Όταν σε έναν κλάδο «πέφτουν» μόνο σε μια ημέρα κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος τομέας βρίσκεται σε ισχυρό momentum, με μεγάλες προοπτικές και «κρυμμένες» αξίες, που προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια.
Αυτή την επιβεβαίωση, της πολύ αυξημένης κινητικότητας που υπάρχει στον ευρύτερο χώρο του real estate και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας έφερε η χθεσινή ανακοίνωση της συγχώνευσης με απορρόφηση της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ από τη BriQ Properties, αξίας 60,57 εκατ. ευρώ, καθώς και η μεγάλη εξαγορά συγκροτήματος logistics στον Ασπρόπυργο από την Prodea Investments αξίας 38,1 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για δύο deal που έρχονται να προστεθούν σε πολλά άλλα που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα, όπως η εξαγορά της Κλουκίνας Λάππας από την Intracom Holdings, που με τη σειρά της έφερε την ίδρυση της Intracom Properties, η συμφωνία για το project Skyline ύψους 438 εκατ. ευρώ της Alpha Bank με την κοινοπραξία Dimand – Premia που αφορά 570 ακίνητα, οι πολλαπλές κινήσεις της Premia που πρόσφατα εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις του νερού Ιόλη από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αλλά και η πολύ πρόσφατη εξαγορά εμπορικού πάρκου στο Χαλάνδρι από την Trade Estates ΑΕΕΑΠ της Fourlis, έναντι 6,5 εκατ. ευρώ.
Και μόνο ότι δύο εισηγμένες του κλάδου γίνονται στόχος εξαγοράς μέσα σε μόλις είκοσι ημέρες, όπως οι Κλουκίνας Λάππας και η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI) δείχνει πολλά, ενώ από την άλλη φανερώνει τις τάσεις συγκέντρωσης στον κλάδο, ενόψει της ανάγκης δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων.
Η BriQ Properties απορροφά την Intercontinental International
Χθες, η εισηγμένη BriQ Properties, που το 2017 αποσχίστηκε από την Quest Συμμετοχών λαμβάνοντας «προίκα» τα ακίνητα του ομίλου αξίας 300 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε συμφωνία με την κυπριακή εταιρεία Ajolico που ελέγχει σε ποσοστό 78,78% την Intercontinental International ώστε να απορροφήσει την τελευταία. Η απορρόφηση θα γίνει σταδιακά, μετά τη μεταβίβαση 17 ακινήτων της ICI έναντι τιμήματος 60,57 εκατ. ευρώ. Από το ποσό του τιμήματος πρόκειται να αποπληρωθούν δανειακές υποχρεώσεις που συνδέονται τα συγκεκριμένα ακίνητα.
Μετά την ολοκλήρωση του Σταδίου Α, η Ajolico θα μεταβιβάσει λόγω πώλησης στην BriQ, μετοχές έκδοσης της ICI, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 25,92% του μετοχικού κεφαλαίου της ICI, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά τις διανομές του Σταδίου Α έναντι 10,2 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της BriQ στην απόληψη μερίσματος της ICI για τη χρήση 2022.
Κατόπιν της ολοκλήρωσης του Σταδίου Β, τα μέρη θα προχωρήσουν σε συγχώνευση δια απορροφήσεως της ICI από την BriQ, με σχέση ανταλλαγής που έχει καταρχήν συμφωνηθεί ως 1 μετοχή έκδοσης ICI για κάθε 1,41787307238 νέες μετοχές έκδοσης BriQ, ενώ οι μέτοχοι της BriQ θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό κοινών μετοχών που κατέχουν.
Η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ ιδρύθηκε στις αρχές του 2013 με στόχο να συγκεντρώσει και να αναδείξει ευκαιρίες στο χώρο του real estate που λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι τιμές είχαν υποχωρήσει σημαντικά. Εισήλθε στο Χ.Α. στις 2 Αυγούστου 2016, χωρίς δημόσια εγγραφή και με το ειδικό καθεστώς που διέπει τις εταιρείες ακινήτων, ενώ είναι συμφερόντων του Ελληνοαμερικανού επενδυτή Αριστείδη Χαλικιά.
Πριν την εισαγωγή στο Χ.Α. είχαν γίνει συζητήσεις για συγχώνευση με την Trastor AEEAΠ που δεν τελεσφόρησαν, οπότε οδηγήθηκε στη λύση της αυτόνομης εισαγωγής στο χρηματιστήριο. Όλα αυτά τα εξήμισι χρόνια όμως που είναι στο ταμπλό, ουδέποτε έκανε αισθητή την παρουσία της, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός όγκος που διακινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια είναι 2.619.551 τεμάχια, με εισηγμένες μετοχές 10,5 εκατ.! Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια, άλλαξε χέρια μόλις το 25% των μετοχών της εταιρείας, συνολικά, κάτι σχεδόν πρωτοφανές.
Διαθέτει ενεργητικό – περιουσιακά στοιχεία περί τα 80 εκατ. ευρώ με τα περισσότερα ακίνητα να είναι καταστήματα της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Βόλο κ.λπ., ενώ συμμετείχε και σε διαγωνισμούς sale & lease back αρκετών ακινήτων του δημοσίου.
Παράλληλα έχει κάνει και άλλες στοχευμένες κινήσεις στο χώρο της απόκτησης ευκαιριών, όπως το κτήριο καταστημάτων και γραφείων στην περιοχή των Αχαρνών (Κύμης και Επταλόφου), έναντι του Ολυμπιακού Χωριού συνολικής επιφάνειας 2.350 τ.μ. έναντι 3,285 εκατ. ευρώ και η αγορά καταστήματος της αλυσίδας Σκλαβενίτη στον Πειραιά, με κόστος 1,825 εκατ. ευρώ. H τιμή εισαγωγής ήταν στα 5,52 ευρώ (με κωδικό ΙΝΤΕΡΚΟ) ενώ χθες έκλεισε στα 6,45 ευρώ, με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 67,7 εκατ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στο 9μηνο του 2022 διαμορφώθηκε στα 6,71 εκατ. ευρώ έναντι 6,19 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, αναπροσαρμογής αξίας των ακινήτων και λοιπών μη επαναλαμβανόμενων κονδυλίων ανήλθαν στα 5,18 εκατ., έναντι 5,09 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2021.
Το deal από την Prodea Investments στον Ασπρόπυργο
Αποτελώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στη ΝΑ Ευρώπη με ένα χαρτοφυλάκιο 384 εμπορικών ακινήτων αξίας άνω των 2,7 δισ. ευρώ, η Prodea Investments έχει δημιουργήσει ένα «πλέγμα» όλων των μορφών ακινήτων με έμφαση στα κτήρια γραφείων, ενώ τελευταία κάνει σημαντικό άνοιγμα στον κλάδο των logistics, ο οποίος έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας.
Η Prodea Investments συμφώνησε την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας «ΘΕΤΙΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.», ιδιοκτήτριας οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 146 χιλ. τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο οποίο έχει ανεγερθεί σύγχρονο ενεργειακά αποδοτικό συγκρότημα Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής αποτελούμενο από τέσσερα αυτόνομα κτήρια συνολικής επιφάνειας 59.015 τ.μ..
Το συνολικό τίμημα για την απόκτηση του συγκροτήματος ανήλθε σε 38,1 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε από τα αντληθέντα κεφάλαια του πράσινου ομολόγου που εξέδωσε η Prodea το 2021. Η επένδυση αυτή εντάσσεται στην επενδυτική στρατηγική της εταιρείας για ενίσχυση της παρουσίας της στον νευραλγικό κλάδο των logistics, αλλά και για τον εμπλουτισμό του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της με ενεργειακά αποδοτικά ακίνητα.
«Εργοτάξια» συγκέντρωσης επενδυτικών κεφαλαίων
Στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ τα τελευταία χρόνια έχουν «πέσει» σημαντικά κεφάλαια τόσο από ισχυρούς εγχώριους και διεθνείς επενδυτές όπως το μεγάλo Fund HIG, όσο και από επίσημους επενδυτικού φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που έχει εκτενή συνεργασία με την Dimand και όχι μόνο.
Αρκετές εισηγμένες εταιρείες, αλλά και μη εισηγμένες, γκρουπάρισαν τα ακίνητά τους την τελευταία δεκαετία βάζοντάς τα κάτω από μια νέα νομική ομπρέλα, όπως είναι οι ΑΕΕΑΠ, με στόχο την καλύτερη απεικόνιση της αξίας τους, αλλά και την αξιοποίηση των φορολογικών και άλλων κινήτρων που παρέχει ο νόμος.
Έτσι, η Quest Συμμετοχών «γέννησε» τη Briq Properties, η Fourlis την Trade Estate, η Viohalco τη Noval Properties, η Coco-Mat τη Μπλε Κέδρος και τώρα η Intracom Holdings την Intracom Properties. Υπάρχει και η Lamda Mall, η θυγατρική της Lamda Development που στεγάζει όλα τα μεγάλα εμπορικά της εταιρείας και ίσως κάνει την εισαγωγή της στο Χ.Α. εντός του 2023.