Έτος ιδιαίτερα αποδοτικό αναδεικνύεται για τους επενδυτές στο ελληνικό Χρηματιστήριο το 2019, ειδικά για τους υπομονετικούς οι οποίοι τοποθετήθηκαν κατά την έναρξή του. Δεν είναι μόνο η σημαντική άνοδος των μετοχών που προσφέρει χαμόγελα αλλά και το γεγονός ότι οι εισηγμένες σε ένα σημαντικό ποσοστό αποδεικνύονται εξαιρετικά γενναιόδωρες, καθώς ήδη μέσα στο 2019 έχουν ήδη μοιράσει περίπου 2,2 δισ. ευρώ μέσω διανομής μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις του χρηματιστηρίου, 54 εισηγμένες έχουν διανείμει από την αρχή της χρονιάς 2,18 δισ. ευρώ, ενώ έπεται και συνέχεια με βάση και τις εξαγγελίες συνελεύσεων μιας σειράς εταιρειών, αλλά και την τακτική που ακολουθούν οι μεγάλοι όμιλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης στη διανομή προμερίσματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το συγκεκριμένο συνολικό ποσό διαπιστώνεται αύξηση των διανεμόμενων κεφαλαίων από τις εισηγμένες άνω του 50% σε σχέση με το 2018, όταν οι συνολικές χρηματικές διανομές είχαν φτάσει κοντά στα επίπεδα του 1,35 δισ. ευρώ. Μάλιστα σε ανάλυσή του για τα οικονομικά μεγέθη του 2018 ο κ. Μάνος Χατζηδάκης της Beta ΑΧΕΠΕΥ είχε προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη.
Ειδικότερα στο σχόλιό του είχε αναφέρει ότι οι εισηγμένες εταιρείες πέτυχαν καθαρό αποτέλεσμα 2,83 δισ. ευρώ και διαπιστωνόταν σύμφωνα με τις οικονομικές εκθέσεις ότι σχεδίαζαν να μοιράσουν μερίσματα που αντιστοιχούσαν πάνω από το 50% αυτής της επίδοσης. «Ήδη καταγράφεται αύξηση άνω του 50% σε σχέση με πέρυσι και μέρος αυτής της γενναιοδωρίας οφείλεται αφενός στη σημαντική επιστροφή κεφαλαίου της Coca Cola αφετέρου στη μείωση του φορολογικού συντελεστή των διανεμόμενων κερδών από 15% σε 10% για το 2018. Από την άλλη πλευρά η ενίσχυση αυτή της πολιτικής διανομών του καθαρού αποτελέσματος αποτελεί και μια αλλαγή στην στρατηγική διακράτησης των υψηλών διαθεσίμων, η οποία πηγάζει και από την αισιοδοξία μελλοντικής βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων» σημείωνε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης.
Κεφαλαιοποίηση άνω των 40 δισ.
Με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία από τις 54 εταιρείες, οι οποίες αποτελούν τις μισές από τις κερδοφόρες κατά το 2018 και έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση της τάξης των 40 δισ. ευρώ, ήτοι το 70% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., προκύπτει από τα διανεμόμενα ποσά μέση μερισματική απόδοση άνω του 5%. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι κάποιος κατείχε στην αρχή του 2019 τις παραπάνω εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό του, μέσα στους επόμενους μήνες θα είχε επιστροφή της επένδυσής του κατά 5,34%. Ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο. Μάλιστα, η απόδοση αυτή είναι υψηλότερη αν σκεφτεί κανείς πως στην αρχή του έτους οι αποτιμήσεις των μετοχών στο Χ.Α. ήταν σημαντικά χαμηλότερες.
Πρωταθλήτρια στο συνολικό διανεμόμενο ποσό αναδεικνύεται η Coca Cola με το αντίστοιχο ποσό να προσεγγίζει τα 958 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. ευρώ πέρυσι. Μάλιστα, με βάση και το κλείσιμο της Παρασκευής ή εταιρεία δείχνει να έχει μερισματική απόδοση 8,57%, αν και αυτό διανεμήθηκε στις 4/7 με τη μετοχή της εταιρείας να βρίσκεται τότε κοντά στα 35 ευρώ.
Ακολουθεί ο ΟΤΕ με διανομή 222 εκατ. ευρώ έναντι 172 εκατ. ευρώ, και ο ΟΠΑΠ με περίπου 193 εκατ. ευρώ έναντι 160 εκατ. ευρώ η Ελληνικά Πετρέλαια με 152 εκατ. ευρώ από 198 εκατ. ευρώ και η Motor Oil με 105 εκατ. ευρώ έναντι 183 εκατ. ευρώ. Οι 5 αυτές που αποτελούσαν επίσης και το τοπ 5 των διανομών για τη χρήση 2017 εισηγμένες καλύπτουν ουσιαστικά το περίπου 75% των συνολικών ποσών που διανέμεται. Οι εν λόγω εταιρείες αναμένεται να συνεχίσουν την αποδοτική αυτή μερισματική πολιτική και για το 2019.
Από κει και πέρα, επίσης σημαντικές εταιρείες προχώρησαν σε γενναιόδωρες διανομές όπως Autohellas, Μυτιληναίος, Πανγαία, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή. Όπως επίσης και μεσαίου αλλά και μικρότερου μεγέθους εταιρείες προσπάθησαν να ανταμείψουν τους μετόχους τους με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Ικτίνος, Κλουκίνας, Βογιατζόγλου, ΓΕΚΕ, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.ά.
Αξίζει μια ειδική αναφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου φαίνεται πως το ποσό το οποίο διανέμει στους μετόχους είναι της τάξης των 13,86 εκατ. ευρώ τόσο για το 2018 όσο και για το 2017. Αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί σε μερίσματα και το ποσό αυτό περιλαμβάνεται στο συνολικό ποσό των 2,17 δισ. ευρώ που αναφέραμε. Από κει και πέρα, η ΤτΕ διανέμει το σύνολο των κερδών της, με το κύριο μέρος αυτών να κατευθύνεται στο Ελληνικό Δημόσιο.