Οι επενδύσεις στις φοιτητικές εστίες αναμένεται να αυξηθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, σε περιοχές όπου δεν καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών, όπως στην Πάτρα και το Ηράκλειο, σύμφωνα με τον Τάσο Κοτζαναστάση, πρόεδρο της Urban Land Institute (Ελλάδα και Κύπρος) και διευθύνοντα σύμβουλο της 8G Capital Partners.
Καθώς τα ενοίκια σε πολλά αστικά κέντρα που φιλοξενούν πανεπιστήμια «παίρνουν φωτιά», τα προβλήματα των φοιτητών αυξάνονται, παρόλο που προβλέπεται μια σημαντική αύξηση προσφοράς το επόμενο διάστημα. Σε μια προσπάθεια να βρει λύση, η κυβέρνηση μελετά ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα προβλέπει την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.
Σε δηλώσεις του στο Business Daily, κ. Κοτζαναστάσης τονίζει, ότι μία από τις πιο δημοφιλείς επενδυτικές στρατηγικές παγκοσμίως είναι οι «κλίνες». Μία έκφανση της, εξηγεί ο κ. Κοτζαναστασής, είναι η παροχή κατοικίας για κάθε φάση της ζωής: φοιτητικές εστίες, ευέλικτες κατοικίες, συγκατοικίες, μικροκατοικίες, υποβοηθούμενης οίκησης. Στην Eλλάδα, «θα παρατηρηθεί αυξημένη δραστηριότητα για φοιτητικές εστίες στις φοιτητουπόλεις με ανεπαρκές απόθεμα, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και το Ηράκλειο», υπογραμμίζει ο κ. Κοτζαναστάσης.
«Η ακριβής της μορφή θα εξαρτηθεί από την οικονομική ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα, και τα δημογραφικά μακροπρόθεσμα,» προσθέτει.
Σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αυξάνεται ραγδαία το ενδιαφέρον για φοιτητικές κατοικίες. Στην Ισπανία, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 141 εκατομμυρίων ευρώ το 2018 στον χώρο, ενώ στην Πορτογαλία χτίζονται 10.000 κλίνες για φοιτητές. Στην Ιταλία, επίσης προγραμματίζονται νέες επενδύσεις σε πόλεις όπως το Μιλάνο, καθώς εισέρχονται στη χώρα νέα funds για αυτόν το σκοπό.
Στην Ελλάδα, έχουν ξεκινήσει οι επενδύσεις αλλά σε μικρή κλίμακα (παρόλο που οι ανάγκες είναι μεγάλες).
Την αρχή την έκανε η Prodea Investments, η πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Η εταιρεία θα λειτουργήσει δύο φοιτητικές κατοικίες στην Πάτρα και την Θεσσαλονίκη, ενώ εξετάζει και νέες προτάσεις για την παροχή επιπλωμένων διαμερισμάτων.
Κλείνει ένας κύκλος
Η αγορά κατοικιών, ωστόσο, ίσως πάρει μια «ανάσα» από τις μεγάλες ανατιμήσεις ενοικίων, λόγω της αναμενόμενης αύξησης προσφοράς.
Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός σπιτιών στις πλατφόρμες τύπου Airbnb πιέζει προς τα κάτω τις τιμές ενοικίασης, κάνοντας ασύμφορη πλέον τη βραχυχρόνια μίσθωση για πολλούς ιδιοκτήτες. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, επίσης, ότι η φορολόγηση και η εξεταζόμενη από την κυβέρνηση θέσπιση προδιαγραφών ασφαλείας, θα οδηγήσει μέχρι και 30.000 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να εγκαταλείψουν τις βραχυχρόνιες πλατφόρμες, και να στραφούν προς την μακροχρόνια μίσθωση.
«Η υπερβάλλουσα προσφορά ρίχνει την κερδοφορία, οπότε θα δούμε στροφή στην μακροπρόθεσμη ενοικίαση», υπογραμμίζει ο κ. Κοτζαναστάσης.
Δείγματα κορεσμού εμφανίζονται, εξάλλου, όπως τονίζει ο ίδιος, σε ολόκληρη την αγορά φιλοξενίας, ακόμα και στα ξενοδοχεία, τα οποία προσέλκυσαν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις, τα τελευταία χρόνια.
«Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ο κλάδος, γενικότερα, χαρακτηρίζεται από απόθεμα χαμηλού επιπέδου – απότοκο τόσο της κρίσης όσο και των στρεβλών κινήτρων που διείπαν την ανάπτυξη στο παρελθόν», προσθέτει ο κ. Κοντζαναστάσης.