Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Energean προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε να μην κλείσει ο Πρίνος, η μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων της χώρας, που λειτουργεί από το 1981.
Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου από τον πόλεμο τιμών Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας και η δραματική πτώση της ζήτησης λόγω του κορονοϊού, προκαλούν τεράστιες αλλαγές στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Τα προβλήματα στον Πρίνο αποτελούν πλήγμα στην προσπάθεια της χώρας να εντοπίσει νέες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή της αυτονομία και να αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός της ρόλος.
Στο «γερασμένο» κοίτασμα του Πρίνου, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα ανοιχτά της Καβάλας, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις ώστε να μείνει ενεργό, καθώς μειώνεται η παραγωγή του. Το 2019, η παραγωγή του Πρίνου μειώθηκε σχεδόν κατά 20%, στις 3.312 βαρέλια ημερησίως, με το κόστος ανά παραγόμενο βαρέλι να ανεβαίνει στα 21,5 δολάρια, δηλαδή τέσσερα δολάρια ανά βαρέλι παραπάνω, σε σχέση με το 2018.
Την ίδια στιγμή, μειώνονται τα έσοδα σε μια αγορά με αυξημένη αβεβαιότητα. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαπραγματεύεται περίπου στα 25 δολάρια, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση τιμών το αμέσως επόμενο διάστημα. Λόγω του Πρίνου, η Energean κατέγραψε λειτουργικές ζημιές 93,9 εκατομμύρια ευρώ το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας.
Η Energean έχει θέσει το κοίτασμα υπό Στρατηγική Αναθεώρηση (Strategic Review), δηλαδή γίνεται μια προσπάθεια αναζήτησης επενδυτικών κεφαλαίων, αν και οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες.
«Απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για να κρατηθεί ο Πρίνος την στιγμή που έχει "στεγνώσει" η χρηματοδότηση για πετρελαϊκές επενδύσεις», τονίζει στέλεχος της Energean στο Business Daily. «Αυτή τη στιγμή, κλείνουν παντού κοιτάσματα».
Έχει ήδη μειωθεί το ανθρώπινο δυναμικό περίπου κατά 40 εργαζόμενους, ενώ η εταιρεία μείωσε κατά 80 εκατομμύρια δολάρια το επενδυτικό της πρόγραμμα στο εν λόγω κοίτασμα.
Στο εξωτερικό, συνεχίζεται, ωστόσο, η επέκταση της Energean με επιτυχία. Πρόσφατα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Μαθιός Ρήγας, επιβεβαίωσε τον προγραμματισμό για έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ, στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πτώση των τιμών δεν επηρεάζει σημαντικά τα υπογεγραμμένα συμβόλαια της εταιρείας, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι της προβλεπόμενης παραγωγής αερίου προστατεύεται από τις διακυμάνσεις τιμών.