Κάτι κινείται πάλι στις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) μετά από το «πάγωμα» της αγοράς που κράτησε για το μεγαλύτερο κομμάτι του 2020 λόγω του κορονοϊού. Σε μια σειρά από νέες συμφωνίες προχώρησαν πρόσφατα η Trastor και η Briq Properties, την στιγμή που τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος κρατάνε άλλους «παίκτες» σε θέση άμυνας, όπως η Prodea.
Πρώτη στις νέες κινήσεις εμφανίζεται η Trastor, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πώληση οριζοντίων ιδιοκτησιών, με χρήση γραφείων, συνολικής επιφάνειας 1.673 τ.μ. επί της Λ. Κηφισίας 270 στο Χαλάνδρι για 3,3 εκατ. ευρώ.
Λίγες μέρες νωρίτερα, η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση του τμήματος του 2ου ορόφου σε διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται επί της συμβολής των οδών Φιλελλήνων και Όθωνος στην πλατεία Συντάγματος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την απόκτηση οριζόντιας ιδιοκτησίας επιφάνειας 161,11 τ.μ για 625.000 ευρώ.
Η αγορά χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια τα οποία αντλήθηκαν κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, ωστόσο, η εταιρεία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από τότε με σκοπό τις νέες επενδύσεις.
Τον περασμένο μήνα εξασφάλισε ομολογιακό δάνειο ύψους 84,3 εκατ ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και για την χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας.
Οι ΑΕΕΑΠ φαίνεται ότι προχωράνε σε προσεκτικές κινήσεις σε μια αγορά που αλλάζει ραγδαία. Εκτός από την γενικότερη αβεβαιότητα που υπάρχει την οικονομία, παρουσιάζονται ευκαιρίες -και παγίδες- στις προοπτικές των διάφορων ομάδων περιουσιακών στοιχείων (asset classes).
Ποια ακίνητα κερδίζουν έδαφος, ποια υστερούν
Τα logistics έχουν σαφώς το «πάνω χέρι» στις προτιμήσεις των επενδυτών λόγω της στροφής των καταναλωτών στις αγορές διαδικτυακά, ενώ τα εμπορικά καταστήματα «δεν τα αγγίζει κανείς», υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς. Τα γραφεία παρουσιάζουν ακόμα επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά είναι μειωμένο, σε σχέση με το πρόσφατα παρελθόν, καθώς οι εταιρείες πλέον επανεξετάζουν τις ανάγκες τους για χώρους εργασίας.
Με την εργασία εξ αποστάσεως να κερδίζει έδαφος, συχνά αναθεωρούν οι εταιρείες τις ανάγκες τους για εργασιακό χώρο, μειώνοντας τα σχέδια τους για νέα γραφεία τους μέχρι και 40%.
Επανακάμπτει, την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον για ξενοδοχεία από αγοραστές, διστακτικά αλλά σταθερά, αν και τα deals σε αυτό το κομμάτι της αγοράς μάλλον θα αργήσουν ακόμα μέχρι να αποσαφηνιστούν θέματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός.
Υψηλόβαθμο στέλεχος ΑΕΕΑΠ τονίζει στο Business Daily ότι προβληματίζει την αγορά το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον και το πότε θα ενισχυθούν οι επενδύσεις και η κατανάλωση. «Το πρόβλημα δεν είναι τόσο τα μειωμένα μισθώματα που καταβάλλονται αυτή την περίοδο, αλλά οι μόνιμες μειώσεις που διεκδικούν οι ενοικιαστές», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Σε άλλες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, η BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. προχώρησε στην αγορά του 80% των μετοχών της εταιρείας «SARMED WAREHOUSES S.A.» για 23,6 εκατ ευρώ.
Η SARMED WAREHOUSES S.A. έχει στην κυριότητά της δύο οικόπεδα, συνολικής έκτασης 131.232,40 τ.μ. επί των οποίων έχουν ανεγερθεί κτίρια συνολικής επιφάνειας 58.641,60 τ.μ. αποθηκευτικών και βιομηχανικών χρήσεων, γραφείων και βοηθητικών χώρων στη Μάνδρα.
Με την συγκεκριμένη αγορά, η εταιρεία ολοκλήρωσε την επένδυση του 100% των αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019.
Στα μέσα Νοεμβρίου, η Briq Properties, επίσης, ανακοίνωσε την αγορά τριών οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 27.389,50 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής έναντι συνολικού τιμήματος 2.025.186 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Prodea Investments, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, έχει να ανακοινώσει νέα συμφωνία αγοράς ή πώλησης ακινήτου από τον Αύγουστο όταν ολοκλήρωσε μια νέα επένδυση σε κτήρια γραφείων στην Αθήνα για 16,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την μοναδική αγοραπωλησία στην οποία προχώρησε φέτος η εταιρεία, μετά από την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά τον Ιούλιο.