Στη δημιουργία ενός ισχυρότατου και πλήρως δομημένου τηλεοπτικού οργανισμού, με πρόσβαση στην αγορά της συνδρομητικής αλλά και σε premium τηλεοπτικό και αθλητικό περιεχόμενο, που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την απόκτηση του σήματος του Mega και της ταινιοθήκης του, φαίνεται ότι στοχεύει η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την απόκτηση της Forthnet.
Ένα deal που άργησε τέσσερα χρόνια και φαίνεται ότι με την απόκτηση του Mega δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και της τηλεόρασης και αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν και περιμένουν όλοι με αγωνία να απαντηθούν είναι, πρώτον, αν από την συμφωνία θα προκύψει υποχρέωση δημόσιας πρότασης από το νέο επενδυτή και, δεύτερον, αν θα διαχωριστεί και θα πωληθεί το τηλεπικοινωνιακό κομμάτι και βέβαια ποιος θα είναι ο ρόλος των Vodafone και Wind (στην περίπτωση της τελευταίας μπορεί να προκύψει και νέος παίχτης που θα εξαγοράσει την Wind με δεδομένο ότι οι μέτοχοί της στο ενημερωτικό για το ομόλογο αναφέρουν ότι, «εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, θα διερευνήσουν τις επιλογές τους συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής πώλησης του ομίλου της Wind»).
Deal υψηλών απαιτήσεων
Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι φαντάζει ένα πολύ καλό deal δεν παύει να έχει σημαντικές δυσκολίες οι οποίες αφορούν την επόμενη μέρα και τις επενδύσεις που θα απαιτηθούν σε κάθε πεδίο ξεχωριστά οι οποίες είναι σημαντικές αν ο νέος ιδιοκτήτης θελήσει να «παίξει μπάλα» με αξιώσεις.
Ειδικότερα, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αναπτύξει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ώστε η εταιρεία να κερδίσει το χαμένο έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της, δηλαδή μεγάλες κεφαλαιακές δαπάνες για τεχνολογικές υποδομές αλλά και νέα εμπορική πολιτική με μεγάλο προϋπολογισμό για την αποτελεσματική προώθησή της στην αγορά, ενώ αντίστοιχα επενδύσεις θα χρειασθεί και η Nova.
Σημειώνεται ότι η Forthnet όλο αυτό το διάστημα έχει πετύχει να διατηρήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα από ένα σημαντικό μέρος των εμπορικών ομάδων της Superleague και ανανέωσε την αποκλειστική της συνεργασία με τη Superleague. Επίσης καλύπτει το 16% της αγοράς (650.000 νοικοκυριά) και περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ορισμένες από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, διαθέτει σημαντικές συμβάσεις για τηλεοπτικό περιεχόμενο, ενώ επρόκειτο να εισέλθει στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator – MVNO).
Η επιστροφή του Mega
Περαιτέρω, αναπτύσσονται συνέργιες αλλά και οικονομίες κλίμακος σε συνδυασμό με τον τηλεοπτικό σταθμό ΟΝΕ Channel που έχει λάβει οριστική άδεια από το ΕΣΡ, ειδικά μετά την απόκτηση του σήματος Mega και ήδη στην αγορά ακούγεται ότι η εκπομπή του σήματος θα γίνει πλέον ως Mega και μάλιστα στις 30 Νοεμβρίου που είναι και τα γενέθλια του παλαιού τηλεοπτικού σταθμού.
Όσον αφορά στη συνδρομητική, η Forthnet – Nova στο α' εξάμηνο είχε 396,3 χιλ. συνδρομητές, η Cosmote TV 543,6 χιλ. συνδρομητές και στο σκηνικό προστίθενται το Netflix, ενώ πρεμιέρα κάνει η Apple TV και στις 12 Νοεμβρίου αναμένεται η πλατφόρμα συνεχούς ροής τηλεοπτικού προγράμματος της Disney. Επίσης, η Cosmote TV τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τη νέα της πλατφόρμα Over The Top.
Θα γίνει δημόσια πρόταση;
Σε ότι αφορά στο κομμάτι της δημόσιας πρότασης οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες αφορούν στην εξαγορά του χρέους της τάξης των 310 εκατ. της Forthnet με τίμημα πέριξ των 40 εκατ. για το σύνολο του δανεισμού και πιθανότατα και ποσοστό των μετοχών που ελέγχουν οι τρεις βασικές πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς 13,7%, Εθνική 11,01% και Alpha 7,69%) και το οποίο αθροιστικά ανέρχεται στο 32,39%.
Να σημειωθεί πως ακόμα και αν όλες οι μετοχές περάσουν στον αγοραστή δεν προκύπτει, αναφέρουν πηγές της αγοράς, υποχρέωση δημόσιας πρότασης. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι από τα 310 εκατ. του δανεισμού τα 55 εκατ. έχουν δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές, που αντιστοιχούν σε επιπλέον περίπου 33% του μετοχικού κεφαλαίου.
Υπογραμμίζεται ότι, ποσοστά του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet ελέγχουν επίσης τόσο η μητρική εταιρεία της Wind, Crystal Almond Holdings, (22,17%) όσο και το Δημόσιο της Τυνησίας (15,19%) και ο Άραβας επιχειρηματίας Abdulaziz Al Ghurair (14,42%).