ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Πώς «προσγειώθηκε» 70% χαμηλότερα το τίμημα για την Εθνική Ασφαλιστική

Στα 346 εκατ. ευρώ το τίμημα και πλέον 120 εκατ. μόνο αν επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι. Οι προβληματικές αποτιμήσεις, η πίεση των Βρυξελλών και το «χρυσό» deal του CVC Capital.

Στο -69% σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια του 2019 (1,081 δισ. ευρώ) και την αξία με την οποία η Εθνική Τράπεζα αποτιμούσε μέχρι πρόσφατα στα βιβλία της την Εθνική Ασφαλιστική, «κλείδωσε» η πώληση της ιστορικής ασφαλιστικής του ομίλου στο αμερικανικό fund CVC Capital.

Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να διασώσει τα προσχήματα, ανακοινώνοντας ότι το τίμημα πώλησης αντιστοιχεί σε αποτίμηση 505 εκατ. ευρώ στην πραγματικότητα η εικόνα είναι πολύ πιο δυσάρεστη: ποσό 120 εκατ. ευρώ του τιμήματος συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026.

Δηλαδή, το βέβαιο τίμημα της συναλλαγής είναι 385 εκατ. ευρώ ή 346 εκατ. ευρώ για το 90,01% που θα διαθέσει η ΕΤΕ. Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για προσπάθεια ωραιοποίησης, καθώς στην ουσία πρόκειται για προμήθειες που θα λάμβανε ούτως ή άλλως η Εθνική από την διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων στους πελάτες της.

Ακόμα χειρότερα, εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής υποστηρίζουν ότι υπάρχει ειδικός όρος που προβλέπει την αφαίρεση 125 εκατ. από το τίμημα, εάν οι ζημιές των συμβολαίων με νοσοκομειακή κάλυψη ξεπεράσουν κάποια προκαθορισμένα όρια. Αν έχουν βάσh οι αναφορές αυτές, τότε το πραγματικό τίμημα για την Εθνική για την πώληση μιας εταιρίας με ενεργητικό 4 δισ. ευρώ, με κέρδη 81 εκατ. ευρώ και με ίδια κεφάλαια 1 δισ. ευρώ θα εισπράξει ποσό χαμηλότερο των 300 εκατ. ευρώ.

Ακόμα όμως και αν τα πράγματα κυλήσουν όπως ελπίζει η τράπεζα και επιτευχθούν οι στόχοι πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, τα 454,5 εκατ. ευρώ (που θα εισπράξει η Εθνική από την πώληση του 90,01% της ασφαλιστικής στο CVC) είναι μόλις 5,6 φορές υψηλότερο από τα κέρδη του 2019, όταν ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες όπως η Allianz, η AXA, η Swiss Life και η ΝΝ διαπραγματεύονται με P/E που κυμαίνονται από 10 έως 20.

Πού οφείλεται η χαμηλή τιμή: Υποεκτιμημένοι κίνδυνοι, ανεπαρκή αποθεματικά

Πηγές που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στην ασφαλιστική αγορά και έχουν γνώση των καταστάσεων στην Εθνική Ασφαλιστική επισημαίνουν στο Business Daily ότι η συμφωνία, παρά τις όποιες αιτιάσεις, είναι επωφελής για την τράπεζα και αποτυπώνει την ιδιάζουσα κατάσταση που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στην Εθνική Ασφαλιστική.

Επισημαίνουν ότι το χαμηλό τίμημα αντανακλά τη δύσκολη πραγματικότητα που διαμορφώνει για τις ασφαλιστικές εταιρείες το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων και ειδικά σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική προβλήματα που συνδέονται με υποεκτίμηση κινδύνων στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, ασφαλιστικά προϊόντα εγγυημένων παροχών και συμβόλαια με νοσοκομειακή κάλυψη που μπορεί να επιβαρύνουν την εταιρία με μεγάλες ζημιές, ανεπαρκή αποθεματικά και δεσμεύσεις για υπερβολικές παροχές – καλύψεις προς το προσωπικό. Με άλλα λόγια, τα ίδια κεφάλαια του 1 δισ. δεν αντανακλούν την πλήρη εικόνα του ισολογισμού και τη δυνατότητα της εταιρείας να παράγει κέρδη στο μέλλον.

Εξάλλου, επιπλέον όφελος για την Εθνική Τράπεζα από την πώληση της ασφαλιστικής θα είναι η απελευθέρωση πολύτιμων εποπτικών κεφαλαίων που ήταν δεσμευμένα.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα αποτιμούσε την Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία της με αξία άνω του 1 δισ. ευρώ και το 2019 αντιλαμβανόμενη την μη ρεαλιστική αυτή αποτίμηση αναγνώρισε ζημιές 494 εκατ. ευρώ ζημιές από διακοπείσες δραστηριότητες το 2019, στις οποίες ενσωματώνεται η απομείωση αξίας της ασφαλιστικής. Η Εθνική θα πρέπει να αναγνωρίσει πρόσθετες ζημιές από την ασφαλιστική καθώς η πώλησή της θα γίνει σε τιμή χαμηλότερη της τρέχουσας αποτίμησής της.

Η πίεση στη διοίκηση Μυλωνά και η υποκρισία της ΕΕ

Σημειώνεται ότι η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν ένα πρόβλημα που κληρονόμησε η διοίκηση Μυλωνά και η οποία δεν είχε περιθώρια ελιγμών, καθώς η πώληση του 80% της ασφαλιστικής ήταν δέσμευση που είχαν αναλάβει η τράπεζα και η Ελληνική Δημοκρατία στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, λόγω της λήψης κρατικής βοήθειας στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων. Η συνολική κρατική βοήθεια που έλαβε η Εθνική Τράπεζα ήταν 12,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο (τότε) 20% του σταθμισμένου ενεργητικού της, μέρος της οποίας αποπληρώθηκε. 

Έτσι η πώληση στην CVC αποτέλεσε ουσιαστικά συναλλαγή υπό πίεση κάτι που μειώνει δραστικά τη διαπραγματευτική ικανότητα του πωλητή και ενισχύει ασύμμετρα τη δύναμη του αγοραστή. Παρά το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα αποπλήρωσε πλήρως τα CoCos που είχε λάβει το 2015, πούλησε την Finansbank και αποχώρησε από τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού όπου είχε παρουσία, η ΕΕ επέμεινε στην πώληση της ασφαλιστικής παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία, απορρίπτοντας παράταση της προθεσμίας. Με τον τρόπο αυτό όμως περιορίζει τα κεφάλαια που θα ανακτηθούν.

Πάντως η DG Comp είχε δώσει αρκετές φορές παράταση στις διοικήσεις της Εθνικής, λόγω αποτυχίας ολοκλήρωσης των διαδικασιών πώλησης της ασφαλιστικής, παρατάσεις που η τράπεζα απέτυχε να αξιοποιήσει ώστε να διαμορφώσει ένα θετικότερο πλαίσιο και να πετύχει μια καλύτερη τιμή πώλησης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική πούλησε τελικά την θυγατρική της, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της χώρας, σε ένα fund το οποίο στοχεύει στην μεταπώληση των συμμετοχών του σε ορίζοντα 5ετία.

Το χρυσό deal του CVC

Με περίπου 450 εκατ. ευρώ, το CVC θα αποκτήσει την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της χώρας με ενεργητικό ύψους 4 δις. ευρώ, 1,1 εκατ. ασφαλισμένους και πρόσβαση σε 5 εκατ. πελάτες της Εθνικής Τράπεζας μέσω της σχετικής συνεργασίας που προβλέπει η τράπεζα. Με βάση την κερδοφορία των 81 εκατ. ευρώ το 2019, το fund θα χρειαστεί περίπου πέντε χρόνια για να ανακτήσει το σύνολο της επένδυσής του στην Εθνική Ασφαλιστική. Σημειώνεται ότι διαθέτει 13 διοικητικά υποκαταστήματα, 1.648 ασφαλιστικούς συμβούλους σε 132 γραφεία πωλήσεων σε όλη τη χώρα και 1.299 συνεργαζόμενα πρακτορεία και brokers.

Οι ελληνικές επενδύσεις του CVC στην Ελλάδα

Το αμερικανικό επενδυτικό fund φροντίζει στα χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα να τοποθετηθεί σε νευραλγικούς τομείς. Ελέγχει, ήδη, το 30% της αγοράς Υγείας. Το 2017 εξαγόρασε τα Metropolitan και Ιασώ General, ενώ το 2018 εξαγόρασε το 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει στην κατοχή του και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ. Οι τοποθετήσεις του CVC στο χώρο της υγείας γίνονται μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, καθώς ελέγχει το 60% σε αυτήν.

Τον Ιανουάριο του 2019, σε μία κίνηση που κανείς δεν περίμενε, το fund προχώρησε, μέσω της θυγατρικής του Venilia Investments, σε μία τοποθέτηση στον κλάδο διαχείρισης μαρίνων και yachting, αποκτώντας τις μαρίνες της D-Marin, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της τουρκικής εταιρείας Dogus. Η Venilia Investments απέκτησε τις συμμετοχές της D-Marin σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επί ελληνικού εδάφους, η εξαγορά αφορά τις μαρίνες της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας.

Ακολούθησε, τον περασμένο Μάιο, η απόκτηση του 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Skroutz, με τη CVC Capital να εισέρχεται σε μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά στη χώρα μας, όπως αυτή του online εμπορίου, η οποία έχει, σαφώς, δεχθεί περαιτέρω ώθηση και από την πανδημία.

Το τελευταίο απόκτημα της επενδυτικής εταιρείας είναι, φυσικά η Vivartia, μέσω της οποίας εισέρχεται τόσο στον κλάδο τροφίμων όσο και σε αυτόν της εστίασης. Μετά τη συμφωνία με τη MIG, η CVC αποκτά 92,8% της Vivartia. Η αποτίμηση ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει και την ανάληψη όλων των δανείων της Vivartia εκ μέρους του επενδυτή που φτάνουν τα 425 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθν. Ασφαλιστική: Νέα ερωτήματα από Κομισιόν, νευρικότητα για το deal

Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν η Ευρ. Επιτροπή Ανταγωνισμού δώσει πράσινο φως για την εξαγορά ή θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα. Ερωτηματικά για το τίμημα. Ανάκτηση κεφαλαίων σε χρόνο ρεκόρ πετυχαίνει το CVC μέσω υψηλών μερισμάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κλείδωσε» η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, σήμερα οι ανακοινώσεις

Πηγές της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο ΧΑ θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία με το CVC. Δόθηκε έγκριση από το ΤΧΣ, προβληματισμός για το τίμημα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο χορός των deals στις ασφάλειες: Νέο σκηνικό με είσοδο ξένων κεφαλαίων

Πώς πέρασε σταδιακά στον έλεγχο διεθνών κεφαλαίων και ασφαλιστικών ομίλων ο ελληνικός ασφαλιστικός τομέας. Συμφωνία - κλειδί τα τελευταία χρόνια η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Ποια άλλα μεγάλα deals έγιναν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε χωρίς αστερίσκους από την ΕΕ η εξαγορά της Εθν. Ασφαλιστικής

Η Κομισιόν διερεύνησε αν η συναλλαγή θα προκαλούσε σημαντική παρακώλυση του ανταγωνισμού στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης υγείας και κατέληξε στην έγκριση του deal χωρίς όρους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η δομή της συμφωνίας της Εθνικής με CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Η αξία της εταιρείας υπολογίζεται σε 505 εκατ. ευρώ, αλλά η Εθνική θα πάρει άμεσα για το 90,01% των μετοχών το ποσό των 209,5 εκατ. ευρώ. Στις 21 Απριλίου η γενική συνέλευση για την έγκριση του deal.