Θέση ανάμεσα στους δύο - τρεις κορυφαίους παραγωγούς μασκών υψηλής προστασίας στην Ευρώπη παίρνει ο όμιλος της Πλαστικά Θράκης με νέα επένδυση, ενώ ήδη το 2020 τα οικονομικά του μεγέθη εκτοξεύθηκαν, χάρη στη διαφοροποίηση του προϊοντικού μείγματος στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.
Στην Ελλάδα της αποβιομηχάνισης και της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού, η Πλαστικά Θράκης έχει αναδειχθεί ως μία σημαντική δύναμη της βιομηχανίας με διεθνές εκτόπισμα, με βιομηχανικές μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Σκωτία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία και ΗΠΑ, ενώ έχει ένα δίκτυο πωλήσεων σε 80 χώρες, σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Με έδρα την ακριτική Θράκη, φέρνει το 83% των εσόδων της από το εξωτερικό παρότι το ήμισυ της συνολικής της παραγωγής γίνεται στην Ελλάδα, ενώ απασχολεί 2.000 εργαζόμενους, τους μισούς εκ των οποίων στη χώρα μας.
Πλέον, με τη νέα επένδυση που έκανε πρόσφατα ο όμιλος, με την προσθήκη της νέας μάσκας υψηλής προστασίας “FFP2 Thrace Series 902 Advanced”, κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις των παραγωγών στην Ευρώπη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ευρύτερα για την αυτονομία σε μάσκες αυτής της κατηγορίας που εξασφαλίζει η χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για τις χειρουργικές μάσκες, η Ευρώπη εισήγαγε το 2020 από την Κίνα προϊόντα αξίας 20 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 1 δισ. το 2019. Αυτό και μόνο δείχνει τις τεράστιες ανάγκες της Γηραιάς Ηπείρου που δεν είχε φροντίσει να έχει παρουσία και κυρίως, αυτονομία, σε ένα προϊόν που βρίσκεται στην παγκόσμια αιχμή της ζήτησης τους τελευταίους 14 μήνες.
Η νέα επένδυση της Πλαστικά Θράκης στην Ξάνθη εξασφαλίζει σε πρώτη φάση μία παραγωγή άνω των 1,5 εκατομμυρίων μασκών FFP2 το μήνα. Ο όμιλος ήδη παράγει 50 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες Τύπου IIR, τον μήνα στα εργοστάσιά του στην Ελλάδα, την Σκωτία και την Ιρλανδία. Την ίδια στιγμή, έχοντας περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρία στην παραγωγή τεχνικών υφασμάτων για ιατρική χρήση, είναι η μόνη εταιρεία που έχει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε δύο βασικούς κλάδους στον κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων και στον κλάδο της Συσκευασίας. Οι δύο κλάδοι καλύπτουν συνολικά 24 τομείς δραστηριοποίησης.
Μάσκες υψηλής ασφάλειας
Οι νέες μάσκες, είναι ό,τι πιο ασφαλές υπάρχει στην παγκόσμια αγορά, καθώς παρέχουν μέγιστη προστασία από εισπνοή μολυσματικών παραγόντων ή ρύπων με τη μορφή αερολυμάτων, σταγονιδίων ή μικρών στερεών σωματιδίων, τόσο σε αυτόν που την φορά, όσο και στους γύρω του από τη διασπορά αερομεταφερόμενων σωματιδίων. Αποτελούνται από πέντε στρώσεις non-woven, spunbond και meltblown (S-HAC-M-M-S), κάτι το οποίο εξασφαλίζει εξαιρετικό φιλτράρισμα με σχεδόν μηδενικές διαρροές.
Οι μάσκες FFP2-NR Thrace Series 902 Advanced εναρμονίζονται και έχουν πιστοποιηθεί με το πρότυπο EN 149:2001+A1:2009, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (EU) 2016/425 για τα PPE (Personal Protective Equipment).
Ξεπερνούν τα 135 εκατ. οι επενδύσεις την 5ετία
Ο όμιλος Πλαστικά Θράκης έχει εξελιχτεί σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο διεθνοποιημένες ελληνικές βιομηχανίες. Το 57% της παραγωγής της γίνεται στην Ελλάδα, η οποία αντιπροσωπεύει μόλις το 17% των πωλήσεών της.
Την τελευταία πενταετία εστίασε στρατηγικά στην οργανική ανάπτυξη υλοποιώντας επενδύσεις σε κλάδους και αγορές με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως σε νέες γραμμές παραγωγής στον κλάδο των μη υφαντών υφασμάτων (nonwovens), καθώς επίσης και στην περαιτέρω άνοδο του κλάδου της συσκευασίας τροφίμων στη ΝΑ Ευρώπη.
Ειδικότερα, από το 2015 και μετά υλοποιήθηκαν επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 135 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 70 εκατ. ευρώ αφορούσαν στις ελληνικές θυγατρικές, που αποτελούν και τη ναυαρχίδα της παραγωγής. Σημαντικό μέρος των επενδύσεων μάλιστα εστιάστηκε σε γραμμές ανακύκλωσης στο πλαίσιο της πρόθεσης και δέσμευσης του ομίλου για χρήση ανακυκλωμένης πρώτης ύλης σε αντικατάσταση παρθένου υλικού. Σύντομα η εταιρεία θα ανακοινώσει και τις επιδόσεις της στα κριτήρια ESG.
Οι τελευταίες επενδύσεις
Όπως σημειώνουν πηγές του ομίλου στο BusinesDaily.gr η επένδυση για τις νέες μάσκες FFP2 δεν ήταν κεφαλαιακά μεγάλη, απλώς έγιναν επιμέρους προσαρμογές στα τεχνικά χαρακτηριστικά, ενώ «πάτησε» στην επένδυση που είχε ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2020.
Ο λόγος για τις έκτακτες επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση γραμμών παραγωγής χειρουργικών μασκών Τύπου Ι, Tύπου ΙΙ και Τύπου ΙΙR, στις εγκαταστάσεις του ομίλου στην Ξάνθη στην Ελλάδα, στο Forfar της Σκωτίας και στην Clara της Ιρλανδίας, επιτυγχάνοντας την πλήρη καθετοποίηση στην παραγωγή χειρουργικών μασκών. Επίσης το 2020 έγινε έκτακτη επένδυση 5,1 εκατ. για την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή υλικού «Meltblown», το οποίο χρησιμοποιείται και για την παραγωγή όλων των τύπων μασκών, από χειρουργικές μάσκες μέχρι και μάσκες τύπου FFP2 και FFP3.
Για την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης, η θυγατρική εταιρεία Don & Low ήρθε σε συμφωνία με τον κρατικό φορέα Scottish Enterprise για τη χρηματοδότηση ποσοστού 80% της επένδυσης. Η χρηματοδότηση θα επιστραφεί στο Scottish Enterprise εντός των επόμενων πέντε ετών σε αναλογία με το ύψος των πωλήσεων της Εταιρείας σε αυτό το διάστημα.
Αποτελέσματα ρεκόρ το 2020
Η διαφοροποίηση του προϊοντικού μείγματος και οι εν γένει ισχυρές «άμυνες» οδηγήσαν σε εκτόξευση των μεγεθών κατά τη χρήση του 2020, που ήταν η ιστορικά καλύτερη χρονιά για τον όμιλο. Μολονότι στα προϊόντα που σχετίζονται με τον τουρισμό υπήρξε μείωση, όμως αυτή αντισταθμίστηκε από την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα συσκευασίας τροφίμων, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, αλλά και της αύξησης για προϊόντα προστασίας της προσωπικής υγιεινής (μάσκες).
Παράλληλα, η εταιρεία εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μείωση του κόστους της πρώτης ύλης και η άνοδος της ζήτησης τόσο στις συσκευασίες όσο και στα τεχνικά υφάσματα έφερε πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Ο τομέας των συνθετικών υφασμάτων ήταν και αυτός που είχε τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιμέρους μεικτό κέρδος (+83,9%).
Τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) ανήλθαν στα 40,66 εκατ. ευρώ έναντι 7,213 εκατ. ευρώ το 2019 (αύξηση 463,7%). Τα αντίστοιχα κέρδη από τις συνολικές δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 37,347 εκατ. ευρώ, από 3,716 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 905%! Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 339,7 εκατ. ευρώ από 298,3 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 40,8 εκατ. ευρώ.
Τέλος, σημαντική ήταν και η μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 45,318 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, στο τέλος του 2020 ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 38,210 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 83,528 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2019. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στα τέλη του 2020 διαμορφώθηκε στα 174,58 εκατ. ευρώ έναντι 146,34 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2019.
Πώς διαμορφώνεται η εικόνα το 2021
Το πρώτο τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με πηγές του ομίλου αποτελεί μια συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς, τόσο όσον αφορά το προϊοντικό μείγμα όσο και τα επίπεδα κερδοφορίας. Βεβαίως, η εμφάνιση ελλείψεων βασικών πρώτων υλών από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, δημιουργεί πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές και ραγδαία αύξηση στις τιμές όλων των βασικών πρώτων υλών. Παρά τις διακυμάνσεις των τιμών στις πρώτες ύλες, η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών του πρώτου τριμήνου παραμένει ικανοποιητική, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και κερδοφορίας.