για διάστημα 50 ετών με τον θεσμό της επιφάνειας.
Εξ αυτών, τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκολφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί. Για το πρώτο ακίνητο πλειοδότησε η M.A. Angeliades Inc. του Ελληνοαμερικανού Μ. Αγγελιάδη έναντι 26,9 εκατ. ευρώ, αλλά εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης. Για το δεύτερο η Αegean Sun Investments του Κύπριου επιχειρηματία Νικολή Νικολαΐδη, έναντι 15,2 εκατ. ευρώ με τη σύμβαση να έχει υπογραφεί.
Το Castello Bibelli
Εντός του έτους προβλέπουν στο ΤΑΙΠΕΔ πως θα υπογραφεί και η σύμβαση για το Castello Bibelli στην Κέρκυρα. Το Ακίνητο περιλαμβάνει το ιστορικό κτίριο του “Castello” (1.968,25 τ.μ.), ένα νεογοτθικού ρυθμού κτίριο χτισμένο το 1900, και τέσσερα βοηθητικά κτίρια (457,44 τ.μ.). Το “Castello” και τρία βοηθητικά κτίρια έχουν κηρυχθεί από το Υπ. Πολιτισμού ως «ακίνητα» - διατηρητέα μνημεία.
Η Αξιοποίηση θα γίνει με την πώληση των μετοχών μιας Εταιρίας Ειδικού Σκοπού (SPV), στην οποία θα ανήκει εμπράγματο δικαίωμα κυριότητας επί τμήματος του Ακινήτου. Στο σχετικό διαγωνισμό είχε κατατεθεί προσφορά από σχήμα του ομίλου Φάις με την επενδυτική εταιρεία ακινήτων Bluehouse.