Όλο και αυξάνεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα, καθώς οι μετοχές των εταιρειών που επικεντρώνονται στις ΑΠΕ σημειώνουν σημαντική υπεραπόδοση, παρά τα προβλήματα της πανδημίας.
Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις μονάδες λιγνίτη μέχρι το 2028, αποτέλεσε «game changer» για τα ξένα funds, όπως η Βlackrock, τα οποία επενδύουν στην Ελλάδα, βλέποντας να εφαρμόζεται ένα σαφές σχέδιο που οδηγεί σε νέο βιώσιμο σύστημα ενέργειας.
Κέρδη της τάξεως του 45% το τελευταίο εξάμηνο καταγράφουν οι μετοχές των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Mytilineos, οι οποίες ενισχύθηκαν τόσο από πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης, όσο και από τις επενδύσεις ESG (Environment, Social, Governance), παρόλο που η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ακόμα μια «ξένη» έννοια για πολλούς στην Ελλάδα.
Η μετοχή της ΔΕΗ, που κινείται πλέον με κεντρικό άξονα την πράσινη ενέργεια, έχει επίσης «εκτοξευθεί» την ίδια περίοδο, ανεβαίνοντας κατά 106%. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ είναι σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο δείκτης MSCI Europe Energy index έχει υποχωρήσει κατά περίπου 17%.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αποσύρει τις μονάδες δέκα χρόνια πριν από την Γερμανία. Η Γαλλία θα τις αποσύρει το 2022, η Σλοβακία το 2023 και η Ιταλία το 2025.
Την στιγμή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και οι ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη το 2021 εξανεμίζονται, οι επενδυτές βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες σε έναν τομέα που θεωρείται πως είναι καλή «άμυνα» στον κορονοϊό.
Στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με ιδιωτική τοποθέτηση, η εταιρεία άντλησε 68,5 εκατ. ευρώ από μια σειρά από μεγάλους και ισχυρούς παίκτες: Blackrock Inc., Anavio Capital Partners LLP, Kayne Anderson Capital Advisors LP, και Impax Asset Management.
Στη ΔΕΗ, η ιταλική Helikon απέκτησε το 5% της εταιρείας, κάνοντας πολλούς στην αγορά να πιστεύουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες τοποθετήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια.
Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη μελέτη του Bloomberg για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα, που τονίζει ότι η χώρα μπορεί να ηγηθεί του ενεργειακού μετασχηματισμού της Ευρώπης μέχρι το 2030, προσελκύοντας επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 33 δισ. δολάρια.
Χαμηλή απόδοση ESG
Πέραν από τους ισολογισμούς, όμως, οι επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ενισχύουν και την απόδοση ESG των εταιρειών που τοποθετούνται σε αυτόν το τομέα, και αυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο επένδυσης.
To ESG βαθμολογεί τις εταιρείες με βάση την απόδοση τους σχετικά με το περιβάλλον, την βιωσιμότητα και την διακυβέρνηση, και ανήκει στα βασικότερα κριτήρια επιλογής για επενδύσεις σε πολλούς τομείς ακόμα, όπως οι τράπεζες και οι εταιρείες ακινήτων, για πολλούς επενδυτές, ειδικά στις χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της εταιρείας επενδύσεων RobecoSAM, η Ελλάδα παραμένει σε χαμηλή θέση, σε σχέση με θέματα ESG, παρόλο που έχει βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια.
Την χαμηλότερη θέση ανάμεσα στις βιομηχανικές χώρες καταλαμβάνει η Ελλάδα (45 από σύνολο 150 χωρών), τονίζει η έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.
Στα θετικά, η έκθεση εξηγεί, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη βιομηχανική χώρα που ανήκει στην ομάδα χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις ESG βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προσθέτει η έκθεση.