ΓΔ: 2449.91 0.11% Τζίρος: 261.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Φώτο: Shutterstock

Αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ: Προκλήσεις - λύσεις στο Energy Transition Summit

Οι ειδικοί στο Energy Transition Summit τόνισαν την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης στην αποθήκευση και μεταφορά ενέργειας από ΑΠΕ, λόγω ανισότητας μεταξύ λύσεων και έλλειψης υποδομών. Δεν αρκούν μόνο οι μπαταρίες, απαιτείται διαφοροποίηση.

Το Energy Transition Summit: East Med & Southeast Europe, που διοργανώθηκε από τους Financial Times στις 13-14 Μαΐου στην Αθήνα, έθεσε στο επίκεντρο το κρίσιμο ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 

Στη σχετική συζήτηση, εκπρόσωποι φορέων του κλάδου και επενδυτές ανέλυσαν τις προκλήσεις και τις προοπτικές για τη μεταφορά και αξιοποίηση της πλεονάζουσας πράσινης ενέργειας.

Η θεματική ενότητα με τίτλο «The storage imperative – solving the curtailment crisis» συγκέντρωσε τον Αλέξανδρο Φλάμο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και διευθυντή των Τηλεοικονομιών των Ενεργειακών Συστημάτων, τη Θάλεια Βαλκούμα, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της FARIA Renewables, τον Αναστάσιο Γκίνη, αντιπρόεδρο της Sungrow Europe, και τον Νίκο Νεζερίτη, επικεφαλής του Corporate and Institutional Banking της Alpha Bank S.A.

Η ανάγκη ολιστικής προσέγγισης στην αποθήκευση

Η κ. Βαλκούμα υπογράμμισε ότι το πρόβλημα προκύπτει από τη μη ισότιμη ανάπτυξη όλων των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και την απουσία εξελιγμένων συστημάτων αποθήκευσης και διασυνδέσεων στα δίκτυα της Ελλάδας και της ΕΕ. 

Όπως σημείωσε, «δεν υπάρχει μία μοναδική λύση», καθώς απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, παραγωγών, τραπεζών, επενδυτών και αρχών, για μια συνολική στρατηγική αποθήκευσης.

Η ίδια τόνισε ότι πέρα από τις μπαταρίες, πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές μορφές όπως τα συστήματα υδροαποθήκευσης. Η διασυνδεσιμότητα των δικτύων σημαίνει πως το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται απομονωμένα σε εθνικό επίπεδο, αλλά ως ευρωπαϊκή πρόκληση ενεργειακής σταθερότητας.

Χρηματοδότηση και επενδυτικά ρίσκα

Ο κ. Νεζερίτης επισήμανε ότι η αποθήκευση επηρεάζει άμεσα τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων. Σε αντίθεση με το παρελθόν, είναι πλέον δύσκολο να εγκριθούν έργα χωρίς ενσωματωμένα συστήματα αποθήκευσης. 

Οι δανειστές εμφανίζονται πιο συντηρητικοί, προτιμώντας επιδοτούμενα υβριδικά έργα μέσω PPA, ενώ οι καθετοποιημένες επιχειρήσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Η μακροπρόθεσμη πρόκληση της κερδοφορίας

Ο κ. Φλάμος ανέφερε ότι η μακροπρόθεσμη φύση των έργων αποθήκευσης μειώνει σημαντικά το περιθώριο κερδοφορίας, έως και 40% σύμφωνα με μοντελοποιήσεις. 

Για τον λόγο αυτό χρειάζονται υβριδικά έργα που θα λειτουργήσουν ως διαρθρωτική λύση, επιταχύνοντας τη μετάβαση και μειώνοντας το συνολικό κόστος. Όσο αυξάνεται η δυνατότητα αποθήκευσης, τόσο περιορίζεται το περιθώριο arbitrage, γεγονός που απαιτεί μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης ρίσκου από τις τράπεζες.

Τεχνολογία και νέα εποχή υβριδικών έργων

Ο κ. Γκίνης υπογράμμισε την ανάγκη ενοποίησης των οικοσυστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βάση τις τάσεις της ζήτησης. Η τεχνολογική πρόοδος, όπως είπε, θα ενισχύσει τη λειτουργία των υπαρχόντων συστημάτων, θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα καλύψει τις ανάγκες των data centers και των AI factories.

Κατά τον ίδιο, η επιτάχυνση της τεχνολογίας σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον κλάδο, με κυρίαρχη τάση τα υβριδικά έργα. Αν και δεν μπορούν να προβλεφθούν πλήρως τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, αναμένονται θετικές εξελίξεις στις βοηθητικές υπηρεσίες και στα οικονομικά σχήματα που θα τα υποστηρίξουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταθμός αποθήκευσης ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ: Στόχος για 6,8 GW από αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες ως το 2030

Η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών ρεύματος. Η ισχύς τους φτάνει σήμερα τα 630 MW και αναμένεται να αγγίξει το 1 GW στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια και εκτιμήσεις μελετών.
ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση προϋπολογισμού κατά 10 εκατ. ευρώ για το Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ

Αυξήθηκε κατά 10 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά - γ' κύκλος» και φτάνει πλέον τα 76 εκατ. ευρώ. Παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2026 η προθεσμία για νέες αιτήσεις, εκτός αν εξαντληθούν οι πόροι νωρίτερα.
Σταθμός αποθήκευσης ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέξιμο» για τα έργα αποθήκευση ενέργειας, στόχος 1 GW έως το τέλος του 2026

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιταχύνει τις διαδικασίες για merchant έργα και μπαταρίες πίσω από τον μετρητή, με στόχο εγκατεστημένη ισχύ 1,5 GW μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο και 3 GW έως το 2028.
Αλέξανδρος Εξάρχου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξάρχου: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ από AKTOR σε ενέργεια και έργα

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AKTOR, Αλ. Εξάρχου, τόνισε ότι η Ελλάδα περνά σε νέα φάση ανάπτυξης, με ιδιωτικές επενδύσεις, ξένα κεφάλαια και ισχυρό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.